Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Κύριε Υπουργέ, Κύριε Δήμαρχε, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Συμπολίτισσες και συμπολίτες, Κυρίες και κύριοι.
Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε στην Κεφαλονιά τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, που μας τιμά με την παρουσία του στις εκδηλώσεις για την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Σας ευχαριστούμε θερμά κύριε Πρόεδρε, για την αποδοχή της πρόσκλησης να συνεορτάσουμε, αυτή την ιδιαίτερη ημέρα για όλους εμάς τους Επτανήσιους, εδώ στην Κεφαλονιά, τη γη που γέννησε τον φλογερό ριζοσπαστισμό, τη γη όπου φύτρωσε ο σπόρος της αντίδρασης στην ξένη επιβολή και ξεχύθηκε σε όλα τα Επτάνησα, δίνοντας το μήνυμα για την απελευθέρωση, την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι,
Τα Ιόνια Νησιά έχουν προσφέρει διαχρονικά στην χώρα: στον πολιτισμό, στην παιδεία, στην αρχιτεκτονική κληρονομιά, στις επιστήμες, στο πνεύμα φιλοξενίας και αλληλεγγύης και στον τουρισμό. Έδωσαν τα φώτα και έθεσαν τις βάσεις για την αδέσμευτη ριζοσπαστική διανόηση και τον φλογερό ανιδιοτελή πατριωτισμό βασισμένο στην ιδεολογία του κοινωνικού ριζοσπαστισμού. Οι άνθρωποι των Επτανήσων μεταλαμπάδευσαν τη γνώση, την αγάπη για τα γράμματα, την ανάγκη για συνεχή και διαρκή μάθηση. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο Πανεπιστήμιο που λειτούργησε στον ελληνικό χώρο ήταν η Ιόνιος Ακαδημία, δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίοι δάσκαλοι του γένους μας είναι Επτανήσιοι, δεν είναι τυχαίο ότι Κεφαλλονίτες, Κερκυραίοι, Λευκαδίτες, Ζακυνθινοί, Ιθακήσιοι, Μεγανησιώτες και Παξινοί έχουν γράψει λαμπρές σελίδες στη λογοτεχνία, την ποίηση, την μουσική, τις τέχνες και τις επιστήμες.
Σας καλωσορίζουμε κύριε Πρόεδρε στην Κεφαλονιά, τη γη του σπουδαίου σατυρικού ποιητή, αγωνιστή και στοχαστή Ανδρέα Λασκαράτου, τη γη του ποιητή των θαλασσών Νίκου Καββαδία, τη γη του Ιωσήφ Μομφεράτου, του Ηλία Ζερβού – Ιακωβάτου και των άλλων μαχητικών ριζοσπαστών που από πολύ νωρίς με κόπο και αγώνες διεκδίκησαν για τα νησιά μας κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία. Σας καλωσορίζουμε στη γη που γέννησε λαμπρούς αγωνιστές που συνέδραμαν τον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία το 1821 αλλά και αργότερα το 1940 και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έδωσαν τη μάχη πάλι ενάντια στον ιταλικό φασισμό και τον γερμανικό ναζισμό. Θυμόμαστε σήμερα εκείνους που διακρίθηκαν για την ασυμβίβαστη δράση τους, για την επίμονη προσπάθεια διάδοσης υψηλών ιδανικών κοινωνικής δικαιοσύνης, τους τιμούμε για την αυτοθυσία τους, τη φλόγα τους και τα υψηλά ιδανικά τους που κάνουν όλους εμάς υπερήφανους.
Ο Ιωσήφ Μομφεράτος, ο Ηλίας Ζερβός – Ιακωβάτος και οι πρώτοι εμπνευστές της Ένωσης και στα βήματά τους αργότερα ο Ρόκκος Χοϊδάς, ο Παναγιώτης Πανάς, ο Μαρίνος Αντύπας, οι πρώτοι κοινωνιστές, αντέχοντας εξορίες, φυλακίσεις, προσβολές και ανέχεια, δεν έπαψαν να παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, για δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και δημοκρατία. Στα βήματα εκείνων, επιφορτισμένοι με βαριά κληρονομιά, έχουμε χρέος να προχωρήσουμε, χωρίς συμβιβασμούς, ειδικά τώρα που η πατρίδα μας περνά δύσκολες ώρες. Παίρνουμε έμπνευση από εκείνους και αφορμή από τις σκέψεις που παραθέσατε στο βιβλίο σας κύριε Πρόεδρε, για το «δημόσιο δίκαιο στον αστερισμό της οικονομικής κρίσης» για να δηλώσουμε ακόμη μια φορά ότι ως εκπρόσωποι του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων που γέννησε η οικονομική και κοινωνική κρίση στην πατρίδα μας.
«Χρειαζόμαστε» γράφετε για την οικονομική κρίση, «ένα θεσμικό Θησέα ο οποίος ακολουθώντας το μίτο τη Αριάδνης θα μας προστατεύσει με τα εναπομείναντα όπλα του». Ορθά λέτε ότι η έννομη τάξη και συγκεκριμένα ο βασικός πυλώνας της, τον οποίο συνθέτουν οι κανόνες του δημοσίου δικαίου, υπονομεύεται από την οξύτατη ύφεση που βιώνει η χώρα. Χρέος λοιπόν μεγάλο στην μνήμη εκείνων είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα, να μην παραδώσουμε τα όπλα, να μαχόμαστε πλάι-πλάι με το λαό και τους πολίτες μας για:
-Ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας
-Κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη
-Άρση των αδικιών και των διακρίσεων
-Ακύρωση στην πράξη όλων των σχεδίων υφαρπαγής κεκτημένων και λαϊκών κατακτήσεων, αλλά και ξεπουλήματος της Ιόνιας γης σε ξένα συμφέροντα.
Κλείνω με τα λόγια σας κύριε Πρόεδρε, ότι «ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης, που γεννούν την ανάγκη να υποστηριχθούν οι αντίστοιχες σκοπιμότητες, δεν είναι δυνατόν να ακυρώνονται οι θεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να εργαζόμαστε σκληρότερα για το δημόσιο συμφέρον, να εμμένουμε στους κανόνες δικαίου και στο συμφέρον των πολιτών και του τόπου μας, να διευκολύνουμε, να ενθαρρύνουμε και να θεσμοθετούμε λαϊκό έλεγχο και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Σήμερα στην επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, εκείνο που μπορούμε και πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και να οδηγεί τα βήματά μας είναι η δέσμευση για κοινωνική ευημερία και ικανοποίηση των συνανθρώπων μας στο Ιόνιο. Κατακτήσαμε πριν από 152 χρόνια το δικαίωμα για ένα καλύτερο αύριο με θυσίες, κόπους και μόχθο, και ο λαός στα Ιόνια Νησιά το αξίζει.
Σας ευχαριστούμε θερμά κύριε Πρόεδρε, για την αποδοχή της πρόσκλησης να συνεορτάσουμε, αυτή την ιδιαίτερη ημέρα για όλους εμάς τους Επτανήσιους, εδώ στην Κεφαλονιά
Τι είπε ο Γαλιατσάτος ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας
Πολιτική
22/05/2016 | 10:49
Θεόδωρος Γαλιτσάτος
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
17:37