Η Ν.Ε Κεφαλονιάς και Ιθάκης που εκπροσωπώ, πήρε 0.58% στις τελευταίες εκλογές, που σημαίνει 14% πάνω από το πανελλαδικό μας ποσοστό του 0.49%
Τι είπε η Αράβου-Παπαδάτου στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ
Πολιτική
01/03/2015 | 13:52

Προκειμένου να γράψω αυτές τις λίγες λέξεις που θα σας απευθύνω, χρειάστηκε να κλειστώ στο γραφείο μου, να σκεφτώ, να κλείσω την τηλεόραση, να απομονωθώ από κάθε θόρυβο και κάθε επικοινωνία.

Το ίδιο γινόταν όταν έπρεπε π.χ. να φτιάξω ένα σφράγισμα ως οδοντίατρος, σήμαινε απομόνωση πίσω από την ιατρική μάσκα και προσήλωση στο έργο. Το ίδιο συμβαίνει όταν κάποιος διαβάζει, όταν κάνει διδακτορικό, όταν συνθέτει επιχειρήματα, όταν διορθώνει ένα γραπτό εξετάσεων, όταν ζωγραφίζει ή γράφει ποίηση, όταν κατασκευάζει ένα καλάθι, μία καρέκλα, ένα ψηφιδωτό,  όταν τέλος πάντων, αποδίδεται  οποιασδήποτε μορφής δημιουργία. Γιατί τα λέω όλα αυτά; Τα λέω εισαγωγικά, για να ανακαλέσω στη μνήμη, ανάλογες δικές σας εμπειρίες, συνδεδεμένες με την απόδοση ωφέλιμου έργου.

Περνάω τώρα στον αντίποδα.  Αυτό που παρακολουθούμε τον τελευταίο μήνα στα ΜΜΕ, για να εστιάσω χρονικά στο κρίσιμο διάστημα που διανύουμε, είναι ένα μαζικό παραλήρημα εκβιαστικής ανάκρισης. Παρακολουθούμε τους καλούς και τους κακούς «ανακριτές» δημοσιογράφους και κάθε προέλευσης αρθρογράφους ή συνομιλητές, να έχουν πιάσει κυριολεκτικά από το λαιμό την κυβέρνηση και να της λένε «Μίλησε, ομολόγησέ τα όλα, τώρα»!  Άλλος πιο ήρεμα, άλλος πιο επιθετικά, δημιουργώντας και το ανάλογο πεδίο, την ανάλογη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, πάντα όμως πιεστικά. Παραβιάζουμε όλοι ως προς την κυβέρνηση, αυτό που αποκαλεί η Ψυχολογία, προσωπικό χώρο κίνησης, αναπνοής και ελευθερίας.

Το έργο τους μας αφορά, αλλά ας τους αφήσουμε ήσυχους, ας τους δώσουμε το χρόνο να δουλέψουν. Ας έχουμε λίγη υπομονή και θα αντιληφθούμε άμεσα και χειροπιαστά τα αποτελέσματα πάνω στη ζωή μας, θετικά ή αρνητικά, και τότε θα είναι η ώρα της κρίσης. Το αντίθετο είναι ψυχαναγκασμός, είναι υστερία, αλλά είναι και δόλος. Ο δόλιος χειρισμός προέρχεται κυρίως από τους χαμένους των εκλογών, που αγωνίζονται συνεχώς για την ανακάλυψη του λάθους, του χρηματοδοτικού κενού, της παραμονής του μνημονίου, της ακύρωσης και άρνησης γενικά, μήπως καταφέρουν να κλείσει γρήγορα και άδοξα η «αριστερή παρένθεση».

Ας μη γελιόμαστε, η κοινωνία έδωσε την νέα εντολή και δεν θα την πάρει εύκολα πίσω. Η άφωνη κοινωνία κρίνει, περιμένει και παρακολουθεί την αμυδρή ρωγμή που δημιουργείται στο συστημικό πολιτικό περιβάλλον. Η αριστερή διακυβέρνηση δεν θα διαλυθεί πλέον εύκολα, είτε λόγω επιτυχίας μέσα από την ελαστική διαπραγμάτευση, είτε λόγω της αίγλης που πάντα δημιουργεί η εξουσία, είτε λόγω γνωστικής ασυμφωνίας, και εξηγούμαι αμέσως. Γνωστική ασυμφωνία σημαίνει ότι δεν θέλουμε να ακυρώνονται οι επιλογές μας. Με αυτό το κοινωνιοψυχολογικό όπλο, η κυβέρνηση θα πετύχει την αποκαλούμενη «οικειοθελή ή εθελουσία υποταγή» προς τον ρεαλισμό.  Αυτός ο βελτιωμένος ρεαλισμός που εμπεριέχει την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ελάττωση της λιτότητας και το έλλογο κοινωνικό κράτος, θα γίνει το βότσαλο αλλαγής, στα λιμνασμένα και ακίνητα νερά της χρηματοοικονομικής και τεχνοκρατικής Ευρώπης. Θα γίνει  ο πολιορκητικός κριός για μια ομόσπονδη, αλληλέγγυα και πολιτικά ενωμένη Ευρώπη.

Δύσκολο; Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο!

Σ΄αυτό το νέο κυβερνητικό σχήμα της Ελλάδας, δώσαμε όλοι τον «οβολό» μας και η ΔΗΜΑΡ ίσως περισσότερο από όλους. Πολλοί σύντροφοι και ψηφοφόροι πήραν τα όρη και τους Ποταμούς, αλλά και πάρα πολλοί κατευθύνθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα είναι το ποσοστό 0.49% που αποκομίσαμε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015. Το μεγάλο ερώτημα που δημιουργείται είναι το εξής:  τι κάνουμε από εδώ και πέρα, όσοι τέλος πάντων απομείναμε.

Πρώτα και κύρια δεν διαλυόμαστε! Ό,τι κάνουμε πρέπει να γίνει από όλους μαζί, συντεταγμένα, ως αρχή μιας νέας και καταληκτικής προοπτικής!

Η κυβέρνηση έχει κάνει έκκληση βοήθειας προς όλους τους πολιτικούς χώρους, στο δύσκολο μεταρρυθμιστικό έργο. ΤΩΡΑ και  με θάρρος, ΤΩΡΑ είναι η ώρα! Όχι αργότερα εκ του ασφαλούς, με γνώμονα την επιτυχία ή την αποτυχία της διακυβέρνησης!

Η προσφορά της ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί πλέον να είναι ποσοτική-αριθμητική, αλλά μόνο ποιοτική! Μόνο έτσι θα διατηρηθεί η ταυτότητα της ανανεωτικής αριστεράς, μέσα από δράση και εφαρμογή! Οι χώροι που μπορούμε να προσφέρουμε, διαγράφτηκαν από τη συμμετοχή μας στην προηγούμενη κυβερνητική συμμαχία! ΠΑΙΔΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, ΥΓΕΙΑ,  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, σε αδρές γραμμές ό,που συμμετείχαμε!

Η Ν.Ε Κεφαλονιάς και Ιθάκης που εκπροσωπώ, πήρε 0.58% στις τελευταίες εκλογές, που σημαίνει 14% πάνω από το πανελλαδικό μας ποσοστό του 0.49%. Λεπτομέρεια θα πείτε, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»!

Τι μπορεί να προσφέρει η Κεφαλονιά μέσα από το πολιτικό έργο που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια και μέσα από προσωπικές αν θέλετε, επιστημονικές, ερευνητικές και επαγγελματικές διαδρομές! Δεν χρειάζονται μετριοφροσύνες συρρίκνωσης, αυτήν την ώρα!

Προσφορά στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης, με Διεπιστημονική Εκπαίδευση και με συμβολή της Τέχνης.

Συγκεκριμένα:

  1. Θεσμική είσοδος της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στην Ιατρική, την Οδοντιατρική και τη Νοσηλευτική Εκπαίδευση, αλλά και Δια Βίου Μάθηση στους αντίστοιχους επαγγελματίες.
  1. Θεσμική είσοδος της Τέχνης και των Εφαρμοσμένων Τεχνών (εικαστική, μουσική, λογοτεχνική, πολιτισμική, τεχνικές ….) σε ΟΛΕΣ τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και σε ΟΛΑ τα γνωστικά αντικείμενα της Τριτοβάθμιας. Έτσι θα γεφυρώσουμε τον ορθολογισμό με το συναίσθημα και τις δεξιότητες, με στόχο την κριτική ικανότητα.
  1. Θεσμική είσοδος της Αγωγής Υγείας και Πρόληψης, σε συνδυασμό με την Ψυχολογική παράμετρο πρόκλησης ασθενειών, ως μαθήματα σε ΟΛΑ τα γνωστικά αντικείμενα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εάν δεν γνωρίζει π.χ. ο Γιατρός και ο Τεχνοκράτης ότι υπάρχει η Λογοτεχνία, αλλά και ο Φιλόλογος ή ο Λογοτέχνης ότι υπάρχει ο Ορθολογισμός και η Υγεία, σωτηρία δεν προβλέπεται στον μονοσήμαντό μας κόσμο.
  1. Θεσμική είσοδος της Διαδραστικά Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας και Επιρροής, με από κοινού παραδειγματική εφαρμογή Πολυμέσων, και με συνδυασμό  του Λειτουργικού με το Μειονοτικό μοντέλο της κοινωνικής αλλαγής (με άλλα λόγια, συνεργασίες ΕΚΠΑ – ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ – ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, αντίστοιχα).

Όλα τα ανωτέρω, εκτός από την άϋλη προσφορά και συμβολή, θα δημιουργήσουν νέα εξελιγμένα γνωστικά αντικείμενα, νέες εργασιακές αξιολογήσεις, νέες θέσεις εργασίας και αντίστοιχες πολλαπλές χρηματοδοτήσεις.

 Σοφία Αράβου-Παπαδάτου

Μέλος Κ.Ε και Ν.Ε Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Οδοντίατρος, MSc Κοινωνικής Οδοντιατρικής

Διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας, PhD

Εικαστικός, Ποιήτρια

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ