Η 30η Σεπτεμβρίου έχει χαρακτηριστεί Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών και στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού στην Κεφαλονιά επιλέχθηκε να τιμηθεί η οικογένεια Βεργωτή.
Τιμήθηκε η οικογένεια Βεργωτή
Κοινωνία
30/09/2014 | 14:00

Ρεπορτάζ: Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Η 30η Σεπτεμβρίου έχει χαρακτηριστεί από το ελληνικό κράτος ως Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών και στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού στην Κεφαλονιά επιλέχθηκε να τιμηθεί η οικογένεια Βεργωτή.
Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας, όπου έδωσαν το παρόν, πέρα από τα μέλη της οικογένειας Βεργωτή, η Βουλευτής του Νομού μας, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Αντιπεριφερειάρχης, Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βαγγέλης Κεκάτος, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Νίκος Σκλάβος, αντιπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Παναγής Καππάτος. Κατά τη διάρκεια της τελετής μίλησαν ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Αντιδήμαρχος, ο Γεράσιμος Σταματάτος και ο εκπρόσωπος της οικογένειας, Νικόλας Βεργωτής.

kekatos vergwths stamatatos

Η συνέχεια δόθηκε στο Νεκροταφείο των Κουρκουμελάτων, όπου εψάλλη και εκεί επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων. Εκεί έδωσε το παρόν και ο πρόεδρος της Κοινότητας, Αντώνης Αυγουστάτος, ο οποίος εξέφρασε τα παράπονά του για την προχειρότητα της όλης διαδικασίας, αφού, όπως ανέφερε δεν είχε ειδοποιηθεί ο ίδιος και κατ’ επέκταση οι κάτοικοι του χωριού των Κουρκουμελάτων, που έχουν ευεργετηθεί από τη συγκεκριμένη οικογένεια.

mnhma_vergwth

Η ιστορία της οικογένειας Βεργωτή
Οι ρίζες της οικογένειας Βεργωτή ανάγονται στο Βυζάντιο. Μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως οι προύχοντες Ιωάννης και Χριστόφορος Βεργωτής κατέφυγαν στην Ιταλία και τον 16ο αιώνα εγκαταστάθηκαν στην Κεφαλονιά. Σε ναυτιλιακό έγγραφο διαιτησίας του 1584 υπάρχει σχετική μνεία της αποδεικνύοντας την ενασχόλησή της με την ναυτιλία. Η οικογένεια Βεργωτή, ιδιαίτερα εύπορη προσέφερε και προσφέρει διαρκώς ευεργετώντας τον τόπο και τους συμπολίτες μας. Εκπόνησε και χρηματοδότησε σχέδιο για την εξολοκλήρου ανοικοδόμηση του χωριού των Κουρκουμελάτων, χρηματοδότησε μεταξύ άλλων: το Γραφείο του Μητροπολίτη, την Φιλαρμονική Κεφαλληνίας/Ωδείο Ρόκκος Βεργωτής, την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, την Αποκατάσταση της Εκκλησίας του 16ου αιώνα της Κοίμησης της Θεοτόκου, το παρεκκλήσι του Αγίου Στεφάνου, το Λύκειο Κεραμειών και καταλύματα των καθηγητών, την Πτέρυγα Εντατικής Φροντίδας Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή στο Δημόσιο Νοσοκομείο Αργοστολίου, το Νέο Γηροκομείο κτλ. Παράλληλα δημιούργησε, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κουρκουμελάτων, κληροδοτήματα υποτροφιών, (για σπουδές στην μουσική, την ιατρική, σε τεχνολογικά ινστιτούτα κτλ).

kallas_vergwths

Περισσότερο Ρεπορτάζ εφημερίδα Κεφαλονιά

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer