Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, διοργανώνει πεζοπορία στο μονοπάτι «Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου-Χιονίστρα»
Την Κυριακή πάμε για πεζοπορία
Κοινωνία
24/03/2014 | 22:26

Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και το Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων στη Ρώμη το 1973, με σκοπό να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος.
Τα δάση προσφέρουν πολλαπλά αγαθά και ωφέλειες στο σημερινό άνθρωπο και διαδραματίζουν πολύτιμο ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη και στην προστασία της βιοποικιλότητας. Παράγουν σημαντικές ποσότητες ξυλείας, βιομάζας και δευτερευόντων δασικών προϊόντων, ενώ οι υπηρεσίες που προσφέρουν για τον άνθρωπο είναι ανεκτίμητες. Οι γνωστές πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά δάση έχουν, δυστυχώς, επηρεάσει και το δάσος της κεφαλληνιακής Ελάτης στον Αίνο. Το Ελατοδάσος κάποτε είχε 14 km μήκος και 5 km πλάτος, όμως οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές, οι εκτεταμένες υλοτομίες και η υπερβόσκηση μείωσαν την έκτασή του. Η ανυπολόγιστη και πολύπτυχη αξία του δάσους του Αίνου για τον άνθρωπο και το περιβάλλον από τη μια και η συνεχής συρρίκνωσή του από την άλλη, αυξάνουν την ανάγκη αλλά και την ευθύνη που έχουμε όλοι μας για την προστασία του.

Πεζοπορία την Κυριακή 30 Μαρτίου
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, διοργανώνει την Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014 πεζοπορία στο μονοπάτι «Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου-Χιονίστρα». Κατά την πεζοπορία, το εξειδικευμένο προσωπικό του Φορέα θα ενημερώσει τους επισκέπτες για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Δρυμού Αίνου και ειδικότερα για το δάσος της κεφαλληνιακής Ελάτης, με παράλληλη επίδειξη της χρήσης των οργάνων που διαθέτει ο Φορέας για τη καταγραφή των μορφομετρικών χαρακτηριστικών των δασικών δέντρων. Όσοι ενδιαφέρονται καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014, στο τηλέφωνο 26710 29258 ή στο E-mail του Φορέα foreasainou@ath.forthnet.gr. Θα συναντηθούμε στις 10:00 το πρωί στο χώρο στάθμευσης της Κεντρικής Πύλης του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Στο τέλος της διαδρομής θα γίνει ξενάγηση στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου (κτήριο Μεταξά).

Περιγραφή της διαδρομής
Το μονοπάτι «Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου-Χιονίστρα» έχει μήκος 6.184 m. Αποτελεί κυκλική διαδρομή, με σημείο έναρξης και τερματισμού 190 m ανατολικά της διασταύρωσης του κεντρικού δρόμου με τον παράδρομο του Περιβαλλοντικού Κέντρου (υψόμετρο: 1.384 m). Η χρονική διάρκεια της διαδρομής υπολογίζεται σε περίπου 3 ώρες. Ο βαθμός δυσκολίας είναι μικρός, καθώς κατά το Τμήμα Α είναι η διαδρομή ελαφρώς ανηφορική (κλίση 10-30%) και κατά το τμήμα Β ελαφρώς κατηφορική (κλίση 10-20% επί του κεντρικού οδικού άξονα), συνεπώς η διαδρομή είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Το μεγαλύτερο μέρος του μονοπατιού, βρίσκεται εντός του δάσους της κεφαλληνιακής Ελάτης. Οι επισκέπτες θα συναντήσουν μερικά ξέφωτα, τα οποία προσφέρουν εξαιρετική θέα προς τις ΝΔ πλευρές της Κεφαλονιάς. Στη θέση «Χιονίστρα» βρίσκεται περιφραγμένο το πυκνότερο μέρος του πληθυσμού της περιοχής εξάπλωσης της Viola cephalonica (κεφαλληνιακής Βιολέτας), στενότοπου ενδημικού του Αίνου.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα
Γεωργία Καμάρη

ainos

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer