Κάθε χρόνο οι Κεφαλόνιτες αναμένουν με αγωνία την παρουσία τους. Αν την εμφάνισή τους δεν κάνουν όταν γιορτάζει η Παναγιά, κάτι κακό μεγάλο θα συμβεί!
Τα φιδάκια της Παναγίας: “Φυσικό Φαινόμενο ή Θαύμα”;
Εκκλησία
14/08/2013 | 16:00

pateras_fwtiosTου αρχιμανδρίτη Φωτίου Γαβριελάτου*

Ο άνθρωπος πάντα ψάχνει αποδείξεις για την παρουσία του Θεού στην ζωή του. Είναι το αεί απορούμενον και το αεί ζητούμενον του ανθρώπου κάθε εποχής και ιδιαιτέρως του σήμερα που τα πάντα χάνουν την αξία τους και εμείς βρισκόμεθα αιχμάλωτοι στο πέλαγος των σκέψεων μας. Πάντα όμως ο Θεός παρουσιάζεται αυτεπάγγελτος μέσα από ενέργειες που μας οδηγούν στην απόκτηση της αλήθειας Του και στην διάλυση κάθε απορίας.

Έτσι λοιπόν και το θαύμα έρχεται να διαλύσει την αμφιβολία του διαβόλου με τα γνωστά αποτελέσματα, με σκοπό να γεμίσει την καρδιά μας με πίστη και αποδοχή του θελήματος Του.

Στην Κεφαλονιά ζούμε εδώ και τόσα χρόνια το θαύμα της παρουσίας των φιδιών της Παναγίας μας. Ένα ζωντανό και πραγματικό γεγονός το οποίο κάθε χρόνο έρχεται να μας αποκαλύψει την παρουσία Της στην ζωή μας.

Το θαύμα αυτό έχει την ρίζα του στο βάθος του χρόνου και σύμφωνα με την παράδοση στο χωριό Μαρκόπουλο της Κεφαλονιάς υπήρχε ένα παλιό γυναικείο Μοναστήρι της Παναγίας, μεγάλο και πλούσιο. Φθονερό και πεινασμένο το μάτι του πειρατή που θέριζε το Ιόνιο, έβαλε σκοπό να γυμνώσει το Μοναστήρι. Ένα πρωί οι Μοναχές είδαν να πλησιάζουν πειρατικά καράβια και να ανηφορίζουν πειρατές στο Μοναστήρι. Τότε οι Μοναχές φοβήθηκαν και ζήτησαν την προστασία της Παναγίας. Κι αυτή έκανε το θαύμα Της. Φίδια κύκλωσαν το Μοναστήρι κι όταν πήγαν οι πειρατές φοβήθηκαν κι έφυγαν. Από τότε μέχρι σήμερα παρουσιάζονται από την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου μέχρι και της 15 Αυγούστου ανήμερα της  Παναγίας φίδια, τα «φιδάκια της Παναγίας», πού κρέμονται από τις εικόνες, τις καντήλες και τα στασίδια χωρίς να πειράζουν κανένα.

Η παρουσία τους δηλώνει το συνεχιζόμενο θαύμα και δείχνει στους ανθρώπους κάθε εποχής ότι «όπου Θεός βούλεται, νικάται φύσεως τάξις» δηλαδή όπου υπάρχει Θεός καταλύονται οι φυσικοί νόμοι.

Τα φιδάκια είναι μικρού μεγέθους, αγνώστου είδους αφού οι Επιστήμονες δεν μπορούν να τα κατατάξουν σε κάποιο είδος ερπετού,  στο κεφάλι τους έχουν σταυρό και δεν προκαλούν φόβο στους προσκυνητές. Εμφανίζονται στα ερείπια του παλιού καμπαναριού από μόνα τους μετά δε την εορτή της Παναγίας επιστρέφουν στο φυσικό τους χώρο και δεν φυλάσσονται στον Ναό τον υπόλοιπο χρόνο. Δεν υπάρχει παρέμβαση του ανθρώπου αλλά ζούμε το θαύμα αυτό εδώ και αιώνες. Πρέπει κανείς να ζήσει το γεγονός αυτό, και σίγουρα θα βιώσει την μεγάλη δωρεά του Θεού.

Το περιοδικό «Ο Φανός της Κεφαλονιάς» του Χρήστου Βουνά γράφει το 1968: «Φίδια αθώα κι άκακα αναφαίνονται στη γύρω από την εκκλησούλα της Παναγίας της Λαγκουβάρδας λαχτιά, που την ημέρα της Γιορτής ξεθαρρεύουν και μπαίνουν ακόμα και μέσα εις το ναόν. Κι ανεβαίνουν στο τέμπλο, στους κηροστάτες, στις άγιες εικόνες και στέκονται να τα πιάσει και να τα χαϊδέψει ο κάθε προσκυνητής.

Φίδια που λες και συμμετέχουν στη χαρά του πανηγυριού, φίδια που ποτέ δεν δάγκωσαν ούτε ζώο, ούτε άνθρωπο.

Φίδια, τα οποία θα ‘πρεπε να μελετηθούν επιστημονικά, διότι είναι πραγματικά ανεξήγητη η εμφάνισή τους στις 6 Αυγούστου κι η τελεία εξαφάνισή τους στις 15 του ίδιου μήνα.

Εξήγηση εύκολη δεν μπορείς να δώσεις, κρατάς το λόγο σου επιφυλακτικά μην κι ο άλλος σε γελάσει ή την πίστη σου αγνοήσει!!! Μα πολλοί λένε πως το φυσικό φαινόμενο συνυπάρχει με το θρησκευτικό και πορεύονται και κυκλώνονται μαζί μια φορά το χρόνο στην γιορτή της Παναγίας τις 15 Αυγούστου!

Κόσμος πολύς, πιστοί και περίεργοι, κάνουν το σταυρό τους και νιώθουν πως τούτο το σημάδι της εμφάνισης των φιδιών στης Παναγίας είναι καλό και θείο και άφοβο. Και έτσι ησυχάζει το πνεύμα και ορθώνεται η πίστη.»

Κάθε χρόνο οι Κεφαλόνιτες αναμένουν με αγωνία την παρουσία τους. Αν την εμφάνισή τους δεν κάνουν όταν γιορτάζει η Παναγιά, κάτι κακό μεγάλο θα συμβεί!  Μέχρι σήμερα δεν έχουν εμφανισθεί δυο φορές, τον Αύγουστο του 1940 σαν να μας προετοίμαζε για τον επικείμενο πόλεμο και τον Αύγουστο του 1953 που η Κεφαλονιά χτυπήθηκε ανελέητα από την καταστροφική μανία του Εγκέλαδου, μόνο ένα δε φιδάκι είχε εμφανισθεί την χρονιά της εισβολής στην Κύπρο.

Στην Εκκλησία μας δεν υπάρχουν φυσικά φαινόμενα, ούτε συμπτώσεις, ούτε μαγικά στοιχεία, αλλά η αποκάλυψη του Θεού που χαριτώνει τον άνθρωπο και τον καθιστά πραγματικά ελεύθερο από κάθε σατανική πλοκή και τον οδηγεί στην απόκτηση της αλήθειας.

Ας οδηγήσουμε τα βήματά μας ενώπιον της «Κυρίας των αγγέλων» και σίγουρα θα μας φανερώσει την αλήθεια που αναζητούμε.

*O Αρχιμανδρίτης Φώτιος Γαβριελάτος είναι ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας

Πηγή: amen.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer