Κι όμως ένα τόσο μικρό νησί με τις δεκάδες παραλίες και την γαλαζοπράσινη καθάρια θάλασσα όπως η Ιθάκη, διαθέτει μια πλούσια ενδοχώρα με καλά κρυμμένα μυστικά.
Τα μονοπάτια της Ιθάκης: Ακούραστες βόλτες στη φύση
Τουρισμός
16/10/2015 | 14:43

Κι όμως ένα τόσο μικρό νησί με τις δεκάδες παραλίες και την γαλαζοπράσινη καθάρια θάλασσα όπως η Ιθάκη, διαθέτει μια πλούσια ενδοχώρα με καλά κρυμμένα μυστικά που είναι στη διάθεση των επισκεπτών της να τα ανακαλύψουν. Αρκεί βέβαια, να έχουν διάθεση για πεζοπορία στη φύση.

Διαδρομές σύντομες ή και μεγαλύτερες, προσφέρουν ασυνήθιστες συγκινήσεις στους περιπατητές, που μέσα από την πορεία στις πλαγιές των μικρών βουνών και των λόφων του νησιού ανακαλύπτουν «μυστικές» παραλίες, σημεία με καταπληκτική, πανοραμική θέα πέρα από τα όρια της Ιθάκης, αλλά και την ίδια τη φύση: τα λουλούδια, τα δέντρα, τα μικρά ζώα που ζουν αρμονικά με τους κατοίκους εδώ και χιλιάδες χρόνια.

anemodouri-arethousa-krini

Παλαιοχώρα – Σπήλαιο Νυμφών – Βαθύ: Από το Περαχώρι και από την παλιά εκκλησία του χωριού ξεκινά το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει από τη μεσαιωνική «Χώρα», την Παλαιόχωρα, στη σπηλιά όπου – κατά τον Όμηρο – έκρυψε ο Οδυσσέας τα δώρα των Φαιάκων όταν έφτασε επιτέλους στην πατρίδα του. Το μονοπάτι είναι φροντισμένο, πλακόστρωτο σε  ένα σημαντικό μήκος του και ιδιαίτερα εύκολο, καθώς πηγαίνει παράλληλα με την πλαγιά του βουνού και δεν παρουσιάζει μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Πέτρινα παγκάκια κατά μήκος της διαδρομής θα σας προσφέρουν δυο ανάσες και την ευκαιρία να θαυμάσετε την καταπληκτική θέα του κόλπου της Ιθάκης και φυσικά του Ιονίου, ως τις ακτές της Κεντρικής Ελλάδας. Το μονοπάτι περνάει μέσα από τα κτίσματα του σημαντικότερου μεσαιωνικού οικισμού του νησιού, όπου μάλιστα σώζεται και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση η κεντρική εκκλησία, αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη, με το επιβλητικό πέτρινο καμπαναριό. Σε λιγότερο από μία ώρα ευχάριστης διαδρομής θα βρεθείτε στο Σπήλαιο και από εκεί, μέσω του ασφαλτοστρωμένου κατηφορικού δρόμου, πολύ σύντομα στο Βαθύ.

paleochora-spileo-nimfon-vathi

Σκίνος – Γιδάκι: Η διαδρομή ενώνει δύο από τις καλύτερες παραλίες του νησιού. Στην παραλία του Σκίνου, που βρίσκεται η αφετηρία του μονοπατιού, μπορείτε να φτάσετε με ΙΧ. Ο δρόμος μέχρι την πρώτη παραλία του κόλπου, τα «Μνήματα», είναι ασφαλτοστρωμένος, και συνεχίζει για πολύ λίγο χωματόδρομος μέχρι τον Σκίνο, όπου τα πεύκα που φτάνουν ως την θάλασσα κάνουν τα νερά καταπράσινα. Από την άκρη της παραλίας αυτής ξεκινά το μονοπάτι προς την, καλύτερη για πολλούς, παραλία του νησιού, το Γιδάκι. Το μονοπάτι είναι ανηφορικό στην αρχή, αλλά σχετικά εύκολο καθώς η διαδρομή δεν διαρκεί πάνω από 40 λεπτά με αργό βήμα. Η θέα προς το Γιδάκι όταν φτάσετε στην κορυφή θα σας αποζημιώσει.

skinos-gidaki

Περαχώρι-Αγία Παρασκευή-Δάσος-Άγιος Γεράσιμος: Το Δάσος του Περαχωρίου βρίσκεται ακριβώς πάνω από τα πρώτα σπίτια του χωριού. Είναι ανεπτυγμένο σε πλαγιά, σε έδαφος με εξαιρετική κλήση και αποτελείται από πανύψηλα και παλιά δέντρα, κυρίως αριές, αλλά και περνάρια και φελίκια. Η αριά ανήκει στην οικογένεια της βελανιδιάς και είναι δέντρο που φτάνει τα 25 μέτρα ύψος, με πυκνό φύλλωμα. Ως εκ τούτου, το δάσος του Περαχωρίου είναι πυκνό, κι εκτός από κάποια ξέφωτα, σε πάρα πολλά σημεία του ο ήλιος δεν φτάνει στο έδαφος, παρά ελάχιστες στιγμές της ημέρας. Η περιήγηση μέσα στο δάσος είναι αρκετά εύκολη, αρκεί να λάβουμε βέβαια υπόψιν μας την σαφή κλήση του εδάφους, αλλά και τα πολλά ξερά, πεσμένα φύλλα που το κάνουν ακόμα πιο γλιστερό. Η διαδρομή που οριοθετείται από δυο μικρά ολόλευκα ξωκλήσια είναι εύκολη και σύντομη αλλά απαιτεί προσοχή και τον κατάλληλο εξοπλισμό σε ρούχα, παπούτσια, καπέλα και νερό, όπως κάθε περίπατος στη φύση.  Το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής παρουσιάζεται μπροστά μας μέσα στα δέντρα που το αγκαλιάζουν. Η πανοραμική θέα προς το Περαχώρι, το Βαθύ, το Ιόνιο, τα αμέτρητα νησάκια ανάμεσα, την Άτοκο, την Οξειά, τις ακτές της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και της Πελοποννήσου, θα σας κόψει την ανάσα.

to-dasos-tou-perachoriou

Εξωγή – Ρουσάνο – Καλύβια – Πόλη/Σταυρός: Μια ξύλινη πινακίδα με το γράμμα “C” στο δρόμο προς την Εξωγή, το πιο μικρό χωριό της Ιθάκης, είναι η αφετηρία του μονοπατιού. Κίτρινα σημάδια θα μας οδηγήσουν προς το Ρουσάνο, το μικρό οροπέδιο, όπου οι Εξωισάνοι έχουν τα κτήματά τους. Η θέα προς τον κόλπο των Αφαλών και σχεδόν όλη τη βόρειο Ιθάκη είναι μαγευτική. Στο μεγάλο πλάτωμα στο Ρουσάνο, από όπου θα δείτε ήδη την παραλία της Πόλης από ψηλά, υπάρχει ένα σταυροδρόμι: δεξιά θα θαυμάσετε την Κεφαλονιά και τη θέα στο Ιόνιο – αριστερά θα συνεχίσετε για να περάσετε από εκεί που βρισκόταν το κάστρο, να περάσετε τα Καλύβια και να φτάσετε στο χωματόδρομο, ακολουθώντας πάντα τα κίτρινα σημάδια. Στο σημείο αυτό έχετε δύο επιλογές: δεξιά πηγαίνετε προς την παραλία της Πόλης και αριστερά προς το κεφαλοχώρι της Βόρειας Ιθάκης, το Σταυρό.

Μαραθιάς – Σπηλιώτισσα: Στη νότια Ιθάκη υπάρχουν πολλά σημεία στη φύση που αξίζουν την προσοχή σας. Στην περιοχή «Μαραθιάς» σας οδηγεί ασφαλτοστρωμένος δρόμος από το Βαθύ. Στο τέλος του δρόμου υπάρχουν μπλε ταμπέλες σήμανσης που οριοθετούν και την αφετηρία του μονοπατιού προς το ξωκλήσι της Παναγίας Σπηλιώτισσας. Ακολουθείτε τα κόκκινα σημάδια με το άσπρο στη μέση και μετά από διαδρομή περίπου μισής ώρας φτάνετε στο μικρό εκκλησάκι που είναι χτισμένο μέσα σε μικρό σπήλαιο στην πλαγιά του βουνού, πάνω από το Άντρι, τον νοτιότερο κόλπο της Ιθάκης. Στη διαδρομή θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τον πλούτο της χλωρίδας του νησιού: αιωνόβιες ελιές και μοσχομυριστές αλιφασκιές, ανάμεσα στα πουρνάρια, τα κυπαρίσσια και τους θάμνους.

marathias-spiliotissa

Ανεμοδούρι – Αρέθουσα Κρήνη: Πριν το τέλος του δρόμου προς Μαραθιά από το Βαθύ, υπάρχει μια μπλε ταμπέλα σήμανσης «Αρεθούσα Κρήνη». Από το σημείο αυτό ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί στην πηγή με τις ομηρικές αναφορές. Το μονοπάτι διαρκεί περίπου 40 λεπτά, με αρκετές υψομετρικές διαφορές, κατηφορικό στο μεγαλύτερο μέρος του – δηλαδή ανηφορικό στην επιστροφή. Είναι καθαρό και σχετικά φροντισμένο, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθείτε, καθώς είναι αρκετά εμφανές. Μπορεί να κουραστείτε από την πεζοπορία, όμως η θέα προς το Νησόπουλο και τις παραλίες κάτω θα σας μαγέψει! Αν πάλι είστε από αυτούς που αντέχουν, τολμήστε να κατευθυνθείτε κατηφορικά στην τελευταία διασταύρωση πριν την πηγή. Θα φτάσετε έτσι στην παραλία «Πέρα Πηγάδι» (ονομασία που αναφέρεται στην πηγή φυσικά), όπου τα κρύα νερά του Ιονίου θα σας αποζημιώσουν για την ζέστη της διαδρομής!

anemodouri-arethousa-krini
Πηγη: terrabook.com

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer