Yπάρχει ένας νέος μνημονιακός κύκλος που γίνεται φανερός με δόσεις νέων συμφωνιών αλλά και με νέα μέτρα
Τα μέτρα που κρύβονται πίσω απ’ τις κάλπες
Πολιτική
16/05/2014 | 14:48

Πριν από λίγο καιρό, τα ελληνικά ΜΜΕ μας ανακοίνωναν, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, ότι η χώρα μας «βγήκε στις αγορές»! Την ίδια ώρα, σοβαροί οικονομικοί αναλυτές μας πληροφορούσαν, μέσω του οικονομικού τύπου, ότι η εν λόγω «έξοδος» δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα τέχνασμα. Το χειρότερο στοιχείο όμως δεν είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει τους πολίτες, αλλά το γεγονός ότι το κόστος αυτής της προσπάθειας θα το επωμιστούν οι ίδιοι οι πολίτες καθώς, σύμφωνα με αξιόπιστους οικονομολόγους, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει πάνω από 500 εκατομμύρια σε τόκους γι’ αυτό το ομόλογο-προεκλογική εκστρατεία που στόχο είχε να φανεί ότι «βγήκαμε στις αγορές»!

Πέρα όμως απ’ τα φώτα της δημοσιότητας που τεχνηέντως ανέδειξαν την επικοινωνιακή τακτική της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, υπάρχει ένας νέος μνημονιακός κύκλος που γίνεται φανερός με δόσεις νέων συμφωνιών αλλά και με νέα μέτρα. Ο κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να επιλέξει τον αυτοδιοικητικό συνδυασμό στον οποίο θα εμπιστευτεί την ψήφο του, οφείλει όμως πριν πάρει την τελική του απόφαση να είναι ενημερωμένος. Τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν πάραυτα μετά τις εκλογές είναι – σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της «Αυγής» – τα εξής :

-Διευκόλυνση εφαρμογής και διάδοσης του θεσμού των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης.

-Μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15%.

-Μείωση τουλάχιστον κατά 1 μονάδα των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών πέραν των 3,9 μονάδων που έχει ήδη δρομολογηθεί.

-Αύξηση με πέντε Ευρώ στη μεγαβατώρα για τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

-Πλήρη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΑΕΔ.

-Καθεστώς αναδιάρθρωσης για 11 νοσοκομεία.

-Μέχρι το φθινόπωρο θα προχωρήσει με νόμο η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

-Μεσοπρόθεσμο : το 2018  οι συνολικές δαπάνες του υπουργείου παιδείας  θα είναι μόλις 2% του Α.Ε.Π., όπως της Ζιμπάμπουε και του Πακιστάν.

-Μεσοπρόθεσμο : με πρωτογενείς δαπάνες 33% του ΑΕΠ το 2018, η χώρα μας θα συγκρίνεται στην Ευρώπη μόνο με τη Βουλγαρία και τη Μολδαβία.

Αν η πολιτκή που ακολουθείται μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα οικοδόμημα(για να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα απ’ τη δουλειά μου), τότε θα μπορούσε κανείς πολύ εύκολα να διακρίνει τους ρόλους των τριών συνδυασμών – αυτής της άλλης τρόικας(=τριάδα) – που αντιμάχονται τους «Ριζοσπάστες Ξανά» : Ο ένας έβαλε τα θεμέλια αυτής της πολιτκής, ο δεύτερος σκυροδέτησε το φέροντα οργανισμό της και ο τρίτος φιλοδοξεί να φτάσει το «έργο» στον Κολοφώνα του τοποθετώντας το επιστέγασμα με επίχρυσα αετώματα! Η κυβέρνηση δε θα είναι σε θέση να εφαρμόσει αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές, μόνο αν εκλεγούν οι συνδυασμοί που είναι ξεκάθαρα απέναντί της. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό σε όλους, ότι οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα έχουν βαθύτατη πολιτική σημασία.

Η Κομισιόν εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά με το ποιες επιπτώσεις θα έχει στην πορεία των παραπάνω «μεταρρυθμίσεων» η συγκυρία των διπλών εκλογών (ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές) του Μαΐου. Το χρέος μας είναι να επιβεβαιώσουμε στην πράξη αυτές τις ανησυχίες, αφαιρώντας από την κεντρική εξουσία τα εργαλεία επιβολής(αυτοδιοικητικά όργανα) της πολιτικής της, και στέλνωντας μια ξεκάθαρη απαίτηση στις Βρυξέλλες(ευρωεκλογές) για άμεση αλλαγή της πολιτικής που εφαρμόζεται στον ευρωπαϊκό νότο. Εκατόν πενήντα χρόνια μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, ας ανακτήσουμε την αναγκαία Αλληλεγγύη μας ξανά, ας λειτουργήσουμε σα μία Ομάδα ξανά, για να γίνουμε όλοι μαζί Ριζοσπάστες Ξανά!

 
Βαρούχας Γιάννης
Επιστημονικός Συνεργάτης Αφροδίτης Θεοπεφτάτου
Βουλευτή Κεφαλονιάς & Ιθάκης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Κεφαλονιάς

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer