Το γνωρίζουμε όλοι, αλλά είναι καλό να μας το επιβεβαιώνουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, το 97% των περιοχών κολύμβησης στη χώρα μας είναι εξαιρετικής ποιότητας. Το ποσοστό αυτό μας φέρνει στην τέταρτη θέση στην Ε.Ε., με τις πρώτες τρεις χώρες όμως να διαθέτουν σαφώς λιγότερα (Κύπρος), ελάχιστα (Μάλτα) σημεία κολύμβησης ή απλώς λίμνες και ποτάμια (όπως το Λουξεμβούργο).
Η έκθεση για την ποιότητα των νερών κολύμβησης δημοσιεύεται κάθε χρόνο ύστερα από δειγματοληψίες στις 28 χώρες της Ε.Ε., στην Ελβετία και την Αλβανία. Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν έξι φορές σε κάθε σημείο, από την 1η Ιουνίου έως την 31η Οκτωβρίου του 2014. Στην Ελλάδα ελέγχθηκαν 1.540 σημεία, 27% λιγότερα σημεία σε σχέση με πέρυσι, με τις Αρχές να υποστηρίζουν ότι η επιλογή αυτή οφείλεται στην κατάργηση των πολλαπλών σημείων δειγματοληψίας ανά ακτή. Πάντως ο αριθμός των δειγματοληψιών παραμένει μάλλον χαμηλός σε σχέση με το πλήθος των ακτών μας (χαρακτηριστικά στην Ιταλία ελέγχθηκαν 5.507 σημεία κολύμβησης, στη Γαλλία 3.345, στη Γερμανία 2.290, στην Ισπανία 2.178).
Από τα 1.540 σημεία που ελέγχθηκαν αξιολογήθηκαν τα 1.518, καθώς τα υπόλοιπα 22 μετρήθηκαν για πρώτη φορά και δεν μπορούν να συνυπολογιστούν (πάντως, σύμφωνα με την έκθεση, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι και αυτές οι 22 θέσεις έχουν νερά εξαιρετικής ποιότητας). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:
• 1.495 σημεία κολύμβησης χαρακτηρίζονται «εξαιρετικής ποιότητας». Ολα πλην ενός βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές.
• 23 σημεία χαρακτηρίζονται «καλής ποιότητας».
• Κανένα σημείο δεν χαρακτηρίστηκε επαρκούς ή ανεπαρκούς ποιότητας.
Με βάση τα αποτελέσματα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση. Τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν το Λουξεμβούργο (11 σημεία ελέγχου, προφανώς σε λίμνες ή ποτάμια), η Μάλτα (87 ακτές) και η Κύπρος (112 ακτές). Τα υψηλότερα ποσοστά περιοχών κολύμβησης με ανεπαρκή ποιότητα υδάτων εντοπίζονται στην Ιταλία (107 περιοχές, 2%), στη Γαλλία (105 περιοχές, 3%) και την Ισπανία (67 περιοχές, 3%).
Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης μετριέται στη χώρα μας από το 1990 (συχνά συγχέεται με το πρόγραμμα Γαλάζιες Σημαίες, το οποίο όμως αφορά και τις υποδομές εξυπηρέτησης των ακτών). Από το 1995, το 93% των νερών κολύμβησης της χώρας πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές της κοινοτικής νομοθεσίας. Από το 2010 την ποιότητα των νερών παρακολουθεί η Γενική Γραμματεία Υδάτων, ενώ από το 2012 δημιουργήθηκε ο ιστότοπος www.bathingwaterprofiles.gr, στην οποία είναι διαθέσιμα όλα τα στοιχεία. «Η ποιότητα των νερών των θαλασσών αλλά και των λιμνών μας είναι γνωστή και αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας», δήλωσε χθες ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. «Μέριμνα και υποχρέωση όλων μας, Πολιτείας και πολιτών, είναι να προστατεύουμε τις θάλασσες και τις ακτές μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Πηγή: kathimerini.gr