Καραμπινάτη είδηση, η χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα δεν έδωσε. Τα περισσότερα από όσα είπε ο Πρωθυπουργός, τα έχουμε ξανακούσει στις πρόσφατες ομιλίες του. Οι δημοσιογράφοι έκαναν τη δουλειά τους, ρώτησαν, πίεσαν, ξαναρώτησαν, δεν τον χάιδεψαν, αλλά αυτό που λέμε «ειδησάρα» δεν βγήκε.
Υπήρξαν όμως ορισμένες απαντήσεις που ξεχώρισαν. Ο Αλέξης Τσίπρας:
- Δήλωσε ότι νιώθει ασφαλής με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών.
- Δεσμεύτηκε ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις.
- Έριξε «πόρτα» στην Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.
- Προανήγγειλε ότι θα επιδιώξει και στο μέλλον διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς για να υπάρξει συνεννόηση σε μεγάλα θέματα.
Μιλώντας για την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι όλοι εξελέγησαν με λίστα και ενώ γνώριζαν ότι υπάρχει μια συμφωνία, γνώριζαν το πρόγραμμα. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, πιθανές διαφοροποιήσεις θα είναι πολύ ύποπτες, διότι όποιοι διαφωνούσαν θα έπρεπε να μην είναι υποψήφιοι. Ταυτοχρόνως εξήρε τη στάση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, δηλώνοντας ότι «κράτησε μία στάση αρχής που εγώ την τιμώ ιδιαίτερα».
Τούτα σημαίνουν ότι στην περίπτωση κατά την οποία υπάρξουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι θα διαφοροποιηθούν, αυτομάτως θα τους ζητηθεί να παραδώσουν την έδρα τους. Και στην περίπτωση που το αρνηθούν, οι κινήσεις τους θα μπουν στο μικροσκόπιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Αν και δεν έκανε αναφορά στις επικουρικές, ουσιαστικά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, έστω και αν δήλωσε ότι πιστεύει πως οι μειώσεις δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα. Σε ότι αφορά στα χρήματα που χρειάζονται για να μην κοπούν συντάξεις, έδειξε προς την κατεύθυνση αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.
Σε ότι αφορά στον Βασίλη Λεβέντη, χαρακτήρισε τις πολλές από τις προτάσεις του «εύηχες αλλά ανεφάρμοστες» και παρά το γεγονός ότι δήλωσε πως τον εκτιμά, σημείωσε ότι «δεν πάει πολύς καιρός που το πολιτικό και μιντιακό σύστημα τον απαξίωνε εν χορώ και τώρα το ίδιο σύστημα τον ανάγει σε ρυθμιστή της πολιτικής ζωής».
Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε θιασώτης του διαλόγου υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αποκατασταθεί ένα στοιχειώδες κλίμα διαλόγου και συνεννόησης. Μάλιστα προανήγγειλε ότι θα επιδιώξει να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και για άλλα θέματα. Αν και δεν προσδιόρισε ποια θα είναι αυτά τα θέματα, ο τρόπος με τον οποίο αναφέρθηκε στο προσφυγικό και τη Συνταγματική αλλαγή, λέγοντας ότι απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις, έδειξε ότι μπορούν να αποτελέσουν πεδίο διαλόγου. Ενδεχομένως να επιμείνει για άλλη μια φορά για το ασφαλιστικό.
Από τα υπόλοιπα, κρατάμε την σκληρή στάση έναντι των ΜΜΕ για μια άλλη φορά, αλλά και την άποψη ότι δεν καθίσταται αναγκαία η χρηματοδότηση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Με δυό λόγια, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μας διαφώτισε. Ωστόσο μας έδωσε στίγμα θέσεων και προθέσεων.