Η Ελλάδα θα νομοθετήσει τις επόμενες δύο ημέρες και μετά, θα υπάρξει Eurogroup. Το Ταμείο Περιουσιακών Στοιχειών θα έχει έδρα την Ελλάδα.
Τέλος στο Grexit, έχουμε AGreekment…
Οικονομία
13/07/2015 | 11:13

Επιτέλους καταλήξαμε σε συμφωνία, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου μετά την μαραθώνια συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό πρόγραμμα. Για επίπονη διαπραγμάτευση έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Συμφωνήθηκε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πάνω σε ένα πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Τουσκ, σημειώνοντας πως «η απόφαση δίνει ευκαιρία στην Ελλάδα να επανέλθει στην τροχιά της οικονομικής υποστήριξης».

Υπογράμμισε επίσης ότι «η συμφωνία συνοδεύεται από αυστηρούς όρους». «Οι ΥΠΟΙΚ θα συζητήσουν περαιτέρω πως θα βοηθήσουν την Ελλάδα, πώς θα εκπληρωθούν οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις».

«Σήμερα είχαμε μόνο έναν στόχο να επιτευχθεί συμφωνία. Επιτέλους καταλήξαμε» ανέφερε ο Τουσκ εισάγοντας και ένα καινούριο όρο το Greekment.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, «η Ελλάδα θα νομοθετήσει τις επόμενες δύο ημέρες και μετά, θα υπάρξει Eurogroup». «Τις επόμενες μέρες θα πρέπει νομοθετηθεί το σύνολο των συμφωνιών αλλά και τα προαπαιτούμενα που περιγράφονται» σημειωσε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε επίσης ότι «πρέπει να δούμε το ζήτημα των χρηματοδοτικών αναγκών και του χρέους». Σημείωσε επίσης πως «πρέπει να ενσκήψουμε πάνω στο ζήτημα των τραπεζών και της ανακεφαλαιοποίησής τους», κάνοντας λόγο για 25 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν.

Αναφορικά με το Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου θα είναι τελικά στα 50 δισ. ευρώ και θα έχει έδρα την Ελλάδα. Στο ταμείο αυτό, όπως είπε ο Γιούνκερ, θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, ρευστοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων από ιδιωτικοποιήσεις ή διαχείριση κεφαλαίων και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για επενδύσεις στην Ελλάδα και κατά 50% για την αποπληρωμή του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Η συμφωνία ήταν κοπιώδης και χρονοβόρα, αλλά επετεύχθη» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ξεκαθάρισε ότι «δεν ταπεινώθηκε ούτε ο ελληνικός, ούτε άλλοι λαοί. Είναι ένας συμβιβασμός».

Δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, αλλά και από το γεγονός ότι τελικά στη συμφωνία υπάρχει πρόβλεψη και για την ανάπτυξης. Όπως είπε, είναι ευτυχής που έγινε αποδεκτή η πρόταση της Κομισιόν για αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 35 δισ. ευρώ.
Μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων η συμφωνία
Την επίτευξη ομόφωνης συμφωνίας μετά από 17 ώρες συνεδρίασης στη Σύνοδο Κορυφής για το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας από τον ESM ανακοίνωσε στις 9.50 πμ(ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η συμφωνία έκλεισε μετά την τέταρτη τετραμερή συνάντηση στο πλαίσιο της Συνόδου ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ όπου βρέθηκε συμβιβαστική λύση στο τελευταίο ανοιχτό ζήτημα που δεν ήταν άλλο από τη γερμανική πρόταση για τη δημιουργία Ταμείου Περιουσιακών Στοιχείων του ελληνικού δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ, που θα αποπληρώνει απευθείας το δημόσιο χρέος.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer