Του Ανδρέα Κωνσταντάτου
Τάμα χωρις αντίκρυσμα κοντεύει να γίνει η υπόσχεση – δέσμευση της περιφέρειας για την κατασκευή ενος τσιμεντοστρωμένου δρόμου για το Μοναστήρι της Παναγίας στην Άτρο. Ενω εχουν γίνει οι μελέτες, ενω υπάρχουν τα χρήματα, το όλο έργο δεν ξεκινά γιατι δεν υπάρχει δασολόγος.
Γιατι μπορεί να έχετε μηχανικό, μελέτες, χρήματα αλλα για ενα δρόμο μεσα απο το δάσος χρειάζεται και δασολόγο να το παρακολουθεί.
Και επειδη ο δασολόγος δεν μπορει να ειναι απο την περιοχή όπου γίνεται το έργο , εν προκειμενω, απο το νησι μας, η περιφέρεια αναζήτησε δασολόγο στη Ζάκυνθο. Μόλις τον βρήκαν ομως και συμφώνησαν να παρακολουθήσει την κατασκευή του έργου, ο δασολόγος μετατέθηκε σε περιοχή της βόρειας Ελλάδας και τωρα αναζητείται άλλος.
Η Μονή Άτρου είναι το αρχαιότερο μοναστήρι της Κεφαλονιάς και βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό (Άτρος) και σε υψόμετρο 760 μέτρων!
Χτίστηκε γύρω στον 8ο αιώνα και είναι φρουριακής αρχιτεκτονικής όπου ακόμη και σήμερα σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση ο Μεσαιωνικός Πύργος.
Δυστυχώς η Μονή έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς του 1953 και από πυρκαγιά (1994) και χρειάζονται κονδύλια ετσι ωστε το έργο της αποκατάστασης να ολοκληρωθεί.
Στη Μονή αυτή που βρισκεται περίπου τρια χιλιόμετρα πανω απο τον Πόρο, ασκήτευσε και ηγουμένευσε τον προηγούμενο αιώνα ο χαρισματικός και διακριτικός γέροντας, ο Όσιος Κλήμης, του οποίου επίκειται να γίνει η κατάταξη στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Παλιά οι προσκυνητές πήγαιναν μεσα απο ενα μονοπάτι έως ότου στις αρχές της δεκαετίας του 1980 έγινε διάνοιξη αγροτικού δρόμου, χωρις ομως να στρωθεί άσφαλτος η τσιμέντο. Τα νερά καθε χειμώνα σκάβουν το δρόμο και κάνουν δύσκολη και επικίνδυνη την προσπέλαση στην Ιερά Μόνη της Παναγιας και για τους προσκυνητές αλλα και για τον ηγούμενο και τους καλόγερους , που κατα καιρούς βρίσκονται εκεί.
Ο ηγούμενος της Μονής πατήρ Δανιήλ Ζωγράφος, κανει αγώνα με την περιφέρεια και με όλους τους παράγοντες της περιοχής ετσι ωστε ο δρόμος να κατασκευαστεί και να κατασκευαστεί σύντομα. Γιατι πολλοί προσκυνητές θέλουν να επισκεφτούν το μοναστήρι, να θαυμάσουν το φρουριακό τροπο με τον οποιο ειχε κατασκευαστεί αλλα και υπέροχο τοπίο όπου κανεις μπορει να δει μια μέρα με καλή ορατότητα μέχρι την Πάτρα.
Δινει αγώνα για την επανάκτηση της μεγάλης περιουσίας της Μονής που μεγάλο μέρος της, εχει καταπατηθεί εδω και πολλα χρονια και για την αξιοποίηση της, ωστε το μοναστήρι να ζωντανέψει, να επανακτήσει την αίγλη του παρελθόντος και να γίνει πόλος έλξης προσκυνητών αλλα και τουριστών.
Σ’ αυτη η λογική στήριξης του μοναστηριού του αρχαιοτερου στην Κεφαλονια βρισκεται και ο περιφερειάρχης κ. Θόδωρος Γιαλιατσάτος, ο οποίος ψάχνει να βρει λύση στο θεμα του δασολόγου ωστε να ξεκινήσει άμεσα το έργο. Σε επικοινωνία που ειχαμε μαζί του μας είπε οτι η περιφέρεια βρισκεται ήδη σε επαφή με το δασαρχείο Αμαλιαδας για να υπογράψει συμφωνητικό και να ερθει απο εκεί, δασολόγος ο οποίος κατα καιρούς θα ελέγχει την κατασκευή του τσιμεντένιου δρόμου που θα περνά μεσα απο μια εκπληκτική δασική έκταση.
Αποτελεί ειρωνία πάντως οτι ενα έργο που θα δοσει πνοη στο μοναστήρι της Ατρου , που θα αυξήσει τη ροη προσκυνητών και τουριστών στην περιοχή , εξαρτάται απο ενα δασολόγο …του οποίου η ανεύρεση μοιάζει πιο δύσκολη απο ενα …θαύμα.