Με αφορμή την επικείμενη κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα ήθελα να καταθέσω στο δημόσιο διάλογο κάποιες σκέψεις μου, οι οποίες αφορούν το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα
Σχετικά με το ́ ́ασφαλιστικό ́ ́ Κατρούγκαλου – ΟΧΙ ΑΛΛΟ Σ.Α.Ν.Ο
Κοινωνία
19/01/2016 | 12:32

Με αφορμή την επικείμενη κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα ήθελα να καταθέσω στο δημόσιο διάλογο κάποιες σκέψεις μου, οι οποίες αφορούν το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και τον ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό.Στο κείμενο αυτό θα χρησιμοποιηθούν στοιχεία με τις αντίστοιχες παραπομπές στους στο διαδίκτυο έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί άμεσα και γρήγορα να τα αναζητήσει και να τα διασταυρώσει.

Πριν προχωρήσω όμως στην παράθεση των σκέψεων μου, πρέπει να γίνει αναφορά σε τρεις αλήθειες, τις οποίες όλοι και όλες μας γνωρίζουμε, αλλά για ιδιοτελείς σκοπούς αποσιωπούμε.

  1. 1)  Το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο καταρχήν εξαιτίας της αναλογίας εργαζομένων προς συνταξιούχους η οποία είναι 1.38, δηλαδή 138 εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε 100 συνταξιούχους. Η αντίστοιχη αναλογία στη Μεγάλη Βρεταννία είναι 2.75!!!! , δηλαδή 275 εργαζόμενοι για 100 συνταξιούχους.

    (Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικα με την κρίση του ελληνικού συνταξιοδοτικού σύστηματος, απ’όπου παρατίθεται και η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους μπορούν να αναζητηθούν στο http://www.cps.org.uk/files/factsheets/original/160114103049- 71TheGreekPensionsCrisis.pdf )

  2. 2)  Από την ιστοσελίδα του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων ΕΣΕΠΣ- ΗΛΙΟΣ http://www.idika.gr/esepsyntax , ο κάθε πολίτης μπορεί να δει τις μηνιαίες εκθέσεις του συστήματος. Η τελευταία διαθέσιμη είναι αυτή του Ιουλίου του έτους 2015 http://www.idika.gr/files/26%CE%B7_%CE%B5%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%C E%B7_%CE%97%CE%9B%CE%99%CE%9F%CE%A3_final.pdf . ∆ιαβάζοντας την έκθεση αυτή προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία.
    • Τον Ιούλιο 2015 καταβλήθηκαν συντάξεις σε 2.663.345 δικαιούχους συνολικά. Από αυτούς μόνο οι 1.287.637 δηλαδή το 48.35% έλαβε μία και μοναδική σύνταξη. Όλοι οι υπόλοιποι έλαβαν πάνω από μία!!! Σχετικά παράδοξο για αναδιανεμητικό σύστημα που όπως αναφέρθηκε δίνει συντάξεις με τις εισφορές των νυν εργαζομένων.(πίνακας 3, σελ 5)
    • Ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων με ηλικίες από 26 έως και 55 έτη είναι 181.444 με μηνιαίο συνολικά καταβληθέν ποσό 151.772.056,70€, δηλαδή σε δωδεκάμηνη βάση, συνολικά 1.821.264.680€. ∆ηλαδή οι συνταξείς που καταβάλλονται σε αυτούς τους νέους ανθρώπους, διότι κακά τα ψέματα δεν είναι ηλικιωμένος ένας άνθρωπος 55 ετών, αντιστοιχούν ακριβώς στο ίδιο ποσό 1,8 δις ευρώ, που ζήτησαν οι δανειστές ως περικοπή!!!

      (πίνακας 4, σελ.6)
      Ο μέσος όρος σύνταξης γήρατος για τις ηλικίες 26-60 είναι 1214,05€. Αντίθετα ο μέσος όρος σύνταξης γήρατος των ηλικιών 61 έως και 95, δηλαδή των πραγματικά ηλικιωμένων είναι 864,75€. ∆ηλαδή οι πραγματικά ηλικιωμένοι λαμβάνουν 349,30€ λιγότερα από όσους είναι μέχρι 60 ετών!!! (πίνακας 4, σελ.6)

      Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω εκτεθέντα στοιχεία, από που προκύπτει η υποχρέωση, η νέα γενιά αυτοαπασχολουμένων να συντηρήσει σαφώς ευνοημένες κατηγορίες συνταξιούχων, οι οποίοι στ’ αλήθεια είναι νέοι και λειτουργικοί; Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για το ποιες κατηγορίες συνταξιούχων πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης και ποιες όχι.

3) Λέει η κυβέρνηση σήμερα: ∆εν θα κοπούν άλλο οι συντάξεις. Καλώς! Κανείς δεν θέλει να κοπούν. Αφού η κυβέρνηση δεν θέλει να κοπούν άλλο οι συντάξεις, ας συνεχίσει να πληρώνει κάθε μήνα τα ποσά των συντάξεων ως έχουν, αφού θεωρεί ότι μπορεί να το κάνει. Γιατί όμως προχωρά σε ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφού μπορεί να πληρώνει τις συντάξεις ως έχουν και η ίδια δηλώνει ότι δεν θέλει να τις κόψει; ∆ιότι η πραγματικότητα των αριθμών είναι αμείλικτη. ∆ΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να συνεχίσει να πληρώνει αυτές τις συντάξεις. Αυτή είναι η αλήθεια και όλα τα υπόλοιπα είναι φθηνή προπαγάνδα. Εάν μπορείς να τις πληρώσεις στους δικαιούχους, απλά συνεχίζεις να το κάνεις ότι και να λέει η Τρόικα. Αφού προχωράς σε μεταρρύθμιση, απλά παραδέχεσαι ότι ∆ΕΝ μπορείς, συνεπώς όλα τα

προηγούμενα χρόνια απλά ο ΣΥΡΙΖΑ λοιδορούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους δηλαδή τη Νέα ∆ημοκρατία και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ, απλά για την κατάληψη της εξουσίας, τάζοντας στους ψηφοφόρους ανύπαρκτους παραδείσους.

Αναφορικά τώρα με τον ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό

Με την Η’ Αναθεωρητική Βουλή, τροποποιήθηκε-συμπληρώθηκε το Σύνταγμα της Ελλάδας και δημοσιεύθηκε στο υπ. αρίθμ. ΦΕΚ 120Α/ 27-6-2008. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να το αναζητήσει στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου http://www.et.gr/images/stories/eidika_themata/a_120_2008.pdf

Στην §1, του άρθρου 4 αναγράφεται ́ ́ Οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι του νόμου ́ ́.
Στην §2, του άρθρου 4 αναγράφεται ́ ́ Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και

υποχρεώσεις ́ ́.
Στην §5, του άρθρου 4 αναγράφεται ́ ́ Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα

δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους ́ ́.

∆εν υπάρχει κανένας λόγος να επεκταθώ στο ληστρικό χαρακτήρα των προτεινόμενων διατάξεων, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα παραδείγματα της εξωφρενικής επιβάρυνσης που θα προκύψουν στα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων έχουν δημοσιευθεί παντού στο διαδίκτυο και στα Μ.Μ.Ε. https://www.facebook.com/DimokratikiKinisiMixanikon/photos/pcb.10154549447774126/101545494418 89126/?type=3&theater

Όμως το Σύνταγμα είναι σαφές. Οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Η λέξη- ανάλογα-είναι σαφής. Εάν κάποιος πολίτης με εισόδημα π.χ. 10 χιλιάδες ευρώ πρέπει να δίνει 1000 ευρώ για τις συνολικές ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, ανάλογα κάποιος με 20 χιλιάδες θα πρέπει να δίνει 2000, κ.ο.κ. Το σύνταγμα της Ελλάδας δεν γράφει στην παράγραφο 5 του άρθρου 4 ‘’ανάλογα με τις δυνάμεις του και όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 10000, θα συνεισφέρετε κλιμακωτά έως 196%’’. Το ανάλογα είναι ξεκάθαρο. ∆εν αναφέρεται πουθενά προοδευτική κλιμακωτή αύξηση, όπως προτείνει το εν λόγω νομοσχέδιο όπως δημοσιεύθηκε. ∆εν χρειάζεται να είναι κανείς συνταγματολόγος για να δει πόσο παράλογες είναι οι απαιτήσεις της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα θέλουν να διαλύσουν τους αυτοαπασχολούμενους. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Μακάρι τα αρμόδια δικαστήρια να φανούν αρωγοί στην προσπάθεια των αυτοαπασχολουμένων να αποφύγουν την εξολόθρευση.

Ο χειρότερος όμως και πλέον ύπουλος στόχος του νέου ασφαλιστικού δεν είναι απλώς η οικονομική εξαθλίωση των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών. Είναι και η προστασία κατεστημένων συμφερόντων στον τομέα των μελετών δημοσίων έργων. Ισχυρίζεται υποκριτικά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι βοηθούν συναδέλφους με πολύ χαμηλά εισοδήματα, αφού για αυτούς μειώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Εδώ είναι η μεγάλη παγίδα, η οποία θα εξαθλιώσει τους νέους μελετητές προς όφελος των ήδη μεγάλων που συμπτωματικά ανήκουν σε συντριπτικό βαθμό στην Αριστερά. Όπως είναι γνωστό, όποιος διπλωματούχος μηχανικός το επιθυμεί, μετά την παρέλευση τεσσάρων ετών από τη λήψη του διπλώματός του, μπορεί να εγγραφεί στο μητρώο μελετητών δημοσίων έργων. Αρχικά ως νέος μηχανικός, εγγράφεται στην Α κατηγορία. Εφόσον περάσουν 8 χρόνια από τη λήψη του πτυχίου του και έχει πιστοποιημένες μελέτες τουλάχιστον μέχρι συγκεκριμένου ποσού ανάλογα με την κατηγορία μελετητικού πτυχίου, μπορεί να προαχθεί στη Β τάξη. Αντίστοιχα, 12 χρόνια από τη λήψη πτυχίου και πιστοποιημένες εργασίες ανάλογου ύψους μπορεί να προαχθεί στη Γ τάξη, που είναι και η ανώτερη βαθμίδα ατομικού πτυχίου. ( σε αυτόν τον σύνδεσμο αναγράφονται τα ποσά ανα κατηγορία και τάξη μελετητικών πτυχίων http://sate.gr/data_source/2015%CE%A5%CE%A0%CE%95%CE%A7%CE%A9%CE%94%CE%95- 07.pdf )

Εδώ έγκειται το απάνθρωπο και αντιδραστικό πρόσωπο του προτεινόμενου νομοσχεδίου. Ένας νέος μηχανικός, μπροστά στη φόρο-ασφαλιστική καταιγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, θα προτιμήσει να φοροδιαφύγει για να γλυτώσει τη δήμευση των εισοδημάτων του, με ‘’τυράκι στη φάκα’’ τις κατά τη συγκυβέρνηση χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές.Έτσι όμως κινδυνεύει να αντιμετωπίσει τις

συνέπειες της φοροδιαφυγής, αλλά παράλληλα εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων που θα δηλώνει δεν θα κατορθώσει ποτέ να προαχθεί σε ανώτερη τάξη μελετητικών πτυχίων, αφού δεν θα μπορεί να συμπληρώσει τα απαιτούμενα ποσά, που αναφέρθηκαν ανωτέρω και έτσι θα εξακολουθήσουν να λυμαίνονται αντικείμενα μεγάλου μελετητικού αντικειμένου, όπως το κτηματολόγιο οι ίδιοι γνωστοί μεγαλομελετητές που όλως τυχαίως ανήκουν στο χώρο της αριστεράς.

Κοντολογίς, το προτεινόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είναι βαθύτατα αντιδραστικό, αφού εμμέσως δημιουργεί εμπόδια στον ανταγωνισμό, καθαρά αριστερό αφού δημεύει το μόχθο του ελεύθερου επαγγελματία και είναι απολύτως αναγκαίο να μην κατατεθεί καν, αλλά και εφόσον κατατεθεί να μην περάσει από τη Βουλή (πράγμα απίθανο) και τέλος να αντιμετωπιστεί στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας και της Ε.Ε.

Το ασφαλιστικό, πράγματι δεν είναι βιώσιμο και θέλει μεταρρύθμιση για λόγους που αναφέρθηκαν ανωτέρω, αλλά η όποια μεταρρύθμιση δεν μπορεί παρά να είναι αποκλειστικά και μόνο φιλέλευθερης κατεύθυνσης. Στ’ αλήθεια με ποιο ́ ́αριστερό ́ ́ ηθικό πλεονέκτημα ζητείται ο μόχθος του ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού για το ασφαλιστικό? Με 1,5 εκατομμύριο ανέργους, πρώτη κίνηση της κυβέρνησης ήταν η επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ο μέσος όρος της σύνταξης γήρατος για τις ηλικίες έως 60 ετών είναι 1214,05€, ενώ ο μέσος όρος σύνταξης των πραγματικά ηλικιωμένων δηλαδή 60 έως 95 ετών που αντιμετωπίζουν πραγματικές ανάγκες είναι 864,75€. Αυτό το σύστημα θέλει να συντηρήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Πρέπει να γίνει ειλικρινής αξιολόγηση για το ποιοί και με τι ποσό και από ποιούς πόρους θα λαμβάνουν σύνταξη. ∆εν είναι στο ίδιο καζάνι, οι ηλικιωμένοι και οι ανάπηροι με τους πρόωρα συνταξιοδοτηθέντες……

Υ.Γ. 1 Προκειμένου να προλάβω τα γνωστά επιχειρήματα των λαικιστών-κρατιστών, περί φοροδιαφυγής των ελευθέρων επαγγελματιών κλπ, απλά παραθέτω το πόνημα του Γενικού Λυκείου Αγρού Κέρκυρας του β’ τετραμήνου του σχολικού έτους 2012-2013, με συντονιστή καθηγητή τον κ.Μαδεμλή ∆ημήτριο, Οικονομολόγο ΜΒΑ, με τίτλο ‘’ Απολογισμοί Ελληνικού Κράτους 2000-2011 Οικονομική Παιδεία Ελλήνων και Οικονομική Κρίση’’

http://lyk-agrou.ker.sch.gr/autosch/joomla15/lykagrou/2013B/APOKLISEIS%20PROYPOLOGISMVN- OIKONOMIKH%20KRISH.pdf

Στη σελίδα 22, στη γραμμή 11, του εμφαινόμενου πίνακα αναγράφεται ότι για τα έτη 2000 έως 2011 το κράτος προυπολόγισε ως φόρους από φυσικά πρόσωπα 104,65 δις €. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το κράτος εισέπραξε 100,88 δις €. ∆ηλαδή το κράτος όλα αυτά αυτά τα χρόνια εισέπραξε το 96,40% αυτών που προυπολόγισε!! Τα 3,77 δις €, που δεν εισπράχθησαν μέσα στα 12 αυτά χρόνια αποτελούν περίπου κάτι περισσότερο από μίαμιση φορά το σύνολο των συντάξεων ……του μηνός Ιουλίου 2015. Αυτό για όσους θέλουν να διαδίδουν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν πληρώνουν. Βασικά μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν με πραγματικά χρήματα. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν απλώς λογιστικές εγγραφές σε χαρτιά μισθοδοσίας. Ας είμαστε ειλικρινείς.

Υ.Γ.2 Οι διάφορες λίστες τύπου Λαγκάρντ, Μπόργιανς κλπ, περιλαμβάνουν πολίτες τόσο ελεύθερους επαγγελματίες όσο και δημοσίους υπαλλήλους, που έχουν λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες. Όλοι αυτοί δεν είναι apriori απατεώνες και πρέπει να ελεχθούν για να εξαχθούν αποτελέσματα. Άλλωστε μην ξεχνάμε π.χ. ότι από το 2010 έως το 2014, 5260 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ́ ́βγάλει ́ ́ σε τράπεζες του εξωτερικού περίπου 1,5 δις ευρώ, συγκεκριμένα 1.450.000.000€, εκ των οι μισοί από τους 5260 ήταν εκπαιδευτικοί. http://www.naftemporiki.gr/story/874315/elegxos-5260-dimosion-upallilon-gia- embasmata-145-dis-euro-sto-eksoteriko

Αργοστόλι, 18/01/2015

Αντώνης Φ. Κατσιγιάννης Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer