Νιώθουμε προσβεβλημένοι από τον τρόπο που μας αντιμετωπίσατε κατά την επίσκεψη σας στα σχολεία μας, αλλά αυτό δεν σταματάει την προσπάθεια μας να ζητάμε αυτά που μπορούμε, αυτά που πρέπει κι αυτά που δικαιούμαστε
“Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για αξιοπρεπή εκπαίδευση των παιδιών μας”
Κοινωνία
03/05/2013 | 15:23

Κύριε Κεκάτε, την Πέμπτη 25/4/2013 επισκεφτήκατε μαζί με τη γραμματέα σας  κα. Τσιμάρα, τα σχολεία του Δημοτικού και Γυμνασίου Σάμης. Σας συνόδευαν οι   κ. Καβαλιεράτος, (δημοτικός σύμβουλος) και η κυρία Αντωνάτου, (πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου), παρευρίσκονταν εκπαιδευτικοί των σχολείων μας και μέλη   του συλλόγου μας γονέων.

Ο κ. Καβαλιεράτος  σας πληροφόρησε για μια ακόμη φορά και επί τόπου για τα προβλήματα και τις ελλείψεις των σχολείων. Δηλώσατε ο ίδιος πως θα προσπαθήσετε να εκμεταλλευτείτε κάποια προγράμματα προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι εν μέσω αυτής της δύσκολης πραγματικότητας, ώστε να υλοποιήσουμε όσες βελτιώσεις και στόχους μπορούμε. Στο τέλος των αστραπιαίων επισκέψεών σας, περί τα οκτώ λεπτά στο Δημοτικό και περί τα έξι λεπτά στο Γυμνάσιο, λόγο όπως είπατε αναλυμένων υποχρεώσεων, δεν δεχτήκατε να δείτε δυο τρία σημαντικά κτηριακά θέματα, διότι όπως μας είπατε δεν είστε εσείς ο ειδικός!

Κατόπιν της συζήτησης, περιέργως και ξαφνικά, επιτεθήκατε στους συλλόγους γονέων του Δημοτικού και Γυμνασίου επειδή δημοσιοποιήσαμε στο διαδίκτυο μια επιστολή όπου διαμαρτυρόμασταν για την δίμηνη καθυστέρηση απάντησης του Δήμου στα αιτήματα και τις απορίες μας. Σας πληροφορούμε πως στην εν λόγω επιστολή μας, ήμασταν πολύ ευγενικοί και δεν αναφέραμε  καν στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των προκατόχων σας καθώς και τις δικές σας… δεν αναφέραμε τις δικιές μας προσπάθειες, που θα έπρεπε να ήταν δικές σας  και άπτονται της δημόσιας Παιδείας. Από την πλευρά μας   και οι δύο σύλλογοι γονέων έχουμε να δηλώσουμε πως δημοσιοποιούμε τα πάντα και προσπαθούμε σε ότι ζητάμε και σε όποια απάντηση παίρνουμε, να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια καθώς και άμεση ενημέρωση των κατοίκων.

Παραβλέποντας και ξεπερνώντας την άτυχη πιστεύουμε στιγμή σας, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για αξιοπρεπή εκπαίδευση των παιδιών μας , όχι με όρους Μεσαίωνα, αλλά με αιτήματα που ανήκουν στο 2013. Άλλωστε  είμαστε όλοι φορολογούμενοι πολίτες, οι εισφορές μας στον Δήμο και το Κράτος είναι περισσότερες από ποτέ.

1) Σας ρωτήσαμε αν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε κάποια από τα έσοδα των σπηλαίων της περιοχής μας και μας απαντήσατε πως τα έσοδα είναι ενοποιημένα και πως δεν προβλέπει η νομοθεσία να επιστρέφουν μερικώς ή ολικώς στην περιοχή που τα παράγει. Παρ’ όλα αυτά,  ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ;  Δεν παρανομούμε διεκδικώντας για τα παιδιά μας κάποια έσοδα που έτσι κι αλλιώς προέρχονται από τον τόπο τους. Τα έσοδα των σπηλαίων της περιοχής μας είναι  περίπου, 2.000.000 ευρώ ετησίως.  Κάπου εδώ σας υπενθυμίζουμε πως το 70% των ετήσιων εσόδων του Λιμενικού Ταμείου έρχονται από το λιμάνι της Σάμης και ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ακριβώς λοιπόν επειδή τα λεφτά που προέρχονται από την περιοχή μας ετησίως είναι πολλά, θα θέλαμε να μάθουμε που ακριβώς πάνε τελικά, καθώς στη Σάμη δεν έχουμε δει ούτε σεντς. Αντιθέτως, η εγκατάλειψη είναι παρούσα σε όλο της το μεγαλείο παντού σε Σάμη, Καραβόμυλο και πέριξ χωριά. Έχουμε λοιπόν κάθε δικαίωμα να απαιτούμε μερίδιο τουλάχιστον για τα σχολεία των παιδιών μας. Και αυτή είναι πραγματικά η ελάχιστη απαίτηση μπροστά σε αυτά που προσφέρει η περιοχή μας. Ζητούμε ισομερή και δίκαια κατανομή.

2) Σε ότι αφορά την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών , κατά την δεύτερη επίσκεψη των συλλόγων Γυμνασίου και Δημοτικού στο γραφείο σας, αναφέραμε πως σε άλλους δήμους της χώρας έχουν όντως τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά σε δημόσια κτίρια και ιδιαίτερα σε σχολικά συγκροτήματα.  Σας προτείναμε να ενημερωθείτε σχετικά, με το να έρθετε σε επαφή με τους ομότιτλούς σας σε αυτούς τους δήμους και συγκεκριμένα με τον δήμο Αλεξανδρούπολης. Προφανώς δεν είχατε χρόνο, όμως εμείς όπως φαίνεται έχουμε άπλετο, καθώς επικοινωνήσαμε οι ίδιοι με τον αντιδήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Φαλέκα.  Προς τιμή του -και τιμή μας-  δέχτηκε και να μας ακούσει και να μας ενημερώσει.  Από τον κ.Φαλέκα αποκομίσαμε μια διαπίστωση και πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Διαπιστώσαμε πως όταν ο άνθρωπος είναι άξιος και έχει πάθος για την δουλειά, η  το λειτούργημά του μπορεί να πετύχει στόχους  υψηλούς, ακόμα κι αν δεν προβλέπονται απ’ τη νομοθεσία. Ο κ. Φαλέκας μας προμήθευσε με όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται και μας ενημέρωσε για το νομικό πλαίσιο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε ώστε να μπορέσει ο δήμος να υλοποιήσει κι αυτός το ίδιο πρόγραμμα.  Τα έγγραφα αυτά κατατέθηκαν από τους συλλόγους γονέων Δημοτικού και Γυμνασίου Σάμης προ ημερών, στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, υπ’ όψιν της κας Γαρμπή.  Παράλληλα με όλα αυτά, απεστάλει στο Δημοτικό σχολείο έγγραφο από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών με αρ.πρωτ. 12452, με υπογραφή του κου. Κουνάδη Παναγιώτη, που έγραφε τα εξής: « Η υπηρεσία μας προχώρησε στην εκπόνηση ενεργειακής επιθεώρησης στα σχολικά συγκροτήματα Γυμνασίου-Δημοτικού Σάμης καθώς και σε άλλα σχολεία. Στις προτάσεις του ενεργειακού επιθεωρητή δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα φάση η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για το εν λόγω κτίριο, ενώ για άλλα συγκροτήματα έχουν προταθεί.»

Πραγματικά θα θέλαμε να μας ενημερώσετε πότε έγινε αυτή η επίσκεψη, καθώς ούτε η διευθύντρια μας γνωρίζει πότε εκπονήθηκε αυτή η επιθεώρηση. Επίσης θέλουμε να μάθουμε αναλυτικά και ξεκάθαρα ποιες προϋποθέσεις δεν πληροί το σχολείο ώστε να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά  καθώς και  -αυτό από απλή περιέργεια-  ποιά είναι τα άλλα συγκροτήματα στο νησί που έχουν προταθεί .

3)Τέλος, από κοινού οι σύλλογοι γονέων δημοτικού-γυμνασίου, ζητάμε την παραχώρηση του κτιρίου των προσκόπων για την δημιουργία Κέντρου Νεότητας. Μας παραπέμπετε στην τοπική κοινότητα, στην οποία όμως ήδη πριν σας στείλουμε το αίτημα μας, είχαμε απευθυνθεί. Το θέμα μας -κοινότητας και συλλόγων- είναι από που θα μπορέσουμε να αντλήσουμε πόρους ώστε να δημιουργήσουμε ένα Κέντρο για παιδιά, εφήβους και νέους, που προς το παρόν, το μόνο που τους προσφέρει ο τόπος τους είναι, τίποτα απολύτως.

Η ΚΕΔΗΚΕ δημιουργήθηκε από την συγχώνευση κοινωφελών επιχειρήσεων και των Αθλητικών Οργανισμών των πρώην Δήμων. Στη διαδικασία αυτή, η ύπαρξη του ΟΝΑΠ Σάμης δεν ελήφθη υπ’ όψιν,  με αποτέλεσμα κανείς από τους σκοπούς του να μην έχει μεταφερθεί και κυρίως να ασκείται σήμερα από την ΚΕΔΗΚΕ στην περιοχή Σάμης. Σύμφωνα με τον Ν.3852/2010  θα έπρεπε, τόσο η περιουσία του, όσο και οι πόροι του να έχουν μεταφερθεί στο Νομικό πρόσωπο ή στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου που δραστηριοποιείται στους τομείς πολιτισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος.

Σε δημοσιευμένη επιστολή σας προς τους συλλόγους μας, γράφετε πως ευχαριστείτε τους γονείς  που με την ευαισθησία τους και τις καλοπροαίρετες επισημάνσεις τους, βοηθούν στην επίτευξη των κοινών μας στόχων και σκοπών.

Εμείς θέλουμε να συνεργαζόμαστε καθώς οι εκρήξεις και οι εκατέρωθεν προσβολές δεν θα ωφελήσουν τα παιδιά μας και δεν ξεχνάμε πως αυτά είναι η μόνη μας ανησυχία και μέριμνα.

Νιώθουμε προσβεβλημένοι από τον τρόπο που μας αντιμετωπίσατε κατά την επίσκεψη σας στα σχολεία μας, αλλά αυτό δεν σταματάει την προσπάθεια μας  και αφού εσείς είστε στη θέση του αντιδημάρχου Παιδείας, από εσάς θα συνεχίσουμε να ζητάμε αυτά που μπορούμε, αυτά που πρέπει κι αυτά που δικαιούμαστε. Καταλαβαίνουμε τέλος απολύτως την επισήμανση σας πως η δημοσιοποίηση του προβλήματος δεν εγγυάται και τη λύση του, αλλά βλέπουμε επίσης πως η δημόσια δήλωση αγαστής συνεργασίας δεν εγγυάται τελικά και την ύπαρξη της. Προσδοκούμε απτές αποδείξεις αυτής της συνεργασίας.

Ευχαριστούμε πολύ.

Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων                                             

Δημοτικού σχολείου Σάμης                                             

Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων                                                                     

 Γυμνασίου Σάμης

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer