Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής (μέσω ΕΔΑΚΙ) δεν απαντά στα περισσότερα από τα ερωτήματά μας ενώ δημιουργεί και νέα
Συνεχίζεται η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΕΔΑΚΙ για την ανακύκλωση
Πολιτική
26/01/2017 | 16:27

Διαβάσαμε με προσοχή την απάντηση της ΕΔΑΚΙ – την ειρωνεία δεν τη λαμβάνουμε υπόψη καθώς ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέγει το δικό του ύφος και φυσικά να κρίνεται γι’ αυτό – η οποία καθόλου δεν καθησύχασε τις σκέψεις μας αλλά, αντιθέτως, ήρθε για να προσθέσει περαιτέρω ερωτηματικά τη στιγμή που δεν απάντησε ούτε στα μισά ερωτήματα απ’ όσα της θέσαμε.

Ας ξεκινήσουμε όμως από το σχετικά ευχάριστο νέο που λέει, σύμφωνα πάντα με την εν λόγω απάντηση, ότι ο όγκος των απορριμμάτων μειώθηκε στο Χ.Υ.Τ.Υ. από 10 έως 13 τοις εκατό ετησίως(μικρή μείωση κατά την εκτίμησή μας και δυσανάλογη με αυτήν που προκύπτει στα σπίτια μας). Εφόσον λοιπόν μειώθηκε και πραγματικά χαιρόμαστε γι’ αυτό, ποια είναι η ανάλογη μείωση που έχει εφαρμόσει η Δημοτική Αρχή στα τέλη καθαριότητας που πληρώνουμε; Διότι είναι γνωστό πως οι μειώσεις στον όγκο των απορριμμάτων θα πρέπει να αποφέρουν και τις ανάλογες μειώσεις στο τιμολόγιο που πληρώνουμε για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας. Πείτε μας με την ευκαιρία, ποιο είναι το ποσό που πληρώνει ο κεφαλλονίτης καταναλωτής για την ανακύκλωση και πως αυτό διαμορφώνεται μετά τις εν λόγω μειώσεις;

Διαβάζουμε επίσης ότι στην Κεφαλονιά λειτουργούν δύο ρεύματα ανακύκλωσης(χαρτί-χαρτόνι και λοιπές συσκευασίες). Αφού λοιπόν λειτουργούν δύο ρεύματα τότε γιατί μπαίνουν όλα μαζί στο ίδιο απορριμματοφόρο και γίνεται η διαλογή τους αργότερα στην Πάτρα; Γιατί δε γίνεται η διαλογή στην Κεφαλονιά όπως θα μπορούσε; Μήπως γιατί ο Δήμος μας δεν εισπράττει χρήματα από την Ε.Ε.Α.Α.; Αλλά αφού αποδεικνύεται βάσει τιμολογίων το πόσες συσκευασίες εισάγονται στο νομό γιατί να μην εισπράττουμε καθόλου χρήματα;

            Απ’ όσο γνωρίζουμε, η Ε.Ε.Α.Α. εισπράττει τα ανταποδοτικά τέλη τα οποία διανέμει στους Δήμους για να υλοποιούν την ανακύκλωση. Για να το καταλάβει καλύτερα και ο κόσμος που μας διαβάζει, οι εταιρείες πληρώνουν για τις ανακυκλούμενες συσκευασίες που χρησιμοποιούν και η Ε.Ε.Α.Α. φροντίζει αυτά τα χρήματα να δίνονται στους Δήμους που κάνουν την ανακύκλωση. Μας λέτε ότι η Ε.Ε.Α.Α. σας έχει παραχωρήσει τρία απορριμματοφόρα αλλά δε μας λέτε πόσα χρήματα σας έχει δώσει από το 2008 που υπογράφηκε η σύμβαση… Σας έχει δώσει χρήματα η Ε.Ε.Α.Α., και αν ναι πόσα; Ανταποκρίνεται ο όγκος των ανακυκλούμενων υλικών στα χρήματα που εισπράττονται από την Ε.Ε.Α.Α.;  Μήπως η Κεφαλονιά τελικά είναι ένας σταθμός μεταφόρτωσης και τίποτα παραπάνω; Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχετε προχωρήσει σε καμία δράση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προαγωγής της πρακτικής της ανακύκλωσης(σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι θεωρούμε ως ιδιαίτερα σημαντικό το να υλοποιούνται εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού και ειδικότερα των μαθητών. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε τέτοιου είδους δράσεις και αν ναι πότε;)… Μήπως η σύμβαση στην οποία αναφέρεστε δεν είναι προς το συμφέρον των κεφαλλονιτών; Σας καλούμε να δημοσιοποιήσετε την εν λόγω σύμβαση προκειμένου όλοι οι Κεφαλλήνες να γνωρίζουν και να έχουν την πλήρη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει τελικά με την ανακύκλωση στο Δήμο Κεφαλονιάς.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν απ’ την απάντηση της Ε.Δ.Α.Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α. είναι πολλά αλλά δεν είναι καθόλου αισιόδοξα ως προς το συμφέρον των πολιτών και του νησιού μας γενικότερα. Η ανακύκλωση αποτελεί μία ανάγκη για τον άνθρωπο και τη φύση που τον περιβάλει, και η Κεφαλονιά αξίζει μία τέλεια διαφορετική και οικολογική προσέγγιση στο θέμα αυτό. Οι άνθρωποι του Δήμου που βρίσκονται στις σχετικές θέσει θα πρέπει να αντιληφθούν το πνεύμα του νομοθέτη και να προστατεύσουν τόσο την όμορφη φύση μας όσο και τα έννομα συμφέροντά μας.

Αργοστόλι, 26/01/2017
Ο.Μ. ΚΡΑΝΑΙΑΣ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

ΥΓ: Να σημειωθεί ότι ακόμη περιμένουμε από τη Δημοτική Αρχή απάντηση στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας που αφορούσε την ανάγκη σύνταξης και εφαρμογής κυκλοφοριακής μελέτης στο Αργοστόλι μετά τη λειτουργία του νέου σχολικού συγκροτήματος στο Φαραώ. Μία απάντηση που πραγματικά δεν μπορεί να περιμένει!

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer