Η σημερινή ημέρα 6 Ιουλίου είναι αφιερωμένη Παγκόσμια στους Συνεταιρισμούς κάθε μορφής και δραστηριότητας, σπεύδει να μας τονίσει και κυρίως να μας υπογραμμίσει την σημασία αυτού του θεσμού που έχει βαθιά ριζώσει και έχει αποφασιστικά επηρεάσει την οικονομική, κοινωνική, και πολιτιστική εξέλιξη σχεδόν όλων των χωρών του πλανήτη.
Σε γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Συνεταιρισμοί και Aναδιάρθρωση», χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως «τα στοιχεία δείχνουν ότι σε περιόδους κρίσης ο Συνεταιρισμός είναι πιο ανθεκτικός και σταθερός απ’ ότι άλλες μορφές επιχειρήσεων και είναι σε θέση να αναπτύσσει πρωτοβουλίες». Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην ιδιαιτερότητα της Συνεταιριστικής επιχείρησης που συνίσταται στη μακρόπνοη προσέγγισή της, στις ισχυρές εδαφικές καταβολές της και στην προάσπιση των συμφερόντων των Μελών της.
Ο Συνεταιριστικός θεσμός έχει κατορθώσει να δώσει πολλές φορές τις αναγκαίες λύσεις λειτουργώντας ως ενδιάμεσος πόλος, ο οποίος στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας συνεταιριστικής τάξης πραγμάτων που βασίζεται στη πρόοδο, τη δημιουργία και το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως ανάχωμα και ασπίδα ανάσχεσης για όλες τις αρνητικές συνέπειες της ραγδαίας επικράτησης των ελεύθερων αγορών.
Ο Συνεταιρισμός πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις πολιτικές που συμβάλουν στην έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, ενώ παράλληλα απαιτείται η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ Συνεταιρισμού κι άλλων μορφών επιχειρήσεων. Επίσης, τα προγράμματα και τα ταμεία που προβλέπονται για την επικείμενη δημοσιονομική περίοδο 2014-2020, πρέπει να αποβούν χρήσιμα εργαλεία για τη στήριξη του Συνεταιρισμού.
Ο Συνεταιρισμός, από την πλευρά του, κάνοντας αισθητή την παρουσία του και ενισχύοντας την αμοιβαία μάθηση τόσο εντός όσο και εκτός του Συνεταιριστικού κινήματος, ενώ παράλληλα θεσπίζοντας κανόνες αυστηρού εσωτερικού ελέγχου θα κατορθώσει την αποτροπή ενδεχόμενης κατάχρησης της Συνεταιριστικής μορφής της επιχείρησης.
Στη χώρα μας που όλα όσα ίσχυαν για χρόνια κατέρρευσαν μέσα σε λίγους μήνες, μπορεί η ανάγκη να πυροδοτήσει νέες πρωτοβουλίες και πραγματικότητες που να ξεφεύγουν από την εξατομίκευση της εργασίας. Ο Συνεταιρισμός δεν αποτελεί μόνο μια εν δυνάμει εναλλακτική στην ανεργία αλλά αμφισβητεί τα κυρίαρχα μοντέλα παραγωγής, κατανάλωσης και εργασίας, προκρίνοντας τη συλλογική διαχείριση και την ισότητα. Από κει και πέρα σίγουρα η βιωσιμότητα του δεν είναι εκ των προτέρων εξασφαλισμένη. Υπάρχουν όμως συνθήκες που το ρίσκο τολμηρών εγχειρημάτων δεν είναι και τόσο επώδυνο.
Η ύπαιθρος ήταν πάντα ένα σωτήριο στήριγμα για την Κεφαλλονιά και το Θιάκι σε δύσκολες στιγμές στο παρελθόν και εκτιμάται ότι έχει την δυναμική να το κάνει και σήμερα. Η γεωργία και η κτηνοτροφία έχει το κλειδί στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, αλλά και θεμέλιο του μέλλοντός του.
“Συνεταιριζόμαστε άρα επιβιώνουμε ” , νομίζω πως είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε και να ευχηθούμε καλή δύναμη σε όλα τα παραγωγικά μέλη της κοινωνίας της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης.
Για τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλληνίας & Ιθάκης
Ανδρέας Π. Καλαφάτης Πρόεδρος Δ.Σ.