Συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας
Κοινωνία
30/10/2014 | 18:46

Συνεδρίασε σήμερα το πρωί υπό την προεδρεία της αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Κέρκυρας Ν. Πανδή το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της περιφέρειας Ιονίων Νήσων με βασικό στόχο το συντονισμό και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, στην εκτέλεση των έργων και των δράσεων που έχουν άμεση και καθοριστική προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων κατά την τρέχουσα φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο αντιπεριφερειάρχης πολιτικής προστασίας Αλέκος Μιχαλάς, εκπρ. της αποκεντρωμένης διοίκησης, ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών και πολιτικής προστασίας Β. Καββαδίας, ο γ., διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, ο διευθυντής της ΔΕΗ, εκρπ. της αστυνομικής διεύθυνσης ,εκπρ. του λιμεναρχείου, ο στρατιωτικός διοικητής Κέρκυρας, εκπρ. του ΝΑΣΚΕ, ο διοικητής της Π. Υ., εκπρ. της εθελοντικής ομάδας διάσωσης, εκπρ. του σώματος ελληνικού οδηγισμού και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ι.Ν.
Με δεδομένη την εμφάνιση του καταστροφικού φαινομένου των πλημμυρών καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, με ιδιαίτερη έμφαση στους χειμερινούς μήνες, όπως τονίστηκε από την κα Πανδή, προκύπτει η ανάγκη για δρομολόγηση συντονισμένων έργων και δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας που θα συμβάλουν στην αντιμετώπισή τους.
«Είναι βεβαίως γνωστό σε όλους μας ,υπογράμμισε η κα Πανδή, ότι η Κέρκυρα κατέχει την πρωτιά σ το δείκτη βροχοπτώσεων πανελλαδικά. Το γεγονός αυτό κάνει ακόμα περισσότερο επιτακτική την ανάγκη ουσιαστικής ανταπόκρισης της Πολιτείας στα αιτήματα της Περιφέρειας για γενναία χρηματοδότησή της, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων. Μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον του Κράτους είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Η χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α α΄ και β΄βαθμού για την λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων ,μέχρι στιγμής, είναι σε επίπεδο θεωρητικό».
«Η Κέρκυρα έχει εμπειρία από πλημμυρικά φαινόμενα μικρής έκτασης ,τα οποία όμως προκάλεσαν ζημιές και έθεσαν σε κίνδυνο ακόμα και την ζωή των πολιτών.
Οι έντονες βροχοπτώσεις, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα κυρίως στις ευαίσθητες περιοχές, δηλ. εκεί που καταλήγουν ρέματα, σε περιοχές που έχει αναπτυχθεί ανεξέλεγκτη δόμηση καθώς και στα δίκτυα απορροής όμβριων υδάτων που φράζονται από διάφορους λόγους».
Κατά τη σημερινή συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των όποιων φυσικών καταστροφών ενώ προσδιορίστηκαν τα μέτρα πρόληψης και οι δράσεις που πρέπει να εφαρμοσθούν για την αντιμετώπιση των πλημμυρών. Αυτά είναι:
1/ Σχολαστικός έλεγχος και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων.
2/ Έλεγχος και προληπτικός καθαρισμός των ρεμάτων με σκοπό την αποκατάσταση της φυσικής τους ροής.
Η μελέτη και εκτέλεση έργων συγκράτησης των εδαφών σε δασικές εκτάσεις, αποτελεί αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας , που υπάγεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
3/Ενημέρωση του κοινού περί λήψεως μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας. Αυτή μπορεί να επιτευχθεί από τον τύπο ,με διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού το οποίο μπορούν να συμμετέχουν και εθελοντικές οργανώσεις καθώς και τα λοιπά Μ.Μ.Ε. (τηλεόραση και διαδίκτυο).
Στόχος, να λάβουν οι πολίτες των ευαίσθητων περιοχών τα στοιχειώδη μέτρα πρόληψης και προστασίας της ατομικής τους περιουσίας.
«Θέλω να εκφράσω την πεποίθηση, ότι όπως και στην αντιπυρική περίοδο, έτσι και τώρα μέσα από την δραστηριοποίηση όλων των φορέων, μπορούμε να πετύχουμε ελαχιστοποίηση των προβλημάτων και των συνεπειών από ενδεχόμενες πλημμύρες», κατέληξε η αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Ν. Πανδή.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ