Σημαντικά σημεία της συνέντευξης Τύπου του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου
Συνέντευξη Θόδωρου για ΕΣΠΑ, Υδατοδρόμια και Αεροδρόμια
Πολιτική
03/11/2016 | 18:48

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θόδωρος Γαλιατσάτος.

Θεσμική κατοχύρωση

Προωθείται με γρήγορους ρυθμούς η θεσμική κατοχύρωση της λειτουργίας της ΠΙΝ και των υπηρεσιών της.

Την άνοιξη του 2017 θα εκδοθεί η ΚΥΑ για τον χωροταξικό σχεδιασμό των Ιονίων Νήσων. Εκπονήθηκε επίσης η Στρατηγική για την Τουριστική Πολιτική και προβολή, για την κοινωνική πολιτική και τους ROMA και για την καινοτομία και την έξυπνη εξειδίκευση.

Ακολούθησε η ίδρυση της Αγροδιατροφικής ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκονται το Επιχειρηματικό Πάρκο Κέρκυρας και η δημιουργία νόμιμης  λατομικής ζώνης στην Κέρκυρα.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το ερχόμενο Σάββατο θα συζητήσουμε και για το θέμα της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον ΠΕΣΔΑ, με στόχο τη δραστική μείωση του όγκου των σκουπιδιών στον τελικό αποδέκτη.

Τέλος είναι σε εξέλιξη μια εσωτερική διαδικασία αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών, προσαρμογή της λειτουργίας τους σε σχέση με τις σημερινές αρμοδιότητες, το διατιθέμενο προσωπικό, την ανάγκη μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και βελτιστοποίησης της ποιότητας παροχής υπηρεσιών. Σε συνεννόηση με τους συλλόγους των εργαζομένων και με σεβασμό στα εργασιακά τους δικαιώματα.

Επιτροπή Παρακολούθησης ΕΣΠΑ 2014-2020

Ήδη έχει εξειδικευτεί περισσότερο από το 80% του προγράμματος, έχουν εκδοθεί προσκλήσεις για το 36% και έχουν ενταχθεί έργα σε ποσοστό 24,5% του συνολικού προγράμματος. Υπάρχουν ανοικτές προσκλήσεις και προτάσεις που αξιολογούνται. Την Παρασκευή 4/11 συνεδριάζει η Επιτροπή Παρακολούθησης και θα εξετάσουμε την πορεία όλου του προγράμματος.

Προσκλήσεις και εντάξεις έργων πρόκειται να έχουμε στον τομέα του πολιτισμού με έργα μεταξύ άλλων τον Φοίνικα, στον τομέα της ύδρευσης με έργα μεταξύ άλλων το δίκτυο της Ζακύνθου και του Κάλαμου, στην εκπαίδευση σχολικά κτίρια σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά, την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και τα νοσοκομεία Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Κέρκυρας.

Πρέπει να υπογραμμίσουμε  όμως ότι παραπάνω από το 30% του προγράμματος είναι υποθηκευμένο από την προηγούμενη χρηματοδοτική περίοδο και έργα γέφυρες που δεν κατόρθωσαν να ολοκληρωθούν και μεταφέρονται στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Ευθύνη γι’ αυτό έχουν εκείνοι που χειρίστηκαν το ΕΣΠΑ 2008-2014 και αποδείχθηκαν άσχετοι και καταστροφικοί για τα δημόσια έργα στα Ιόνια Νησιά.

Προχωρούν επίσης τα έργα της παράκαμψης Αυλιωτών, του ΝΑΟΚ, της Φιλαρμονικής Μάντζαρος, το λιμάνι της Ερείκουσας και βαίνει προς δημοπράτηση το λιμάνι του Πισαετού στην Ιθάκη. Αυτά ήταν έργα που είχαν εγκλωβιστεί σε λάθη και παραλείψεις, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια βασανιστική πορεία απεγκλωβισμού για την τελική ολοκλήρωσή τους.

Ακόμη έχουμε 900.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα που θα διατεθούν ως εξής: 500.000 στην Κέρκυρας που παρουσιάζονται προβλήματα και 450.000 για τις πλημμύρες που έπληξαν την Αγ. Ευφημία στην Κεφαλονιά.

Εκδήλωση για τον Σπύρο Γιαννιώτη και τους Κερκυραίους πρωταθλητές

Η εκδήλωση του Σαββάτου προς τιμή του Ολυμπιονίκη Σπύρου Γιαννιώτη και των Κερκυραίων αθλητών είναι οφειλόμενη τιμή από εμάς στον κερκυραϊκό αθλητισμό. Θα ακολουθήσουν ανάλογες εκδηλώσεις σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Με την ευκαιρία θέλω να ενημερώσω ότι οι τρεις δράσεις μας που διεξήχθησαν με εξαιρετική επιτυχία, το Τουρνουά Ποδοσφαίρου, το Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών θα καθιερωθούν ως θεσμοί, σε ετήσια ή διετή βάση.

Ακολουθούν και εκδηλώσεις για την αντιμετώπιση των της βίας κατά των γυναικών από την Επιτροπή Ισότητας της ΠΙΝ και δράσεις από τον Εθελοντικό Δίκτυο που έχουμε συστήσει.

Δημόσιες Σχέσεις κι επαφές

Η Περιφέρεια έχει ανοίξει τα φτερά της και πραγματοποιεί επαφές σε όλο τον  κόσμο, κάνοντας αισθητή την παρουσία της, τις θέσεις και απόψεις της και προβάλλοντας τα ζητήματα προς το συμφέρον των κατοίκων της. Είχαμε επαφές στην Αλβανία, στα Τίρανα και την Κορυτσά, με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο μια σπουδαία μορφή του πνεύματος και του ελληνικού στοιχείου. Συναντηθήκαμε επίσης με τον εκπρόσωπο της ελληνικής μειονότητας τον κ. Ντούλες, τον ομόλογό μου Περιφερειάρχη της Κορυτσάς, την Πρέσβειρα της Ελλάδας στα Τίρανα και τον Γενικό Πρόξενο της Κορυτσάς, ο οποίος μάλιστα είναι Κερκυραίος.

Στόχος μας είναι η καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας με την Αλβανία, που συνεργαζόμαστε ήδη σε ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και καλής γειτονίας, προσπαθώντας, στο  πλαίσιο του ρόλου που έχουμε και της θεσμικής μας θέση να σταματήσουμε τις εθνικιστικές εξάρσεις και τυχόν προβλήματα.

Ετοιμαζόμαστε να βρεθούμε τις επόμενες ημέρες μαζί με τους ομογενείς μας στον Καναδά και τη Νέα Υόρκη, όπως είχαμε υποσχεθεί από τον Αύγουστο που συναντηθήκαμε στην Κεφαλονιά. Θα συναντηθούμε στον Καναδά με όλα τα σωματεία και τους συλλόγους των Ιονίων Νήσων, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Κεφαλλήνων Καναδά Αίνος και στη Νέα Υόρκη με τους Κερκυραίους, Κεφαλλονίτες και Θιακούς της Αμερικής, με τον συντονισμό της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Αμερικής.

Θα έχουμε συναντήσεις με τον ΕΟΤ, βουλευτές που έλκουν την καταγωγή τους από τα Ιόνια Νησιά, τοπικούς πολιτικούς εκπροσώπους των Δήμων και φυσικά έχουμε προγραμματίσει συσκέψεις με τα σωματεία των ομογενών.

Πρέπει να τονίσω ότι στο πρόγραμμά μας βρίσκονται πρωτοβουλίες που βγάζουν οριστικά την ΠΙΝ από τον μαρασμό και την απομόνωση.

Υδατοδρόμια

Υπάρχει η ευχάριστη εξέλιξη της έγκρισης των προγραμματικών που έχουμε υπογράψει με τους Δήμους και τα Λιμενικά Ταμεία της ΠΙΝ για τη λειτουργία των υδατοδρομίων στα νησιά από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Αυτό ήταν ένα απαραίτητο βήμα για την κατάθεση των φακέλων προκειμένου να ολοκληρωθεί η αδειοδότησή τους.

Μηνύσεις Χρυσής Αυγής

Έχουμε συνηθίσει πλέον κάθε χρόνο να δεχόμαστε μηνύσεις, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου από την Χρυσή Αυγή. Η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής αποκτά μια γραφικότητα, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει την ανάγκη για διαρκή και αδιαπραγμάτευτη αντιφασιστική συμπεριφορά σε όλα τα επίπεδα. Παρεμπιπτόντως δύο μηνύσεις από την Χ.Α. είναι τα εύσημα της πολιτικής μας στάσης απέναντι στον φασισμό.

Διαφάνεια

Η προανάκριση για την υπόθεση της ΕΤΙΝ προχωρά. Ο Εισαγγελέας διαφθοράς στην Αθήνα έστειλε στον Εισαγγελέα Λευκάδας την υπόθεση για την έναρξη της ανακριτικής διαδικασίας για την ΕΤΙΝ και αναμένουμε την εξέλιξη και τα πορίσματα της δικαιοσύνης για να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος σε ότι αφορά δημόσιο χρήμα.

Όσον αφορά τον έλεγχο στον ΟΑΝΑΚ, καταθέσαμε το Νοέμβριο τον πλήρη φάκελο της υπόθεσης, που κι αυτή σχετίζεται με δημόσιο χρήμα, ακολούθησε αγωγή λογοδοσίας σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού. Ανάμεσα σε αυτά τα μέλη, ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης τότε, είναι και ο Αντιπεριφερειάρχης μας ο Αλέκος Μιχαλάς. Πρέπει να υπογραμμίσω ότι ο κ. Μιχαλάς ήταν εκείνος που με τις καταγγελίες του και τη στάση του κατέδειξε τι ακριβώς συνέβαινε εντός του ΟΑΝΑΚ, πως γινόταν η διαχείριση χρημάτων και υποθέσεων και επεσήμανε από πολύ  νωρίς την αναγκαιότητα εκκαθάρισης και λογοδοσίας. Επειδή θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι τονίζουμε ότι ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης τότε και συνεπώς ως μη έχων καμία ευθύνη διοίκησης του ΟΑΝΑΚ ο κ. Μιχαλάς δεν έχει καμία ευθύνη για την υπόθεση, τον περιβάλλουμε με την απόλυτη εμπιστοσύνη μας και είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες μας.

ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Για τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης ισχύουν όσα έχουμε ήδη τονίσει. Ο έλεγχος προχωρά, ακόμη δεν έχουμε οριστικό πόρισμα, αλλά βρισκόμαστε σε ένα τελικό στάδιο των ελέγχων των υπηρεσιών. Εάν το τελικό πόρισμα βρει υδροφόρο ορίζοντα ή οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή στην αδειοδότηση δεν θα προχωρήσουμε σε έκδοση άδειας για τη λειτουργία της εγκατάστασης. Περιμένουμε τον έλεγχο και υπογραμμίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους φορείς και κατοίκους της περιοχής.

Δημόσια Περιουσία

Η απόφαση του ΣτΕ για απόρριψη των προσφυγών που καταθέσαμε κατά της παράδοσης των 14 αεροδρομίων στην Fraport είναι μια δυσμενής εξέλιξη . Όμως δεν γνωρίζουμε το σκεπτικό της υπόθεσης και ότι γνωρίζουμε το μάθαμε από διαρροές στον Τύπο. Συνεπώς περιμένουμε να δούμε το σκεπτικό για να σχολιάσουμε την απόφαση του ΣτΕ. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι ανοίγει ο δρόμος για νέες δυσμενείς επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες. Δεν το λέμε εμείς, ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Fraport στην συγκέντρωση του ΣΕΤΕ είπε ότι εκτός από τα αεροδρόμια θα δημιουργηθούν μεγάλα εμπορικά κέντρα. Καταλαβαίνει κανείς ότι το πλήγμα στις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι τεράστιο.

Εμείς ζητάμε την ανάληψη για την τελική ευθύνη για τα αεροδρόμια μας. Θέλουμε ως ΠΙΝ να είμαστε εμείς εκείνοι που θα αποφασίζουν και θα το διεκδικήσουμε.

Η ΠΙΝ θα ζητήσει άμεσα να είναι αυτή που θα αντικαταστήσει το Ελληνικό Δημόσιο στην εκτέλεση της σύμβασης με την Fraport ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί βάσιμα τα τοπικά συμφέροντα και των πολιτών και της οικονομικής ανάπτυξης των Ιονίων.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer