Με τον Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Συνάντηση εργασίας Κασίμη-Γαλιατσάτου
Πολιτική
30/01/2017 | 18:38

Συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπο Κασίμη, πραγματοποίησε στην Αθήνα, το πρωί της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου 2017, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Τον Περιφερειάρχη συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Δικτύων Περιφερειών και Διεθνών Συνεργασιών Γιάννης Φοντάνας και ο επιστημονικός του συνεργάτης Γεράσιμος Παναγιωτάτος – Τζάκης.

Στη συνάντηση ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τον κ. Κασίμη τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Κανονισμού 229/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να συμπεριληφθούν οι αγροτικές επιχειρήσεις των Ιονίων Νήσων στους δικαιούχους επιδότησης προϊόντων, όπως ισχύει στα νησιά του Αιγαίου. Βάσει του ως άνω Κανονισμού θεσπίστηκαν ειδικά μέτρα στον τομέα της γεωργίας με σκοπό την αντιμετώπιση των δυσχερειών, οι οποίες προκαλούνται από τη νησιωτικότητα, τη μικρή έκταση και την απόσταση από τις αγορές των μικρών νησιών, από τα οποία ευνοήθηκαν όλα τα νησιά του Αιγαίου. Παρότι όμως οι συνθήκες, καταστάσεις και προϋποθέσεις των νησιών του Αιγαίου, που συνεκτιμήθηκαν και οδήγησαν στη θέσπιση των ειδικών μέτρων ισχύουν επακριβώς και για τα Ιόνια Νησιά, δεν συμπεριλήφθηκαν στον Κανονισμό. “Είναι ένα θέμα που πρέπει άμεσα να λυθεί καθώς πρέπει να αντιληφθεί το κράτος τα Ιόνια νησιά ως τέτοια και να ισχύουν και για εμάς όσα ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Γαλιατσάτος ζήτησε επίσης την επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να παραχωρηθεί το πρόγραμμα “Αγροτικής Ανάπτυξης” από το Υπουργείο στις Περιφέρειες με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Επίσης αναφορικά με το πρόγραμμα Leader, στην πρώτη πρόσκληση του οποίου εντάχθηκαν έργα μόνο για τους νομούς Κέρκυρας και Λευκάδας, ο Περιφερειάρχης συζήτησε με τον κ. Κασίμη για την έκδοση νέας πρόσκλησης εντός του 2017 στην οποία θα μπορέσουν να ενταχθούν και οι υπόλοιποι νομοί της ΠΙΝ (Κεφαλονιά – Ιθάκη και Ζάκυνθος).

Τέλος τη συζήτηση απασχόλησε το θέμα των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στις ιδιωτικές επενδύσεις και έργα που έχουν υλοποιηθεί μέσω του Leader και τα οποία ενώ έχουν ολοκληρωθεί παραμένουν απλήρωτα. “Υπάρχουν πολλοί επενδυτές στα Ιόνια Νησιά που εξαιτίας αδυναμιών και υποστελέχωσης των αρμόδιων δομών περιμένουν την αποπληρωμή των επενδύσεών τους, γεγονός που έχει δημιουργήσει προβλήματα οικονομικής στενότητας”, δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος, ζητώντας την επίσπευση της απόδοσης των χρημάτων στους δικαιούχους.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer