Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η παρουσίαση του βιβλίου «Σημειώσεις του υποπλοιάρχου του Ρωσικού Στόλου Γιεγκόρ Μεταξά»
Συμβολή στην Επτανησιακή Ιστορία από την Μητρόπολη Κεφαλληνίας
Δημοφιλή
24/11/2016 | 14:12

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η παρουσίαση του βιβλίου «Σημειώσεις του υποπλοιάρχου του Ρωσικού Στόλου Γιεγκόρ Μεταξά» που κυκλοφορήθηκε, για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα, από την Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας. Στο σημειολογικά συνταιριασμένο με το θέμα του βιβλίου επιβλητικό Σαρόγλειο Μέγαρο και στην κατάμεστη αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, το εκλεκτό ακροατήριο έλαβε μια σφαιρική εικόνα του βιβλίου και της ιστορίας του.

Οι «Σημειώσεις» που είναι γραμμένες από τον Κεφαλονίτη αξιωματικό Γεώργιο Π. Μεταξά, αναφέρονται λεπτομερέστατα στις επιχειρήσεις της Ρωσικής ναυτικής μοίρας και της αντίστοιχης τουρκικής στα Ιόνια νησιά κατά τα έτη 1798-1799. Η επεξεργασία της πληθώρας των εμπεριεχομένων καταγραφών (στρατιωτικού, ιστορικού, πολιτικού, γεωγραφικού, λαογραφικού και ηθογραφικού περιεχομένου) είναι βέβαιο ότι συνεισφέρει στη σφαιρική μελέτη των γεγονότων και στη γνώση του ένδοξου παρελθόντος των νησιών του Ιονίου.

Την προσέγγιση αυτής της ιστορικής πηγής, άγνωστης στο σύνολό της τόσο στο ευρύ αναγνωστικό κοινό όσο και τους έλληνες επιστήμονες, ανέλαβαν πέντε ομιλητές. Πρώτος έλαβε το λόγο ο πολυσέβαστος και πολυγραφότατος Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έχει προλογίσει το βιβλίο. Έπειτα, ο Ελλογιμώτατος Ιστορικός κ. Νίκος Μοσχονάς, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, που ανέπτυξε τα ιστορικά γεγονότα της εποχής μιλώντας με θέμα: «Το Ιόνιο, προπομπός εθνικής ανεξαρτησίας». Στη συνέχεια ο Εντιμότατος κ. Αλεξέι Ντουνάεφ, Πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Ρωσικού Στρατού, ο οποίος ήλθε από τη Μόσχα ειδικά για την παρουσίαση, αναφέρθηκε στην πρόσφατη (2016) Ρωσική επανέκδοση του πρωτοτύπου και στην χρηματοδότησή της από την εταιρεία του.

Ιδιαίτερα μεταδοτική στο λόγο και τα συναισθήματά της υπήρξε η επικεφαλής των μεταφραστών Ερίτιμος κ. Ναταλία Νικολάου, Καθηγήτρια της Ελληνικής Φιλολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ της Μόσχας και Διευθύντρια του Σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας Μόσχας, η οποία περιέγραψε το κλίμα και το πνεύμα της εργασίας κατά την εξάμηνη διάρκεια της μεταφράσεως του κειμένου. Τέλος ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Αντζουλάτος, Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, ο επιμελητής της  Ελληνικής Έκδοσης, παρουσίασε τον συγγραφέα και τις «Σημειώσεις» του. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς κ. Δρακουλόγκωνας, ενώ διαβάστηκε μήνυμα του Δημάρχου Κεφαλονιάς κ. Παρίση.

Στην πανθομολογουμένως επιτυχημένη παρουσίαση, την πρώτη εκτός Κεφαλληνίας εκδήλωση της Μητροπόλεως, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τους ομιλητές και τους παρισταμένους για την ευγενή ανταπόκρισή τους στη πρόσκληση της Μητροπόλεως. Ξεχωριστή αναφορά ευγνωμοσύνης απηύθυνε προς τους παρευρισκομένους κ. Αθανάσιο Μαρτίνο και τη σύζυγό του, τόσο για την δωρεά εκτύπωσης του βιβλίου, όσο και για την πολλαπλή προσφορά τους στην τοπική μας Εκκλησία. Το ζεύγος Μαρτίνου έχει χρηματοδοτήσει τις μελέτες αποκατάστασης τριών σημαντικών μνημείων: του Καθολικού της Μονής των Αγίων Φανέντων, του Κοιμητηριακού Ναού Αγίου Νικολάου της ίδιας Μονής και του Καθολικού της Μονής Σισίων. Έχει επίσης αναλάβει την ανακαίνιση του λαβωμένου από τους πρόσφατους σεισμούς Ναού Αγίου Χαραλάμπους στο Ληξούρι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαρίσσης κ. Ιγνάτιος, Γλυφάδας κ. Παύλος, Ζακύνθου κ. Διονύσιος και Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Ρωσικής Πρεσβείας κ. Καλαϊντόβ, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μπαλάφας,  η Βουλευτής των νησιών μας κ. Θεοπεφτάτου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δρακουλόγκωνας, ο Αντιπρόεδρος ΚΕΔΗΚΕ κ. Κατσιβέλης,  ο Αρεοπαγίτης κ. Ζαΐρης, η Διευθύντρια του Χριστιανικού και Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών κ. Δελλαπόρτα, εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ του ΓΕΝ και του ΓΕΑ, Διπλωμάτες, Κληρικοί, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, Ιστορικοί ερευνητές, επιφανείς Κεφαλλήνες, Πρόεδροι και εκπρόσωποι πολλών Κεφαλληνιανών Σωματείων και Ενώσεων και αρκετοί φιλήστορες.

Τμήμα της Μαντολινάτας της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιώς υπό την διεύθυνση της κ. Ματούλας Φιοράτου απέδωσε επτανησιακές μελωδίες, αλλά και, ως έκπληξη, ένα σύντομο απάνθισμα ρωσικής μουσικής. Στους παρισταμένους προσφέρθηκε το βιβλίο και μικρό κέρασμα φιλοξενίας. Τέλος ας αναφερθεί ότι την διοργάνωση της εκδήλωσης είχαν ο π. Γεώργιος Αντζουλάτος και η κ. Μαρία Μερσυνιά, ενώ την παρουσίαση εξυπηρέτησε η κ. Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά. Η βιβλιοπαρουσίαση προγραμματίζεται για την Κεφαλονιά, στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

giegkor-metaxa-1 giegkor-metaxa-2 giegkor-metaxa-3 giegkor-metaxa-4 giegkor-metaxa-5 giegkor-metaxa-6 giegkor-metaxa-7 giegkor-metaxa-8 giegkor-metaxa-9 giegkor-metaxa-10 giegkor-metaxa-11 giegkor-metaxa-12 giegkor-metaxa-13 giegkor-metaxa-14 giegkor-metaxa-15 giegkor-metaxa-16 giegkor-metaxa-17 giegkor-metaxa-18 giegkor-metaxa-19 giegkor-metaxa-20 giegkor-metaxa-21 giegkor-metaxa-22 giegkor-metaxa-23 giegkor-metaxa-24 giegkor-metaxa-25 giegkor-metaxa-26 giegkor-metaxa-27 giegkor-metaxa-28 giegkor-metaxa-29 giegkor-metaxa-30 giegkor-metaxa-31

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer