
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη Σύνοδο ηγετών για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε από τον Μακρόν στο Μέγαρο Ελιζέ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύνοδο του «Συνασπισμού των Προθύμων» για την υποστήριξη της Ουκρανίας συμμετέχουν οι περισσότεροι ηγέτες της ΕΕ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Στο περιθώριο της συνόδου, ο Μητσοτάκης είχε μια σύντομη άτυπη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Τζεβντέτ Γιλμάζ. Στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει η εκτίμηση ότι πλησιάζουμε σε έναν συμβιβασμό για το θέμα της Ουκρανίας, αν και η Ρωσία δεν έχει ακόμα λάβει τις τελικές της αποφάσεις. Επιπλέον, στη διαδικασία λεπτών διαπραγματεύσεων, οι λεπτομέρειες θα είναι καθοριστικές, ενώ παραμένει ασαφές ποιο θα είναι το καθεστώς ασφαλείας για την Ουκρανία μετά από μια ενδεχόμενη συμφωνία. Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: υποστηρίζει μια συμφωνία ειρήνης και όχι απλώς εκεχειρίας, και δεν προτίθεται να συμμετάσχει με στρατεύματα σε ένα νέο καθεστώς ασφαλείας στην Ουκρανία που θα περιλαμβάνει ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Μακρόν, ο οποίος έχει αναλάβει την ηγεσία στην οικοδόμηση αυτού του συνασπισμού μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, υποδέχεται σήμερα 31 αντιπροσωπείες στο Ελιζέ, αριθμός που είναι μεγαλύτερος σε σχέση με την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τον Φεβρουάριο.
Πριν από την έναρξη της συνόδου, ο Μακρόν είχε συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όπως μεταδόθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλέστηκε πηγή από το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο κ. Μητσοτάκης θα παραμείνει στο Παρίσι και τη νύχτα, καθώς το πρωί της Παρασκευής θα συμμετάσχει σε τετραμερή σύνοδο με τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τον Λίβανο, όπου θα συμμετάσχει ο νέος πρόεδρος της χώρας, Ζοζέφ Αούν. Ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί τον Λίβανο τον Δεκέμβριο, λίγο μετά την κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, και είχε συναντήσει τον κ. Αούν, ο οποίος τότε ήταν επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου. Η Ελλάδα επιθυμεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο και να έχει λόγο στα δρώμενα της Μέσης Ανατολής, δεδομένων των ιστορικών σχέσεων που έχει με πολλές από αυτές τις χώρες. Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψή του, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει την ετοιμότητα της Ελλάδας.