Θα βρεθούν στην πόλη του Αργοστολίου οκτακόσιοι έως χίλιοι Δασολόγοι-Σύνεδροι από όλη τη χώρα
Στο Αργοστόλι το 17ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο
Οικολογία
10/11/2013 | 11:00

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου ανακοινώνει ότι σε στενή συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Σωτήριο Κουρή και την Διευθύντρια Δασών N. Κεφαλληνίας κ. Άννα Λύτρα, κατά την Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, στα πλαίσια του 16ου Συνεδρίου της, κατέθεσε και υποστήριξε προφορικώς φάκελο υποψηφιότητας της πόλης του Αργοστολίου ως τόπου της διοργάνωσης του επόμενου 17ου Συνεδρίου της. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η πρόταση μας ψηφίσθηκε από τη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας με μεγάλη πλειοψηφία έναντι των υπολοίπων υποψήφιων πόλεων (της Έδεσσας, των Ιωαννίνων και του Περτουλίου Τρικάλων). Έτσι, ο Φορέας μας με ιδιαίτερη χαρά και τιμή ανακοινώνει την εν λόγω απόφαση, η οποία όπως αναφέρθηκε ήταν αποτέλεσμα της συντονισμένης προσπάθειας του Φορέα μας με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήριο Κουρή και την Διευθύντρια Δασών κ. Άννα Λύτρα ότι το Αργοστόλι θα φιλοξενήσει το επόμενο 17οΠανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο. Κατ’ αυτήν την περίοδο υπολογίζεται ότι θα βρεθούν στην πόλη του Αργοστολίου οκτακόσιοι έως χίλιοι Δασολόγοι-Σύνεδροι από όλη τη χώρα, παρουσιάζοντας το επιστημονικό τους έργο. Θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να “γευθούν” την κεφαλονίτικη φιλοξενία και να “μαγευθούν” από την ομορφιά του Εθνικού Δρυμού του Αίνου, αλλά και του νησιού γενικότερα. Ο Φορέας μας θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που στήριξαν την υποψηφιότητα της πόλης μας και συνέβαλαν στην μεγάλη αυτή επιτυχία και να ευχηθεί επιτυχή συνδιοργάνωση του επόμενου Δασολογικού Συνεδρίου, το οποίο θα γίνει το Φθινόπωρο του 2015 στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς.

Το θέμα του 16ου Πανελλήνιου Δασολογικού Συνεδρίου, το οποίο διεξήχθει στην Θεσσαλονίκη, 6-9 Οκτωβρίου, ήταν: «Προστασία – διαχείριση των ελληνικών δασών σε περίοδο οικονομικής κρίσης και η πρόκληση της φυσικής δασοπονίας». Παρουσιάστηκαν σε αυτό πολλές σύγχρονες έρευνες που αφορούν όλους τους τομείς που ασχολούνται με την διαχείριση των δασών, δασικών εκτάσεων και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα.

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, το οποίο συμμετείχε στο εν λόγω Συνέδριο ήταν ο κ. Μιχαήλ Ξανθάκης, Δρ. Δασολόγος, η κ. Γεωργία Λυσίτσα, MSc Δασολόγος και ο κ. Παναγιώτης Μινέτος, Δασοπόνος. Επίσης, ο Φορέας μας συμμετείχε με επιστημονική ανακοίνωση (ομιλία) των Ξανθάκη Μ., Μινέτο Π., Λυσίτσα Γ. και Καμάρη Γ., με τον τίτλο “Η μελέτη της οριζόντιας και κατακόρυφης δομής των δασών και δασικών εκτάσεων στο πυρήνα και στην περιφερειακή ζώνη του Εθνικού Δρυμού Αίνου Κεφαλονιάς”. Η παρουσίαση έγινε από τον Δρ. Μιχάλη Ξανθάκη. Σκοπός της εν λόγω ανακοίνωσης ήταν, εκτός των πολλών επιστημονικών νέων πληροφοριών της, να ενημερώσει τους Συνέδρους για την κατάσταση των δασών και των δασικών εκτάσεων του Εθνικού Δρυμού Αίνου, αλλά και να αναδείξει το έργο που επιτελεί το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης στον Εθνικό Δρυμό του Αίνου, στα πλαίσια των καθηκόντων του.

Ειδικότερα κατά την δεκαπεντάλεπτη ανακοίνωση παρουσιάσθηκαν τα εξής:

  • Στοιχεία της βιοποικιλότητας, καθώς και οι κυριότερες απειλές για τον Εθνικό Δρυμό του Αίνου.
  • Το έργο της οριοθέτησης του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού.
  • Τα αποτελέσματα μελέτης για την αλλαγή χρήσεων γης τα έτη 1990-2009 στο Δρυμό.
  • Οι νέες καταγραφές της εξάπλωσης της μαύρης Πεύκης στο πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, που αποτελεί ένδειξη ότι είναι αυτοφυής στην περιοχή.
  • Η δημιουργία του σύγχρονου χάρτη βλάστησης με τη χρήση δορυφορικής εικόνας υψηλής χωρικής ανάλυσης.
  • Αποτελέσματα από την μελέτη της κατακόρυφης δομής μιας συστάδας κεφαλληνιακής Ελάτης στο τμήμα του Όρους Ρουδίου του Εθνικού Δρυμού.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του

Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Γεωργία Καμάρη

Ομότιμη Καθηγήτρια Παν/μίου Πατρών

ainos6

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer