Τα capital controls σύντομα θα χαλαρώσουν περαιτέρω, όμως η επίτευξη της πλήρους άρσης των περιορισμών εξαρτάται ευθέως από τη συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους
Στουρνάρας: Σύντομα χαλάρωση των capital controls
Οικονομία
10/11/2016 | 18:46

Τα capital controls σύντομα θα χαλαρώσουν περαιτέρω, όμως η επίτευξη της πλήρους άρσης των περιορισμών εξαρτάται ευθέως από τη συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτό δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

«Σταδιακά θα άρουμε τους περιορισμούς στη ροή κεφαλαίων και το επόμενο βήμα θα γίνει σύντομα», είπε ο κ. Στουρνάρας. Χαρακτήρισε την πλήρη κατάργηση των ελέγχων ως «το τέλος της διαδρομής», όμως επισήμανε πως προτού η χώρα φτάσει σε αυτό τον στόχο χρειάζεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, να υπάρξουν συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους και να περιληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στις αγορές της ΕΚΤ.

Η απομείωση του ελληνικού χρέους αποτελεί ένα από τα κυριότερα σημεία τριβής ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές αλλά και ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με δεδομένο ότι η Ευρώπη θέλει να μεταθέσει τις αποφάσεις για βαθιές παρεμβάσεις έως το τέλος του Μνημονίου, το 2018.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως εάν δεν αρχίσει σοβαρή συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση – κάτι που έχει αποσαφηνίσει ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι.

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι ένταξη στο πρόγραμμα της Ευρωτράπεζας θα δώσει ώθηση στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η Αθήνα μπορεί να επιχειρήσει επιστροφή στην αγορά ομολόγων το 2017, αναφέροντας ότι τα έως τώρα στοιχεία υποδεικνύουν πως η δυνατότητα έκδοσης ομολόγων δεν είναι πολύ μακριά.

Επισήμανε όμως πως η συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ είναι απαραίτητη προϋπόθεση, κάτι που σημαίνει ότι και σε αυτή την περίπτωση προαπαιτείται και η συζήτηση για το χρέος.

Πηγή: skai.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer