Κυριολεκτικά “στον αέρα” βρίσκονται τα προγράμματα κοινωνικής φροντίδας “Βοήθεια στο σπίτι” και μαζί τους 32 εργαζόμενοι σε αυτά στα δημοτικά διαμερίσματα του νησιού μας με ευθύνη της Κυβέρνησης.
Τα προγράμματα αυτά λειτουργούν στο νησί μας οκτώ και πλέον έτη. Οι δομές στο σύνολο τους στη Κεφαλλονια (επτά τον αριθμό με 32 εργαζόμενους, κοινωνικούς επιστήμονες, νοσηλευτές, οικογενειακές βοηθούς) εξυπηρετούν περίπου 600 άτομα.
Μέχρι τις 31/12/2010 βασικά κριτήρια για την ένταξη των ωφελουμένων στο πρόγραμμα και την παροχή σε αυτούς των υπηρεσιών, υπήρξαν η μοναχικότητα , η κατάσταση της υγείας τους , το οικονομικό τους επίπεδο και η ύπαρξη ή μη κοντινού υποστηρικτικού περιβάλλοντος, ενώ τα προγράμματα χρηματοδοτούνταν από το ΕΣΠΑ με Δικαιούχο την περιφέρεια Ιονίων Νήσων και είχαν ως στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής ηλικιωμένων, ΑΜΕΑ και υπερηλίκων μέσω της παροχής νοσηλευτικών, κοινωνικών υπηρεσιών και φροντίδας στο σπίτι.
Από την 1/1/2011 ξεκίνησε προσπάθεια εξεύρεσης νέας χρηματοδότησης μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ με δικαιούχο φορέα για έναν ακόμη χρόνο την Ε.Ε.Τ.Α.Α.
Η Δημοσίευση όμως της ΚΥΑ(Αριθμ. 1.605/οικ.3.85), αποκάλυψε ότι η Κυβέρνηση έκανε αποδεκτή ουσιαστικά την αλλαγή φιλοσοφίας του προγράμματος εντάσσοντας την υλοποίηση των προγραμμάτων στη δράση «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω, παροχής κατ΄οίκον υπηρεσιών φροντίδας σε εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών, ανέργων και αναγνωρισμένα επαπειλούμενων με ανεργία εργαζόμενων που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.
Δηλαδή πλέον, δικαίωμα συμμετοχής δεν έχουν πια οι ανήμποροι μοναχικοί ηλικιωμένοι που δεν έχουν παιδιά, δεν έχουν ούτε κοντινούς συγγενείς , μα ούτε τα ΑμΕΑ, αλλά μόνον αυτοί που στην οικογένεια τους υπάρχει κάποιος άνεργος ή απειλούμενος από ανεργία.
Γίνεται δε αντιληπτό ότι αποκλείεται από το πρόγραμμα ένας πολύ μεγάλος αριθμός πληθυσμού που το έχει ανάγκη, κάτι που οδηγεί πολλές δομές, μεταξύ των οποίων και αυτή του νησιού μας, σε παύση της λειτουργίας τους και τους εργαζόμενους στην ανεργία.
Ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης είναι κάθετα αντίθετος σε μία τέτοια εξέλιξη, τάσσεται στο πλευρό των 32 εργαζομένων του “Βοήθεια στο Σπίτι” του νησιού μας, κάτι το οποίο κατέστησε σαφές και στους ίδιους που τον επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο, όπου και του κατέθεσαν έγγραφο διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής αυτής απόφασης.
Αμέσως μετά την συνάντηση με τους εργαζόμενους ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς προέβη σε δύο κινήσεις:
1. Κατόπιν συνεννόησης με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπύρο Σπύρου εξασφαλίσθηκε να σταλεί μέχρι τις 10 Απριλίου η καθυστερούμενη πληρωμή των εργαζομένων του προγράμματος μέχρι 31/12/2010.
2. Επικοινώνησε με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία δεσμεύθηκε ότι η το Υπουργείο κινείται προς την κατεύθυνση αλλαγής των προϋποθέσεων ένταξης στο πρόγραμμα και επαναφοράς τους στο καθεστώς που υπήρχε μέχρι τις 31/12/2010.
Είναι σαφές ότι ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς είναι έτοιμος για άλλη μία φορά να σταθεί αλληλέγγυος, τόσο με τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα, όσο και με τους συμπατριώτες μας της Τρίτης Ηλικίας που χρήζουν φροντίδας και προσοχής