Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ κατέθεσε ερώτηση για τη μεταφορά του εν λόγω Τμήματος από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα
Στη Βουλή η μεταφορά του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών
Πολιτική
27/11/2014 | 16:31

Ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ο οποίος έχει τα Ιόνια νησιά υπό την κοινοβουλευτική του εποπτεία, καταθέτει άμεσα πολύ σημαντική Ερώτηση στην Βουλή, μετά από σχετική ενημέρωση του Γιάννη Ζήκου, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κέρκυρας, σχετικά με το θέμα της μεταφοράς του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου Κέρκυρας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

ΤΕΡΕΝΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.

Κ. Υπουργέ,

Άνευ προλόγου, σας κοινοποιώ αμέσως το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, που αφορά στην είδηση της μεταφοράς του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου Κέρκυρας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έτσι όπως αναρτήθηκε από 25.11.14 στην έγκριτη κερκυραϊκή ιστοσελίδα ειδήσεων «analuseto.gr» και προωθήθηκε στον προσωπικό μου λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για ενημέρωση από τον Γιάννη Ζήκο, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κέρκυρας.

Ακολουθεί το δημοσίευμα:

«Tο τμήμα Ασιατικών Σπουδών Κέρκυρας στο Καποδιστριακό»

Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι το τμήμα Ασιατικών Σπουδών «μεταφέρεται από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών». Και ο λόγος γιατί….» Η Αθήνα είναι ισχυρότερο κέντρο από την Κέρκυρα».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε δηλώσει στη Βουλή ότι το Υπουργείο Παιδείας είχε υποβάλλει σχετικό ερώτημα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για την κατάργηση του εν λόγω τμήματος: «Από τη γνώμη που διατύπωσαν και απέστειλαν τα συλλογικά όργανα του ιδρύματος προς το Υπουργείο Παιδείας για τις επερχόμενες τότε αλλαγές, συνολικά προκύπτει ότι δεν υπήρξε αντίρρηση»!

Μέχρι τώρα το Υπουργείο έχει μια «συμπάθεια» προς το κέντρο, χωρίς μάλιστα να εκθέτει και σημαντικά επιχειρήματα.  Τι σημαίνει «ισχυρότερο κέντρο»; Τι συνέβη στην «αποκέντρωση» που προωθούνταν  τις τελευταίες 10ετίες;

Σε ευθεία απάντηση (λιγότερο μπακαλίστικη από τη δική του) προς τον Υπουργό : «Η Κέρκυρα είναι ισχυρότερο πολιτιστικό κέντρο από την Αθήνα. Η πολιτιστική της πυξίδα είναι πιο ξεκάθαρη αλλά και το περιβάλλον της περισσότερο φιλικό προς τους φοιτητές».

Αυτή η ανεξήγητη εμμονή με τα κεντρικά πανεπιστήμια αποτελεί μια πολύ επιθετική κίνηση προς την περιφέρεια, ωστόσο σίγουρα εξηγείται μέσω της συνεχούς προσπάθειας της κυβέρνησης να φανεί «φιλική» προς τα έξοδα των φοιτητών εκτός της έδρας τους. Και αντί να προωθήσει πραγματικά μέτρα όπως πχ επίδομα ενοικίου αποφασίζει να καταρρακώνει το εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτό έρχεται να συμπληρώσει η «επιθυμία» κάθε Υπουργού να αφήσει την σφραγίδα του στην εκπαίδευση.

Μάλλον το «σχέδιο Αθηνά» κυριολεκτικά συγκεντρώνει όλα τα πανεπιστήμια στην Αθήνα; Όπως φαίνεται, λόγω των συνεχών επεμβάσεων/επιθέσεων του Υπουργείου Παιδείας (βλ. και μεταγραφές) νοθεύεται ο πραγματικός ρόλος των περιφερειακών πανεπιστημίων, τα οποία σε πλείστες περιπτώσεις παρουσιάζουν και υψηλότερη ποιότητα σπουδών και πιο αξιοκρατική μεταχείριση των φοιτητών αλλά και ένα καλύτερο φοιτητικό περιβάλλον».

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Αντιλαμβάνεσθε κ. Υπουργέ, ότι αυτή η απόφαση μεταφοράς του εν λόγω Πανεπιστημιακού Τμήματος θα επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του νησιού;

Αντιλαμβάνεσθε, επίσης, ότι έχει χαθεί παντελώς η έννοια της «αποκέντρωσης» στα ελληνικά Πανεπιστήμια, αφού όλες οι ενέργειες σας τα μεταφέρουν στην αθηναϊκή πρωτεύουσα;

Πώς εξηγείτε, το γεγονός, ότι ενώ για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο πέρασαν πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την στα χαρτιά ίδρυση του τμήματος – περίοδο κατά την οποία οι υπεύθυνοι… αρνούνταν να χρηματοδοτήσουν ή και να εντάξουν το εν λόγω Τμήμα στο μηχανογραφικό των Πανελλαδικών – σήμερα βλέπουμε με συνοπτικές διαδικασίες την μεταφορά του, εν τέλει, στην Αθήνα και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς το Τμήμα θα λειτουργήσει από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2015-16) στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ήδη έχουν εξασφαλιστεί 200.000 ευρώ για τις λειτουργικές ανάγκες του;

Όλα αυτά καταμαρτυρούν τις «υπόγειες διαδρομές» προειλημμένων και καλά προετοιμασμένων ενεργειών και φυσικά δεν μιλάμε καθόλου για είδηση που ήρθε σαν «κεραυνός εν αιθρία»!

Πώς σκοπεύετε να αλλάξετε αυτή την απόφαση, ώστε να μην «φτωχύνει» ακαδημαϊκά περαιτέρω η Κέρκυρα;

Διαφορετικά, καταδικάζοντας το νησί σε ακαδημαϊκή ένδεια, ας ανατρέξετε στην ακόλουθη παραπομπή που είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και ανήκει στον διακεκριμένο ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα Νίκο Κουρκουμέλη, στο βιβλίο του “Η εκπαίδευση στην Κέρκυρα κατά τη διάρκεια της Βρετανικής Προστασίας” (1816 – 1864). Εκεί λοιπόν, θα βρείτε, μεταξύ άλλων, τη δήλωση της παραίτησης του Στέφανου Παδοβά, από το βουλευτικό αξίωμα, (27.12.1865) όπου αναφέρει: ” …με βαθείαν λύπην μου αποχωρώ από την πρωτεύουσα αφού επείσθην εν πολλοίς ότι η εν τη Βουλή παρουσία μου αποβαίνει άσκοπος και αλυσιτελής και δεν δύναμαι να διατελώ μάρτυς απαθής και ανάλγητος της σφαγιάσεως της Επτανήσου, ιδίως δε της Κερκύρας…”

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ

 

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ