Σκοπός του είναι η ενίσχυση του δικτύου παρακολούθησης σεισμών και τσουνάμι στην περιοχή του Καναλιού του Οτράντο και του Ιονίου Πελάγους
Στην Κέρκυρα ο Παρίσης για το διασυνοριακό έργο “OTRIONS”
Πολιτική
27/03/2015 | 16:41

Ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης παραβρέθηκε στην Τελική Εκδήλωση και τη Συνέντευξη Τύπου του διασυνοριακού έργου OTRIONS στην Αίθουσα «Φαληράκι» του Δήμου Κέρκυρας, την Παρασκευή, 27/03/2015.

Το έργο OTRIONS «Πολυ-Παραμετρικό Δίκτυο για τη Μελέτη και Παρακολούθηση των Φυσικών Κινδύνων στο Κανάλι του Οτράντο και στο Ιόνιο Πέλαγος», που συγχρηματοδότείται κατά 100% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ (75%) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας (25%) στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Ιταλία 2007 – 2013», αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας μερικών εκ των πλέον σημαντικών ιδρυμάτων της Ευρώπης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, και συγκεκριμένα του INGV – Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (κέντρου παγκόσμιας εμβέλειας), του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Εθνικού Κέντρου Παρακολούθησης Τσουνάμι), του Διατμηματικού Κέντρου Έρευνας Σεισμικών και Ηφαιστειακών Κινδύνων του Πανεπιστημίου του Μπάρι και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το OTRIONS είναι ένα έργο τεράστιας σημασίας για την πολιτική προστασία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Σκοπός του είναι η ενίσχυση του δικτύου παρακολούθησης σεισμών και τσουνάμι στην περιοχή του Καναλιού του Οτράντο και του Ιονίου Πελάγους, κυρίως εξαιτίας των κινδύνων που παραμονεύουν λόγω της εγγύτητάς τους με πολύ σεισμικά δραστήριες ζώνες της Γης.

Στο πλαίσιο του έργου έχουν αναπτυχθεί τρία (3) κέντρα συντονισμού, εκ των οποίων δύο στην Ιταλία και  ένα στα Ιόνια Νησιά (Λευκάδα), ενώ έχει επιπλέον εγκατασταθεί εξοπλισμός παρακολούθησης σεισμικής δραστηριότητας και δραστηριότητας τσουνάμι σε λιμάνια και στις δύο εν λόγω περιοχές. Η ανάπτυξη των παραπάνω αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης (EWS – Early Warning System) που θα έπρεπε ήδη να λειτουργεί στην περιοχή.

Το έργο OTRIONS είναι η μοναδική ευκαιρία της διασυνοριακής αυτής ζώνης επικινδυνότητας, μέσα στην τρέχουσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην Ιταλία, να μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, με το οποίο θα διασφαλιστεί ο απαιτούμενος χρόνος εκκενώσεων σε περίπτωση εμφάνισης φαινομένου τσουνάμι.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων έχει αναπτύξει, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το κέντρο συντονισμού στην περιοχή της Λευκάδας.

Ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ενώ οι πιο σημαντικές τοποθετήσεις των εταίρων του προγράμματος είναι οι ακόλουθοι:

Προσφώνηση Ιταλών και Ελλήνων Καθηγητών – εταίρων:

– Ο Δρ Τζούλιο Σελβάτζι, εκπρόσωπος του Επικεφαλής Εταίρου, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Σεισμών του Πανεπιστημίου του Μπάρι «Άλντο Μόρο».

– Ο Δρ Μικέλε Γκραμένα, Υπεύθυνος Υποδομών των εδαφικών και περιβαλλοντικών δεδομένων της εταιρείας Ίνοβα Πούλια, που ανήκει στην Περιφέρεια της Απουλίας.

– Ο Δρ Αλμπέρτο Αρμιλιάτο, Ερευνητής στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια.

– Ο Δρ Αντόνιο Μπελανόβα, εκπρόσωπος της εταιρείας Ίνοβα Πούλια, που ανήκει στην Περιφέρεια της Απουλίας.

– Ο Δρ Γεώργιος Δρακάτος, Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

– Ο Δρ Νικόλαος Μελής, Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

– Η Δρ Ελευθερία Παπαδημητρίου, Καθηγήτρια Σεισμολογίας, στο Τμήμα Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

– Ο Δρ Βασίλης Καρακώστας, Καθηγητής Σεισμολογίας, στο Τμήμα Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως είναι γνωστό, τα Ιόνια Νησιά είναι μια από τις πιο σεισμογενής περιοχές της Ευρώπης. Κατά το μακρινό αλλά και πρόσφατο παρελθόν, έχουν γίνει μεγάλοι σεισμοί, οι οποίοι είχαν προκαλέσει καταστροφές τόσο στην περιουσία των ανθρώπων, όσο και σε δημόσια κτήρια και υποδομές, επιβαρύνοντας σημαντικά την οικονομία της χώρας γενικότερα. Όπως είναι αντιληπτό οι επιπτώσεις των σεισμών είναι μακροχρόνιες και απαιτούν την διάθεση σημαντικών πόρων για την αποκατάσταση των ζημιών. Ευτυχώς, οι σεισμοί λόγω των αντισεισμικών κανονισμών δεν προκαλούν πλέον θύματα, όμως αποτελούν πρώτης προτεραιότητας ζήτημα για την πολιτική προστασία των νησιών μας.
Επομένως, η έρευνα πάνω στην σεισμική δραστηριότητα του Ιονίου, δεν έχει να συνεισφέρει μόνο στην καλύτερη επιστημονική γνώση για την γένεση των σεισμών και την συμπεριφορά τους, αλλά θα δώσει στην πολιτεία όλες εκείνες τις γνώσεις και την τεχνογνωσία που απαιτούνται προκειμένου να θωρακιστούν καλύτερα τα νησιά σε περιπτώσεις τέτοιων φαινομένων.

Στα πλαίσια αυτά, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων, συμμετείχε ως εταίρος στο Έργο ΟΤΡΙΟΝΣ, του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Ιταλία 2007 – 2013» το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε κατά 100% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Οι Εταίροι του Έργου ΟΤΡΙΟΝΣ είναι:

  • Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων
  • Το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας.
  • Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
  • Το Διατμηματικό Κέντρο Έρευνας Σεισμικών και Ηφαιστειακών Κινδύνων του Πανεπιστημίου του Μπάρι.
  • Ο Τομέας Γεωφυσικής – Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Η Περιφέρεια Απουλίας.
  • Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και
  • Η εταιρεία Ίνοβα Πούλια, της Περιφέρειας της Απούλιας.

Το OTRIONS είναι ένα έργο τεράστιας σημασίας για την πολιτική προστασία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

parishs (1) parishs (3)

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ