Στα άδυτα του μισογυνισμού: Τι είναι οι Incel και πώς διαχέουν τοξικό περιεχόμενο αποφεύγοντας τους περιορισμούς του TikTok
STORYGRAM
29/03/2025 | 14:00

Οι υποστηρικτές της ιδεολογίας «involuntary celibate» επανασυστήνονται ως “Sub5s” και προωθούν τις απόψεις τους μέσω φαινομενικά ουδέτερης ρητορικής, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Λογαριασμοί που συνδέονται με την ιδεολογία των «involuntary celibates» ή «incels» χρησιμοποιούν πλέον τη γλώσσα της αυτοβελτίωσης για να διατηρούν παρουσία στο TikTok, αποφεύγοντας τους περιορισμούς της πλατφόρμας ενάντια σε μισογυνικό περιεχόμενο, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.

Η μελέτη, η οποία έχει υποβληθεί για αξιολόγηση στο περιοδικό Crime, Media, Culture, βασίζεται σε ανάλυση βίντεο από πέντε λογαριασμούς του TikTok που εντοπίστηκαν να προωθούν σχετικές ιδέες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι λογαριασμοί αυτοί αποφεύγουν τον άμεσο σεξιστικό λόγο και επαναδιατυπώνουν τις θέσεις τους μέσα από όρους όπως «Sub5s», «PSL scale» και «looksmaxxing» – έννοιες που παρουσιάζονται ως πρακτικές βελτίωσης της εξωτερικής εμφάνισης, αλλά συνδέονται με τις βασικές ιδέες της incel κουλτούρας.

Επαναδιατύπωση και διάχυση

Όπως αναφέρει ο Guardian, η ερευνήτρια Anda Iulia Solea, από τη Σχολή Εγκληματολογίας και Ποινικής Δικαιοσύνης του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, ανέφερε: «Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να προσελκύσουν ευρύτερο κοινό και ταυτόχρονα να παραμένουν στην πλατφόρμα, παρουσιάζοντας τον λόγο τους ως αποδεκτό. Εμφανίζονται με νέες ταυτότητες και χρησιμοποιούν πιο “ουδέτερη” γλώσσα».

Σύμφωνα με τη μελέτη, το TikTok αποκλείει αναζητήσεις με όρους όπως «incel», εμφανίζοντας προειδοποιητικό μήνυμα. Ωστόσο, αναζητήσεις με όρους όπως «Sub5» επιστρέφουν σχετικό περιεχόμενο χωρίς περιορισμό.

Το PSL scale –από τα αρχικά των ιστοσελίδων PUAhate, Sluthate και Lookism.net– είναι μια κλίμακα αξιολόγησης της ανδρικής εμφάνισης από το 1 έως το 8. Στην κορυφή βρίσκονται οι «PSL gods», ακολουθούν οι «Chads», ενώ οι «Sub5s» θεωρούνται οι λιγότερο ελκυστικοί άνδρες. Οι χρήστες ενθαρρύνονται να βελτιώσουν τη θέση τους στην κλίμακα μέσω του “looksmaxxing”, δηλαδή της βελτίωσης της εμφάνισής τους με διάφορους τρόπους, από την άσκηση μέχρι ακραίες ή και επικίνδυνες παρεμβάσεις.

Διασύνδεση με ιδεολογικά μοτίβα

Η μελέτη αναφέρει ότι αυτές οι θεωρίες συχνά βασίζονται σε ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα και προωθούν την αντίληψη ότι η κοινωνία λειτουργεί βάσει ιεραρχίας εξωτερικής εμφάνισης, με τις γυναίκες να ευνοούν ένα μικρό ποσοστό «ιδανικών» ανδρών – μια εκδοχή της λεγόμενης «θεωρίας 80/20».

Η Solea εξηγεί ότι τέτοιες απόψεις δεν εκφράζονται πλέον με ευθεία ρητορική μίσους, αλλά μέσα από αφηγήσεις «βιολογικής αναγκαιότητας» και «κοινωνικής αδικίας», γεγονός που καθιστά το περιεχόμενο πιο δύσκολο στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση.

Η ίδια επισημαίνει: «Όταν οι χρήστες βλέπουν ένα “επιστημονικοφανές” γράφημα που υποστηρίζει ότι το 80% των γυναικών επιλέγουν το 20% των ανδρών, είναι πιο πιθανό να πειστούν για την υποτιθέμενη “άδικη” φύση της γυναικείας επιλογής, απ’ ό,τι αν διαβάσουν απλώς έναν προσβλητικό χαρακτηρισμό».

Αντιδράσεις από την πλατφόρμα

Εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε: «Η μισογυνία απαγορεύεται αυστηρά στο TikTok και αφαιρούμε άμεσα περιεχόμενο που παραβιάζει τις πολιτικές μας. Το 93% του επιβλαβούς περιεχομένου που αφαιρέθηκε το προηγούμενο τρίμηνο εντοπίστηκε πριν αναφερθεί από χρήστες».

Το TikTok διαθέτει περισσότερους από 1,9 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου το ένα τρίτο των χρηστών είναι ηλικίας 13–17 ετών και το 40% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18–24 ετών, γεγονός που καθιστά τη διασπορά τέτοιων ιδεών ιδιαίτερα ανησυχητική για τους ερευνητές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ