Με τις απαντήσεις του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου στις επερωτήσεις που είχαν κατατεθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, συνεχίστηκε η σημερινή (Σάββατο 10/10/2015) συνεδρίαση του Σώματος.
Ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος, απάντησε στις επερωτήσεις που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Ιόνιος Πολιτεία» Σπύρος Σπύρου για την εξέλιξη των έργων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και την περικοπή των ΚΑΠ (το κείμενο των επερωτήσεων έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα από τον κ. Σπύρου πριν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου).
«Αν κανείς δεν γνώριζε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα πίστευε ότι επί των ημερών του κ. Σπύρου ήταν μια εύρωστη και ανθούσα Περιφέρεια. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό συμβαίνει μόνο στο μυαλό του ίδιου του κ. Σπύρου. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και αποτυπώθηκε από εμάς όταν δημοσιοποιήσαμε τι παραλάβαμε. Στο επόμενο διάστημα θα ενημερώσουμε για τα πεπραγμένα ενός χρόνου περιφερειακής θητείας μας και θα αναφερθούμε εκτενώς» δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος και συνέχισε:
«Θα θυμίσω μόνο τα 6εκ. ευρώ κατασχέσεων εις βάρος της ΠΙΝ και η περιφερειακή αρχή Σπύρου έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Να σας ενημερώσω για την πλημμελή και λανθασμένη εκτέλεση έργων της περιφέρειάς μας επί θητείας κ. Σπύρου, με συνέπεια συνεχείς δημοσιονομικές διορθώσεις (χρηματικά πρόστιμα) εις βάρος μας.
Ας πούμε κάποια πράγματα για τα έργα που επιμένει να αναφέρει ο κ. Σπύρου:
1/ Η παράκαμψη Αυλιωτών Κέρκυρας. Ήδη υπήρχε πρόστιμο 414.000 ευρώ και προσπαθούμε να ξεμπερδέψουμε το κουβάρι γιατί είχαν βάλει δύο εργολάβους να κάνουν έργο, που ταυτίζεται σε ορισμένα σημεία.
2/ Το τουριστικό καταφύγιο στην Σπηλιά της Κέρκυρας, είναι ένα έργο που επί της προηγούμενης περιφερειακής αρχής είχε μπλεχθεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, κυρίως λόγω αστοχίας της μελέτης.
3/ Τα παλαιά Δικαστήρια στην Κέρκυρα. Ανακαλύψαμε ότι η περιφερειακή αρχή Σπύρου είχε κάνει μια συμφωνία επιβαρυντική για την περιφέρεια, για 20 χρόνια παραχώρησης, μόνο τα 10 χωρίς αντίτιμο και την υποχρέωση να δαπανήσουμε σωρεία χρημάτων για την επισκευή τους. Η δε υποτιθέμενη μελέτη του έργου ήταν όλες και όλες 4 κατόψεις.
4/ Η γέφυρα Ποταμού στην Κέρκυρα που και εδώ έχουμε πρόβλημα με την μελέτη.
5/ Για τη Βίλλα Ρόσσα στην Κέρκυρα βρισκόμαστε στη διαδικασία των ενστάσεων. Όμως πρέπει να σας πω κάτι: ή θα μας δώσουν τη χρήση ή δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε εμείς ένα έργο που αύριο μπορεί να είναι στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ.
6/ Ο ΝΑΟΚ στην Κέρκυρα, ένα μεγάλο έργο, για το οποίο χρειάστηκε συμπληρωματική σύμβαση. Αυτά που είχαμε στα χέρια μας δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα, γιατί η μελέτη που έγινε το 2008 δεν αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα. Υπάρχει πάντως μεγάλη καθυστέρηση και η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.
7/ Η Μαρίνα Βασιλικής Λευκάδας. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου είναι το 2017, που σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένο το κράτος να ολοκληρώσει τις εργασίες, Σωστό είναι να υπάρξει επίσπευση αλλά το έργο αυτό δεν κινδυνεύει επ’ ουδενί.
8/ Ο Χάρακας στην Κεφαλονιά. Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση έναρξης του έργου επί θητείας του κ. Σπύρου, δεν υπήρχε ποτέ στέρηση χρημάτων. Είχαμε προβληματισμό συνεχώς αν θα θέταμε σε έκπτωση τον εργολάβο ή αν θα συμβιβαζόμασταν μήπως εκτελεστεί το έργο.
Όσον αφορά κάποια άλλα έργα, δεν αναφέρετε τίποτα κ. Σπύρου. Τι έχετε να πείτε για τα έργα του Πισαετού Ιθάκης, το σχολικό κέντρο Βραγκανιώτικων Κέρκυρας, το 4ο Λύκειο Κέρκυρας, την ύδρευση Ληξουρίου, το Ειδικό Σχολείο Ζακύνθου, το Γηροκομείο Αργοστολίου που υπογράψατε να απενταχθούν;
Εσείς τα απεντάξατε και σταμάτησαν να εκτελούνται. Εμείς τα εντάσσουμε εκ νέου και αυτές οι πολύτιμες υποδομές συνεχίζουν και σύντομα θα ολοκληρωθούν.
Για πρώτη φορά η ελληνική επικράτεια έμαθε ότι διεκδικούμε μειωμένο ΦΠΑ επί της παρούσας περιφερειακής αρχής. Για πρώτη φορά διεκδικήσαμε την ένταξη στον κανονισμό επιδότησης γεωργίας που ισχύει για τα μικρά νησιά του Αιγαίου (Ν. 229/2013) αλλά δεν ισχύει για τα Ιόνια. Για όλα αυτά τι είχατε κάνει;
Οι αιτιάσεις λοιπόν δεν βρίσκουν χώρο σε εμάς. Κανένα έργο όμως δεν θα μείνει στη μέση. Έχουμε σταθερή προσήλωση στον στόχο μας να ολοκληρώσουμε όλα τα έργα, με εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους.
Όσον αφορά τις πιστώσεις από ΚΑΠ για έργα και δράσεις. Συζητήθηκε ως θέμα και στην ΕΝΠΕ και δεν προβλέπεται στον Ν. 4320/15 η κάλυψη της ανθρωπιστικής βοήθειας από τα αποθεματικά των περιφερειών, αντιβαίνει στην αυτοτέλεια των ΟΤΑ και ουδέποτε κοινοποιήθηκε προς τις περιφέρειες αυτή η απόφαση. Πιστεύουμε ότι κινείται στην κατεύθυνση της όξυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων και επιπλέον χρειαζόμαστε τα χρήματα γιατί τα έχουμε προϋπολογίσει. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία απάντηση, αλλά επιμένουμε και ζητούμε άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής από την κυβέρνηση».