Μετά τον πόνο και το κενό που προκάλεσε η απώλεια του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Σπυρίδωνος, πολλές σκέψεις θεολογικές, κοινωνικές, εκκλησιαστικές και προβληματισμοί απασχολούν τους κληρικούς, όπως και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της μητροπόλεώς μας για τον άξιο διάδοχο του μακαριστού κυρού Σπυρίδωνος.
Καταθέτω λοιπόν όπως και άλλοι πολλοί το κοινό συναίσθημα -επιθυμία ενός λαϊκού που ενδιαφέρεται για τον διάδοχο της Μητροπόλεώς μας.
Κατά τους πρώτους αποστολικούς χρόνους η εκλογή των επισκόπων είχε την συμμετοχή όλης της εκκλησίας, κλήρου και λαού.
Ποια τα κοινωνικά, θεολογικά αλλά και εκκλησιαστικά κριτήρια ενός εκλόγιμου αρχιμανδρίτου;
Κατά κύριο λόγο να έχει την καθολική αποδοχή κλήρου και λαού και για να την αποκτήσει πρέπει να έχει διακονήσει, υπηρετήσει την επισκοπή ως λειτουργός και πνευματικός πατέρας.
Να είναι κρυστάλλινος και αδαμάντινος χαρακτήρας. Ταπεινός, πράος, αλληλέγγυος, συμμετοχικός, ευγενής και συγχωρητικός. Να αγαπά τον πλησίον του, να είναι γνώστης των προβλημάτων της τοπικής εκκλησίας, λαϊκών και κληρικών, να διαθέτει πηδαλιούχου χαρίσματα. Να είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Άρτιος θεολόγος.
Αυτός είναι ο παπα-Γεράσιμος Φωκάς, ο ακούραστος προσευχητής στον Τριαδικό Θεό, στη μεσίτρια Παναγία και στον προστάτη της νήσου μας, Άγιο Γεράσιμο.
Τον πρεσβύτερο όπως τον περιγράφει και θέλει ο απόστολος Παύλος στις επιστολές προς Τιμόθεο και Τίτο.
Αντώνης Λουβερδής
Καρδακάτα Θηναίας