Το νέο 20ευρο που «υπόσχεται» να κάνει δύσκολη τη ζωή των παραχαρακτών
Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το νέο “διάφανο” 20ευρω
Οικονομία
13/11/2015 | 13:38

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ. Το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα αποτελεί το αγαπημένο «παιχνίδι» των παραχαρακτών. Οι ειδικοί, αυτή τη φορά, υπόσχονται μεγαλύτερη ασφάλεια.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι το παλιό χαρτονόμισμα δεν θα χάσει την αξία του αλλά σιγά σιγά θα αρχίσει να αποσύρεται.

Η μορφή του 20ευρω

Εάν κρατήσει κανείς το νέο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ στο φως γίνεται διάφανο. Εμφανίζεται το πορτρέτο της Ευρώπης, του μυθολογικού αυτού προσώπου, το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει κανείς και από τις δυο πλευρές του χαρτονομίσματος. Το συγκεκριμένο πορτρέτο της Ευρώπης προέρχεται από ένα βάζο 2.000 χρόνων από τη νότια Ιταλία, το οποίο εκτίθεται στο Λούβρο.

Θα το σκεφτούν πολύ οι παραχαράκτες

«Το ολόγραμμα δεν μπορεί να αναπαραχθεί με μια απλή έγχρωμη φωτοτυπία» εξηγεί ο Καρλ Λούντβιχ Τίλε. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό μια και συχνά πλαστά χαρτονομίσματα των πέντε ή των δέκα ευρώ δεν ήταν παρά έγχρωμες φωτοτυπίες. Με το νέο ολόγραμμα δεν θα είναι πλέον δυνατόν κάτι τέτοιο.

Γενικότερα πάντως το 20ευρω ήταν το «αγαπημένο» χαρτονόμισμα των παραχαρακτών το πρώτο εξάμηνο του 2015. Στη Γερμανία το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε στο 41% ενώ αντίθετα τα πλαστά πεντάευρα αποτελούσαν το 48%.

Το 20ευρω σύμφωνα και με τον Μάριο Ντράγκι, πρόεδρο της ΕΚΤ, είναι το χαρτονόμισμα που χρησιμοποιείται περισσότερο στην Ευρωζώνη. Οι προετοιμασίες για την έκδοσή του βρίσκονται στην τελική ευθεία. 4,3 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα θα διανεμηθούν σε τράπεζες, αυτόματα μηχανήματα ή ανταλλακτήρια συναλλάγματος. Θα ζυγίζουν συνολικά 4.300 τόνους και θα μπορούσαν να καταλάβουν μια συνολική επιφάνεια 5.767 σταδίων ποδοσφαίρου.

Δεν θα χάσουν την αξία τους τα παλιά 20ευρω

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 18,1 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα αξίας 1,05 τρισεκατομμυρίων ευρώ και από αυτά τα 3,3 δισεκατομμύρια είναι 20ευρω.

Οι καταναλωτές θα πρέπει πάντως να έχουν υπομονή μέχρι όλοι να αποκτήσουν ένα νέο 20ευρω. Όταν εισήχθη το νέο 5ευρο χρειάστηκαν τρεις μήνες μέχρι όλοι να αποκτήσουν το νέο χαρτονόμισμα. Ωστόσο τα παλιά 20ευρα δεν χάνουν ούτως ή άλλως την αξία τους αλλά σιγά – σιγά θα αποσυρθούν.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer