Την κατάσταση αποσύνθεσης, στην οποία έχει περιέλθει το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, υπογραμμίζει σε ερώτησή της προς τον Υπουργό Υγείας η βουλευτής Νίκη Κεραμέως
Σε κατάσταση αποσύνθεσης το “Μαντζαβινάτειο”
Πολιτική
30/06/2016 | 18:48

Την κατάσταση αποσύνθεσης, στην οποία έχει περιέλθει το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, υπογραμμίζει σε ερώτησή της προς τον Υπουργό Υγείας η Νίκη Κ. Κεραμέως, Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος – Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ και υπεύθυνη για τους νομούς Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Κερκύρας για τη Νέα Δημοκρατία.

Η κυρία Κεραμέως ρώτησε τον αρμόδιο Υπουργό αν προτίθεται να διασώσει το Νοσοκομείο, το οποίο λειτουργεί δραματικά υποστελεχωμένο, εξυπηρετώντας την σεισμόπληκτη περιοχή της Παλικής και αποσυμφορώντας το Νοσοκομείο Αργοστολίου. Επιπλέον, ζητά να πληροφορηθεί γιατί δεν συμπεριελήφθη το Μαντζαβινάτειο στα “Περιφερειακά Ιατρεία / Κέντρα Υγείας προβληματικών και άγονων περιοχών” της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εξεδόθη προχτές, σύμφωνα με την οποία οι υπηρετούντες σε αυτά ιατροί θα κινητροδοτούνται με 400 ευρώ μηνιαίως.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2016

Θέμα: Σε κατάσταση αποσύνθεσης το «Μαντζαβινάτειο» Νοσοκομείο Ληξουρίου

Σύμφωνα με στοιχεία επιστολής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Ληξουρίου, με ημερομηνία 28/6/2016, προς τον Ιατρικό Σύλλογο Κεφαλληνίας, οι συνεχείς συνταξιοδοτήσεις, μετακινήσεις και μετατάξεις προσωπικού από το «Μαντζαβινάτειο» Νοσοκομείο Ληξουρίου, καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή τη λειτουργία του. Στην υπ’ αρ. Πρ. 1219/18-5-2016 επιστολή της ίδιας Υπηρεσίας προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, αναφέρεται επιπροσθέτως το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο το Νοσοκομείο τροφοδότησε με ιατρό, φαρμακοποιό και νοσηλευτές το Νοσοκομείο Αργοστολίου, ενώ ταυτόχρονα μετακινούνται δύο από τους τρεις παθολόγους της για εφημερίες στο Αργοστόλι.

Ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς-Ιθάκης καταγράφει πως το «Μαντζαβινάτειο» Νοσοκομείο στο Ληξούρι, από το 2012, έχασε 30 κλίνες (από 50 σε 20) και 6 θέσεις από το παραϊατρικό προσωπικό (από 12 σε 6) με την κατάργηση έτσι των τομέων χειρουργικού και γυναικολογικού, ενώ μειώθηκε κατά 50% η οργανική δύναμη του διοικητικού προσωπικού (από 50 σε 25). Ωστόσο, μόνο το 2015 εξετάστηκαν στα εξωτερικά ιατρεία 17.794 ασθενείς, έγιναν περίπου 320 μικροχειρουργικές επεμβάσεις, πραγματοποιήθηκαν 22.794 μικροβιολογικές – βιοχημικές εξετάσεις, 2.761 ακτινολογικές, 810 υπέρηχοι, 211 εξετάσεις οστικής πυκνότητας, ενώ νοσηλεύτηκαν 599 ασθενείς με 2.967 μέρες νοσηλείας.

Η υποστελέχωση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου, όπως περιγράφεται στις ως άνω επιστολές, αφορά συγκεκριμένα στις υπηρεσίες: διοικητική, όπου σήμερα απασχολούνται τρεις υπάλληλοι σε όλα τα τμήματα, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι τρεις, και ιατρική, όπου υπηρετούν μόνο δύο αγροτικοί ιατροί, εκ των οποίων ο ένας αποχωρεί τέλος Ιουλίου, και μία ειδικευόμενη ιατρός, τη στιγμή που χρειάζονται τουλάχιστον τρεις αγροτικοί ιατροί. Σήμερα λειτουργεί μια παθολογική μονάδα νοσηλείας και τα εργαστηριακά τμήματα που μόλις φτάνουν για να το διαφοροποιούν από Κέντρο Υγείας.
Το εν λόγω νοσοκομείο παρέχει σημαντικές υπηρεσίες περίθαλψης στην απομακρυσμένη, σεισμόπληκτη περιοχή της Παλικής Κεφαλονιάς, ενώ αποσυμφορεί το νοσοκομείο Αργοστολίου από το φόρτο εργασίας, ο οποίος αυξάνεται σημαντικά κατά την θερινή τουριστική περίοδο. Περαιτέρω, ελλείψει Μονάδας ΕΟΠΥΥ, αλλά και συμβεβλημένων ιδιωτών ιατρών στην Παλική, το Νοσοκομείο καλύπτει αποκλειστικά την συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κεφαλονιάς έχει προτείνει, μεταξύ άλλων:
– την μετατροπή δύο εκ των πέντε οργανικών θέσεων ειδικευομένων ιατρών σε θέσεις αγροτικών ιατρών,
– την τοποθέτηση δύο ειδικευμένων παθολόγων ή γενικών ιατρών για λειτουργία ΤΕΠ, μόνιμων ή επικουρικών, ενός μονίμου ιατρού και τριών παρασκευαστριών για τη λειτουργία του μικροβιολογικού εργαστηρίου, δυο χειρίστριες ακτινολογικού μηχανήματος,
– την επιστροφή των τεσσάρων αποσπασμένων νοσηλευτών στην οργανική τους θέση και όλων ανεξαίρετος των αποσπασμένων υπαλλήλων των υπολοίπων τμημάτων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Σκοπεύετε να διασώσετε το «Μαντζαβινάτειο» Νοσοκομείο; Αν ναι, ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε; Αν όχι, πώς θα αντισταθμίσετε την υποβάθμιση των παροχών υγείας για τους κατοίκους της Παλικής και του υπόλοιπου νομού Κεφαλληνίας-Ιθάκης;
2. Στην υπ’ αρ. Α2γ/οικ.43080 ΦΕΚ 1919/28-6-2016 ΚΥΑ σας, χαρακτηρίζετε ως «Περιφερειακό Ιατρείο / Κέντρο Υγείας προβληματικών και άγονων περιοχών» της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, από το Νομό Κεφαλληνίας, μόνο το Κέντρο Υγείας Ιθάκης και όχι το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας «Μαντζαβινάτειο» Ληξουρίου, που υπάγεται στην προβληματική, καθότι σεισμόπληκτη, περιοχή της Παλικής. Με ποιο σκεπτικό; Σκοπεύετε να τροποποιήσετε την ως άνω Απόφαση, ώστε να κινητροδοτήσετε ιατρικό προσωπικό να υπαχθεί στην υπηρεσία του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Νίκη Κ. Κεραμέως

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ