Το Πάρκο Τρίτση αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στον αστικό ιστό της Αθήνας
Σε κίνδυνο το Πάρκο Τρίτση
Οικολογία
04/10/2015 | 18:35

Το ψήφισμα στην πλατφόρμα Avaaz, όπου οι χρήστες του Διαδικτύου συγκεντρώνουν υπογραφές, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» έχει μόλις 2.600 υπογραφές. Συνοψίζει όμως την πλήρη εικόνα: «Απλήρωτοι εργαζόμενοι, κατεστραμμένες υποδομές, ακάθαρτες λίμνες, σκουπίδια σε όλους τους χώρους του Πάρκου. Την εικόνα της εγκατάλειψης έρχεται να ολοκληρώσει η διακοπή της ηλεκτροδότησης».

Ο Σπ. Βανδώρος, ενεργό μέλος της ομάδας εθελοντών το επιβεβαιώνει. «Φωτισμός υπάρχει μόνο σε κεντρικά σημεία, έχουν κλαπεί καλώδια και λάμπες και έχουν γίνει επανειλημμένα επιθέσεις για κλοπές. Προσπαθούμε να συνδράμουμε τους εργαζομένους ώστε να μείνει ο χώρος επισκέψιμος και ασφαλής, όμως κάποτε πρέπει να επιληφθεί η πολιτεία», εξηγεί.

Μετέωρη η αρμοδιότητα

Εδώ και επτά μήνες εκκρεμεί η υλοποίηση της μεταφοράς της αρμοδιότητας λειτουργίας του πάρκου από τον Μητροπολιτικό Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών Αττικής, στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας, φορέα των εννέα δήμων της Δυτικής Αττικής, ο οποίος προωθεί τη βιώσιμη και οικολογική ανάπτυξη. Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Οι τρεις εργαζόμενοι προσέφυγαν στην επιθεώρηση εργασίας, αφού έχουν να πληρωθούν από τον Μάιο, ο ΑΣΔΑ απέστειλε την Τετάρτη επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνη, ζητώντας του να ξεκαθαρίσει το θέμα, ενώ την ίδια ώρα στελέχη του υπουργείου λένε ότι δεν είναι ακόμη σαφείς οι προθέσεις της κυβέρνησης για το θέμα! Συγκεκριμένα, ο ΑΣΔΑ ζητεί να γίνει αποδεκτή η έκθεση ενός διαχειριστικού ελέγχου που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο, όμως το υπουργείο το αποφεύγει λόγω ανακριβειών και «περίεργων» υποσημειώσεων.

Για παράδειγμα, ένα από τα ευρήματα του ελέγχου είναι ότι ουδείς εμπλεκόμενος φορέας του Πάρκου εδώ και οκτώ και πλέον χρόνια υπέβαλε φορολογικές δηλώσεις, παρότι φιλοξενούνταν εκεί εμπορικές δραστηριότητες, όπως καφετέριες και αναψυκτήρια, υπαίθρια παζάρια, εμπορικές εκθέσεις κ.ά. Αντίστοιχα ουδείς κινήθηκε κατά των επιχειρηματιών που ζημίωσαν το Πάρκο μη καταβάλλοντας τα συμφωνημένα μισθώματα. Σε μια τουλάχιστον περίπτωση υπολογίζεται πως ένας επιχειρηματίας, οφείλει μισθώματα 300.000 ευρώ, περίπου, αφού… ξέχασε να τα καταβάλει επί σειρά ετών.

Το Πάρκο Τρίτση αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στον αστικό ιστό της Αθήνας με έκταση μεγαλύτερη των 1.000 στρεμμάτων, έξι λίμνες και σχεδόν 200 είδη πτηνών. Τον Οκτώβριο του 2014 και δεδομένων των αδυναμιών της πολιτείας να στηρίξει οικονομικά τους φορείς διαχείρισης προστατευομένων περιοχών, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, εκχώρησε με νόμο το πάρκο στον ΑΣΔΑ. Ο διαχειριστικός έλεγχος παρέμεινε στην αρμοδιότητα του υπουργείου και οι τρεις εργαζόμενοι του Πάρκου παρέμειναν στην ευθύνη του Μητροπολιτικού φορέα διαχείρισης. Αυτό το νομικό κουβάρι καλούνται τώρα να ξεδιαλύνουν οι ενδιαφερόμενοι, με πρώτους τους εργαζομένους, οι οποίοι και υφίστανται τις μεγαλύτερες συνέπειες.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο ΑΣΔΑ ξεκίνησε την αποστολή εξωδίκων σε όσους χρωστούν χρήματα στο Πάρκο, ή χρησιμοποιούν πόρους του παρανόμως. Υπολογίζει δε το ετήσιο λειτουργικό κονδύλι που χρειάζεται προκειμένου να διατηρήσει τον περιβαλλοντικό του χαρακτήρα σε 60-80 χιλιάδες ευρώ. «Πιστεύουμε ότι ο υπουργός δεν ολοκληρώνει την παράδοση του χώρου γιατί τότε θα πρέπει να βρει και χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών, την πληρωμή ασφαλιστικών ταμείων, της ΔΕΗ κ.λπ.», λέει ο κ. Ανδρέας Μποζίκας, πρόεδρος του Συνδέσμου. Το υπουργείο, όμως φέρεται να εξετάζει και άλλα σενάρια, όπως για παράδειγμα την επέκταση της παραχώρησης χρήσης του από ΜΚΟ για την ανάπτυξη πρότυπων καλλιεργειών και φιλοξενία εκδηλώσεων αλληλεγγύης.

Πηγή: kathimerini.gr

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ