Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν πλέον οι προειδοποιήσεις Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων για ένα ενδεχόμενο «Όχι» στο δημοψήφισμα.
Σε Ευρωπαϊκή καραντίνα διαρκείας η Ελλάδα με το «Όχι»
Πολιτική
03/07/2015 | 15:52

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν πλέον οι προειδοποιήσεις Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων ότι ένα «Όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα απομακρύνει επικίνδυνα την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι δεν συμμερίζονται την άποψη του Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών της κυβέρνησης ότι το «Όχι» θα αποτελέσει ένα ακόμη «διαπραγματευτικό όπλο» στα χέρια τους και ότι από τη Δευτέρα μέσα σε 48 ώρες θα υπάρξει συμφωνία και θα ανοίξουν οι τράπεζες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για «δραματικές εξελίξεις αν οι Έλληνες ψηφίσουν “Όχι” στο δημοψήφισμα», σημειώνοντας παράλληλα ότι «Θα αποδυναμωθεί σημαντικά η θέση τους».

Ο Β. Σόιμπλε αμφισβήτησε ευθέως την αναφορά του πρωθυπουργού περί συμφωνίας σε διάστημα 48 ωρών εάν βγει το «Όχι» στο δημοψήφισμα. Ο εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Μάρτιν Γιάγκερ, ανέφερε:

«Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, ο Τσίπρας τα λέει στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για να επηρεάσει τους ψηφοφόρους υπέρ του “Όχι”… το πρόγραμμα έχει ήδη λήξει, η διαπραγμάτευση αφορά το τρίτο πρόγραμμα».

Από την πλευρά του ο Γ. Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Reuters για το τι να ψηφίσουν οι Έλληνες, δήλωσε ότι «Η απάντηση είναι σημαντική για την Ευρώπη αλλά σημαντικότερη για την Ελλάδα», αλλά προηγουμένως είχε προειδοποιήσει ότι ένα «Όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής «θα βάλει την Ελλάδα στο δρόμο της εξόδου από τη νομισματική ένωση».

Μιλώντας σήμερα με δημοσιογράφους στη Χάγη ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι είναι εντελώς λανθασμένος ο ισχυρισμός Βαρουφάκη ότι η συμφωνία είναι κοντά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, ο οποίος σε ομιλία του σήμερα στη Λιθουανία τόνισε ότι «Δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση για τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες πριν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», αλλά όπως «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κρίνει τη συμφωνία και θα επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει ότι «θα είναι δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών μετά από ενδεχόμενο «Όχι» στο δημοψήφισμα».

«Θα είναι πιο εύκολο να συμφωνηθεί οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα, αν υπάρξει “Ναι” στο δημοψήφισμα, πρόσθεσε ο Κονστάνσιο και υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ «έχει τα εργαλεία να μετριάσει τις τυχόν αρνητικές επιπτώσεις».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «μια επικράτηση του “Όχι στο δημοψήφισμα δεν θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας», και πρόσθεσε ότι «μια ενδεχόμενη συμφωνία θα χρειαζόταν αρκετές εβδομάδες για να επιτευχθεί».

Τέλος, ο Γερμανός αρχικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είπε με νόημα ότι «Η ελληνική κρίση χρέους αποτελεί ένα σχετικά μικρό πρόβλημα για την Ευρωζώνη, ειδικά αν το συγκρίνουμε την ένταση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Ουκρανία».

Πηγή: thetoc

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer