Επιστολή της περιφερειακής συμβούλου Σμαράγδας Σαρδελή στον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο
Η Σαρδελή ζητά άμεση συνέχιση των ανασκαφών στον Άγιο Αθανάσιο στην Ιθάκη
Πολιτική
26/07/2013 | 22:04

Προς:

Τον Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού

κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο

Κοιν/ση:

Περιφερειάρχη Ι.Ν.

κ. Σπυρίδωνα Σπύρου

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αρχικά σας συγχαίρω  για την ανάληψη των καθηκόντων σας στο ιδιαίτερα σημαντικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Έχω την τιμή να εκπροσωπώ την Ιθάκη, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ένα νησί άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό μας, αιώνιο πόλο έλξης για όλο τον κόσμο.

Δυστυχώς όμως η Ιθάκη δεν έχει λάβει ακόμα τη φροντίδα και τη μέριμνα που της αρμόζει, από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Την Τρίτη 23 Ιουλίου, κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δεν εγκρίθηκε το αίτημα για τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας στη θέση «Άγιος Αθανάσιος – Σχολή Ομήρου» στην Ιθάκη, όπου εδώ και πολλά χρόνια το ζεύγος Αρχαιολόγων Παπαδοπούλου υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανασκάπτουν και αναδεικνύουν την ιστορία μας που βρίσκεται θαμμένη εκεί.

κ.Υπουργέ, στηριζόμενοι στην υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα που σας διακρίνει,  σας παρακαλούμε να παρέμβετε, να μην υπογράψετε την απόρριψη της άδειας και να προωθήσετε εσείς ο ίδιος την αδειοδότηση των ανασκαφών ή τουλάχιστον να ζητήσετε την άμεση επανεξέταση του θέματος με θετική εισήγησή σας.

Σας επισυνάπτω την υπ’ αριθ. 13546/11.04.2012 επιστολή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλου Αλμπάνη προς τη Γ.Γ. του Υπουργείου σας κα Μενδώνη που αναφέρεται στο ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου για την προστασία και ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου «Άγιος Αθανάσιος – Σχολή Ομήρου» στην Ιθάκη.  Σας ενημερώνω ακόμη ότι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα χθες (24.07.2013) με τον Γ.Γ. του Πανεπιστημίου κ. Παπαλουκά, με διαβεβαίωσε για την αμείωτη επιθυμία του Πανεπιστημίου να συμβάλει στην άμεση αποκατάσταση, περίφραξη και προστασία του χώρου

Είναι τουλάχιστον λυπηρό ένας τέτοιος, μείζονος σημασίας, χώρος πολιτισμού και ιστορίας, να είναι εγκαταλελειμμένος και εντελώς χωρίς προστασία. Θα ήθελα, ως εκλεγμένη εκπρόσωπος της Ιθάκης, να σας προσκαλέσω να δείτε από κοντά κάποιους από τους αρχαιολογικούς μας χώρους (Αγίου Αθανασίου, Σπήλαιο Νυμφών, Αλαλκομενές) – οι οποίοι χρήζουν προστασίας και ανάδειξης –  καθώς και τα Αρχαιολογικά μας Μουσεία, Βαθέως και Σταυρού.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων θεωρώντας σίγουρη την άμεση και αποτελεσματική παρέμβασή σας.

Με  ιδιαίτερη τιμή

Σμαράγδα Σαρδελή

Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ι.Ν.

Αρμόδια για θέματα Π.Ε.Ιθάκης

(σύμφωνα με απόφαση του Περιφερειάρχη Ι.Ν. – ΦΕΚ Β’ 1650/2013)

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer