Άρχισαν τα τύμπανα του πολέμου; Προσωπικά είναι κάτι που απεύχομαι να συμβεί στον ελληνικό τουρισμό, μιας και είναι πλέον η μοναδική πηγή ζεστού χρήματος στα ταμεία του ελληνικού κράτους.
Ρήτρα «δραχμής» στον τουρισμό;
Οικονομία
23/05/2015 | 17:22

antwnatouΤης Σίσσυς Αντωνάτου

Άρχισαν τα τύμπανα του πολέμου; Προσωπικά είναι κάτι που απεύχομαι να συμβεί στον ελληνικό τουρισμό, μιας και είναι πλέον η μοναδική πηγή ζεστού χρήματος στα ταμεία του ελληνικού κράτους. Από πληροφορίες που είχα όμως, – οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και από την «Καθημερινή»- ξένοι τουριστικοί οργανισμοί υποχρεώνουν ξενοδόχους στην Ελλάδα να υπογράψουν και ρήτρα «χρεοκοπίας».
Μάλιστα, εταιρείες ξένων διοργανωτών συνεδρίων στα συμβόλαια τους εισάγουν ρήτρα «χρεοκοπίας» επιβάλλοντας έτσι τη μη καταβολή αποζημιώσεων στο ενδεχόμενο που η χώρα χρεοκοπήσει και αποφασίσουν να ακυρώσουν τις εκδηλώσεις τους. Η συγκεκριμένη ρήτρα θυμίζει κάποιους όρους ασφαλιστικών συμβολαίων που δεν καλύπτουν έκτακτα γεγονότα από φυσικές καταστροφές και τρομοκρατικές ενέργειες. Για κάποιους που δεν κατάλαβαν τι ακριβώς σημαίνει αυτό να τους εξηγήσω ότι με τον όρο «ρήτρα», αν οδηγηθεί η χώρα σε πτώχευση, ο ξένος διοργανωτής θα έχει το δικαίωμα να μην πραγματοποιήσει το συνέδριο και μάλιστα χωρίς να καταβάλει χρήματα για την ακύρωση σαν αποζημίωση στο ξενοδοχείο.
Το κακό του σεναρίου αυτού είναι ότι στο επόμενο δίμηνο οι ξενοδόχοι που συνεργάζονται με T.O. του εξωτερικού θα πρέπει να υπογράψουν, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αυτή την περίοδο, τον μεγαλύτερο όγκο των συμβολαίων τους για την επόμενη σεζόν 2016. Μάλιστα, σε συζητήσεις με Έλληνες ξενοδόχους οι εκπρόσωποι των T.O. θέλουν να επιβάλουν πρόσθετες διασφαλίσεις πάντα προς όφελός τους στην περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης. Από την άλλη, οι οικονομικοί όροι των συμβολαίων σχετίζονται απόλυτα και με τις δρομολογούμενες μεταβολές των συντελεστών του ΦΠΑ στον τουρισμό. Οι ερωτήσεις όμως, που δικαιολογημένα προκύπτουν από τους ξενοδόχους είναι αρκετές. Καταρχήν με βάση ποια οικονομικά δεδομένα θα υπογράψουν τα νέα συμβόλαια και σε ποιο βαθμό θα μπορέσουν να επιβάλουν αυξήσεις στους ξένους T.O. μετά από την μεταβολή του ΦΠΑ; Και με ποιο τρόπο οι τιμές θα είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με τις ξενοδοχειακές τιμές άλλων χωρών όπως της Τουρκίας, της Ισπανίας και άλλων γειτονικών τουριστικών προορισμών;. Οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων εκτιμούν ότι στην περίπτωση επιβολής φορολογικών επιβαρύνσεων οι μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη έως αδύναμη διαπραγματευτική θέση απέναντι στους ξένους.

Όλος αυτός ο φαύλος κύκλος των συζητήσεων για δρομολογημένες αυξήσεις του ΦΠΑ στον τουρισμό από τη λήξη της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα έχει κινήσει έντονα το ενδιαφέρον και των ξενοδόχων των «ανταγωνιστριών» μας χωρών.
Το χειρότερο όμως από όλα αυτά είναι ότι ενώ η τουριστική χρονιά ξεκίνησε ανοδικά, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο του 2015, χάρη στη μεγάλη αύξηση των αφίξεων ξένων επισκεπτών στην Αθήνα, σε αρκετές τουριστικές περιοχές όπως στην Κω, στο Ηράκλειο, στα Χανιά στην Κέρκυρα, στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά, στη Μύκονο και στη Μυτιλήνη, ο αριθμός των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό τον Απρίλιο, που είναι και ο πρώτος μήνας της σεζόν, κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Ένα Grexit , λοιπόν, το μόνο που θα μπορούσε να δημιουργήσει είναι ένα προηγούμενο με σοβαρές επιπτώσεις στην ομαλή τουριστική σεζόν που είχε ξεκινήσει με ανοδικό πρόσημο για το 2015 και το πιο χειρότερο να επηρεάσει ακόμα χειρότερα την τουριστική σεζόν του 2016 που ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνει εικόνα για τους επιχειρηματίες στο χώρο του τουρισμού.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer