Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται πότε πρέπει να πουν στα παιδιά τους ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει, αλλά τον έχουμε δημιουργήσει εμείς στην φαντασία μας
Πώς να πω στο παιδί μου, ότι δεν υπάρχει Αγιος Βασίλης;
Κοινωνία
15/12/2014 | 14:00

Της Ελευθερίας Στεριοπούλου*

Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται πότε πρέπει να πουν στα παιδιά τους ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει, αλλά τον έχουμε δημιουργήσει εμείς στην φαντασία μας. Πότε πρέπει να αποκαλύψουμε την αλήθεια στα παιδιά μας;

Το παιδί μέχρι τα έξι του χρόνια δεν μπορεί να ξεχωρίσει ακόμα το φανταστικό από το αληθινό. Ο Άγιος Βασίλης βρίσκεται στην φαντασία του και εξυπηρετεί κάποιες ανάγκες του. Είναι ο καλός ο παππούλης που φέρνει δώρα σε όλα τα παιδάκια και με υπερφυσικές δυνάμεις τρυπώνει σε όλα τα σπίτια. Στα παιδιά αρέσουν τα παραμύθια. Όταν εκείνα το ζητάνε το παραμύθι, σημαίνει ότι χρειάζονται την ύπαρξη του. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε και εσείς να συμμετέχετε σε όλο αυτό τον φανταστικό κόσμο. Δεν είναι κακό, που όταν δουν ένα Άγιο Βασίλη του λένε «ευχαριστώ» για το δώρο, που τους έφερε. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τον υποδύεται κάποιος τον Άγιο Βασίλη. Είναι όμορφο να τα βάλετε στην διαδικασία να του στείλουν και γράμμα. Αδράξτε την ευκαιρία να μάθουν την διαδικασία που χρειάζεται ένα γράμμα για να σταλεί. Γράψτε το εσείς, αν δεν γνωρίζει το παιδί να γράφει και στείλτε με το ταχυδρομείο.

Στην παιδική ηλικία 6 έως 12 ετών το παιδί αρχίζει σιγά-σιγά να ξεχωρίζει το πραγματικό από το φανταστικό. Μπορεί να καταλάβει τι είναι σωστό και τι λάθος, τι είναι φανταστικό και τι αληθινό. Αν το παιδί αμφισβητεί την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη μάλλον ήρθε η ώρα να του αποκαλύψετε την αλήθεια για τον Άγιο. Καλό θα είναι να αναφέρετε την πραγματική ιστορία και από πού ξεκίνησε αυτό το παραμύθι. Ευκαιρία είναι σε περίπτωση, που δεν ξέρετε, να το μάθετε να ψάχνει πληροφορίες σε εγκυκλοπαίδειες ή στο διαδίκτυο. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα μιλήστε του για τον Άγιο Νικόλα. Ο Άγιος Νικόλας μοίραζε δώρα σε όλα τα παιδάκια τα ορφανά. Πήγαινε τα βράδια και άφηνε δώρα. Από εκείνον ξεκίνησε ο Άγιος Βασίλειος, που κάποιος παραμυθάς τον βάπτισε με αυτό το όνομα. Μπορείτε να τα παροτρύνετε να νιώσουν και εκείνα όπως ο Άγιος Νικόλας, μοιράζοντας δωράκια σε παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Αν πάλι το παιδί σας είναι 6 και 7 ετών και του αρέσει η ιδέα του Άγιου Βασίλη αφήστε το να πιστεύει. Μην προσπαθήσετε να το απογοητεύσετε και να το προσγειώσετε στην πραγματικότητα. Κατά τα βάθος, το παιδί γνωρίζει την αλήθεια, απλά του αρέσει ο παραμυθένιος κόσμος του Άγιου. Όμως καλό θα ήταν να μην προσπαθείτε και με κάθε τρόπο να του επιβεβαιώσετε την ύπαρξη του Αγίου, απλά μείνετε αμέτοχοι.

Μην ξεχνάτε κάθε τι που έχει επινοήσει ο άνθρωπος έχει κάποια σκοπιμότητα, αδράξτε την ευκαιρία και δείξτε στα παιδιά σας καινούριους τρόπους να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα.

*Η Στεργιοπούλου Ελευθερία, είναι ψυχολόγος για παιδιά, εφήβους και οικογένεια.

 

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ