Συγκίνηση στην Ελευθερώτρια στο Ετήσιο Μνημόσυνο του Κεφαλλονίτη Αρχιερέως.
Πώς εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία του Μητροπολίτη Νύσσης
Εκκλησία
05/01/2017 | 20:07

Εξιχνιάστηκε μετά από 5 χρόνια ερευνών από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και της Ασφάλειας Αττικής, η ανθρωποκτονία σε βάρος του 83χρονου Μητροπολίτη Νύσσης Ελευθερίου, κατά κόσμο Γεώργου Κατσαΐτη, ο οποίος είχε καταγωγή από το Ληξούρι Κεφαλονιάς. Είχε βρεθεί νεκρός στις 5 Ιανουαρίου 2012, μέσα στο διαμέρισμα 2 ορόφου πολυκατοικίας, επί της οδού Κοδριγκτώνος 40, στον Άγιο Παντελεήμονα.

Οι χώροι του διαμερίσματος παρουσίαζαν εικόνα επιλεκτικής έρευνας, ενώ δεν παρατηρήθηκαν ίχνη παραβίασης στην πόρτα εισόδου.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατός του επήλθε από απόφραξη των αναπνευστικών οδών με πανί. Όπως προέκυψε από την πολυετή έρευνα και την ενδελεχή συνδυαστική αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού, δράστες είναι τρεις αλλοδαποί, εκ των οποίων δύο Αφγανοί ηλικίας 21 ετών και οι δύο και ένας 46χρονος Ιρανός.

Μετά από αναζήτηση, εξακριβώθηκε ότι ένας εκ των δραστών διέφυγε στο εξωτερικό, ενώ οι άλλοι δύο, μετά την ανθρωποκτονία, αναζητούσαν τρόπους διαφυγής στο εξωτερικό.

Ο δράστης που εντοπίστηκε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αυστρία είναι ο Ιρανός, ο οποίος μετά από αίτημα των ελληνικών Αρχών κλήθηκε για κατάθεση, όμως υποστήριξε πως δεν γνώριζε τίποτα, αλλά υπέπεσε σε πολλές αντιφάσεις και καθώς μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, αλλά θεωρείται θέμα χρόνου η σύλληψή του πλέον.

Αντίστοιχα, τότε, οι δύο Αφγανοί διέφυγαν αρχικά στη Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκαν από συνοριοφύλακες και συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα. Στη συνέχεια αποφυλακίστηκαν, αφού μέχρι τότε δεν είχε προκύψει η εμπλοκή τους με τη δολοφονία και πλέον εκτιμάται πως και αυτοί έχουν διαφύγει σε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Νύσσης, που είχε εκτελέσει αρχιερατικά καθήκοντα επίσης στο Λονδίνο και στην Τεχεράνη, ήταν ένας ιδιαίτερα ευσπλαχνικός και ελεήμων άνθρωπος και άνοιγε πολύ εύκολα την πόρτα του, δίνοντας ό,τι είχε σε όποιον του ζητούσε βοήθεια.

Αυτό φαίνεται εκμεταλλεύτηκαν και οι δράστες και απλά του χτύπησαν την πόρτα, με αποτέλεσμα το θύμα να τους ανοίξει την πόρτα δίχως δισταγμό. Οι δράστες τον ακινητοποίησαν και του έκλεισαν το στόμα με ένα πανί, μέχρι που έχασε την ζωή του από ασφυξία.

Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν στις 11:30 το βράδυ της παραμονής των Θεοφανείων του 2012, σαν σήμερα δηλαδή, μετά από εκκλήσεις γνωστών του στην Αστυνομία που δεν τον έβρισκαν και ανησυχούσαν.

Στο σπίτι βρέθηκε πεταμένο στο πάτωμα ένα άδειο πορτοφόλι και ανοιγμένα συρτάρια. Εκτιμάται πως οι δράστες αφαίρεσαν μικρό χρηματικό ποσό, όσα δηλαδή θα μπορούσε να είχε στο πορτοφόλι του το θύμα και δεν κατάφεραν να βρουν το κλειδί του χρηματοκιβωτίου που είχε μέσα στο σπίτι ο Μητροπολίτης, το οποίο ανακάλυψαν οι αστυνομικοί και βρήκαν μέσα σε αυτό τους αρχιερατικούς του σταυρούς και τα αρχιερατικά του εγκόλπια, τα οποία παρέδωσαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος τους για ανθρωποκτονία από πρόθεση και εκδόθηκαν από τον ανακριτή εντάλματα σύλληψης. Παράλληλα, κινήθηκε η διαδικασία για την έκδοση και ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης.

Ακριβώς λόγω του ότι ήταν εξαιρετικά ελεήμων και άνοιγε την πόρτα του στον οποιοδήποτε, δυσκόλεψε πολλά χρόνια τις έρευνες των Αρχών, καθώς στο σπίτι του είχαν βρεθεί εκατοντάδες αποτυπώματα και μέχρι όλοι αυτοί οι άνθρωποι να εντοπιστούν και να εξεταστούν ώστε να καταλήξουν διά της αφαιρετικής μεθόδου οι αστυνομικοί σε αυτούς, πέρασε όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Συγκίνηση στην Ελευθερώτρια στο Ετήσιο Μνημόσυνο του Κεφαλλονίτη Αρχιερέως

Συγκίνηση επικράτησε το πρωί στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Ελευθερώτριας στον Κοκκιναρά Κηφισιάς, στο ετήσιο μνημόσυνο του Κεφαλλονίτη Αρχιερέως. Ο Κεφαλλονίτης εφημέριος π. Νικόλαος Χαρτουλιάρης, ιδιαίτερα συγκινημένος αναφέρθηκε στο ενάρετο βίο του, στον φιλεύσπλαχνο έργο του, καθώς και στην δεκαετή και πλέον προσφορά του στον Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Ελευθερώτριας ως εφημέριος. Στο τέλος, με ανακούφιση ο π. Νικόλαος Χαρτουλιάρης ανακοίνωσε ότι, μετά από πέντε χρόνια, οι αστυνομικές αρχές βρήκαν τα ίχνη των δολοφονών ανήμερα της ημέρας που έφυγε από τη ζωή.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer