Eίναι ίσως η πρώτη στην Ελλάδα που θα αποκτηθεί αφού πρώτα ο Δήμος αντικατέστησε το δίκτυο ύδρευσης της πόλης, ώστε το ακριβό νερό που θα παράγεται να μη «χάνεται» στο υπέδαφος
«Πρωτιά» για τη νέα μονάδα αφαλάτωσης στο Αργοστόλι
Κοινωνία
11/12/2016 | 11:28

Η είδηση δεν είναι ότι το Αργοστόλι θα αποκτήσει μια νέα μονάδα αφαλάτωσης. Ούτε η πρώτη στα Ιόνια νησιά είναι, ούτε καν η πρώτη στην Κεφαλονιά. Η «πρωτιά» βρίσκεται σε ό,τι προηγήθηκε: είναι ίσως η πρώτη στην Ελλάδα που θα αποκτηθεί αφού πρώτα ο δήμος αντικατέστησε το δίκτυο ύδρευσης της πόλης, ώστε το ακριβό νερό που θα παράγεται να μη «χάνεται» στο υπέδαφος.

Προ δεκαημέρου, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ενέκρινε την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ της νέας μονάδας στο Αργοστόλι, με προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ. «Στο Αργοστόλι το νερό του δικτύου δεν πίνεται εδώ και δεκαετίες», εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Διονύσης Λυκούδης. «Η νέα μονάδα θα επεξεργάζεται υφάλμυρο νερό και θα παράγει 8.000 κυβικά την ημέρα. Θα προχωρήσουμε άμεσα στην προκήρυξη διαγωνισμού».

Το ενδιαφέρον είναι ότι η μονάδα αφαλάτωσης δεν θα συνδεθεί με το υφιστάμενο δίκτυο. «Τα τελευταία χρόνια αντικαταστήσαμε σταδιακά το σύνολο του δικτύου ύδρευσης του Αργοστολίου, περί τα 22 χλμ. Το παλιό δίκτυο είναι φτιαγμένο με αμιαντοσωλήνες. Επιπλέον, έχει τεράστιες απώλειες, της τάξεως του 65-70%. Δεν θα είχε κανένα νόημα να αποκτήσουμε μια μονάδα αφαλάτωσης, να παράγουμε ακριβό νερό και μετά να το πετάμε». Η σύνδεση των κατοικιών με το νέο δίκτυο ξεκίνησε τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο.

Οπως και η Λευκάδα, έτσι και η Κεφαλονιά, παρότι βρίσκονται στο πλούσιο σε βροχές Ιόνιο έχουν σοβαρό πρόβλημα επάρκειας σε πόσιμο νερό. Τι ευθύνεται γι’ αυτό; Το κακό γεωλογικό υπόβαθρο, η υπεράντληση των υπόγειων πηγών, πολλές λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος. «Το πρόβλημα της Κεφαλονιάς είναι πρόβλημα ποιότητας των υπογείων υδάτων, όχι ποσότητας», επισημαίνει ο κ. Μιχαήλ Λαγκαδάς, διευθυντής Υδάτων στα Ιόνια Νησιά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. «Τα κύρια υπόγεια υδατικά σώματα του νησιού έχουν έντονα προβλήματα υφαλμύρινσης». Τα ίδια και χειρότερα προβλήματα έχει η γειτονική, επίσης καταπράσινη Ιθάκη, που εξυπηρετείται από 4 μικρές μονάδες αφαλάτωσης ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. «Το κόστος λειτουργίας, όμως, είναι μεγάλο. Μόνο για ΔΕΗ δίνουμε 210.000 ευρώ/χρόνο, συν 110.000 ευρώ/έτος για αλλαγή φίλτρων, 50.000 ευρώ για τα χημικά», λέει ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας. «Η επιχορήγηση από τους ΚΑΠ έπεσε από τις 600.000 ευρώ στις 129.000 ευρώ/έτος. Ετσι η λειτουργία τους γίνεται εξαιρετικά περίπλοκη».

Η αφαλάτωση του Αργοστολίου είναι η τρίτη στο νησί: οι δύο πρώτες μονάδες (200 και 500 κυβικών/ημέρα) βρίσκονται στο εντελώς άνυδρο Φισκάρδο και λειτουργούν ταυτόχρονα μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τον υπόλοιπο χρόνο λειτουργούν εναλλάξ, προκειμένου να μη χαλάσουν από την αχρησία. Το υπόλοιπο νησί υδρεύεται από έναν συνδυασμό γεωτρήσεων και πηγών. «Υπάρχουν περισσότερες από 100 γεωτρήσεις, σχεδόν κάθε χωριό έχει τη δική του», εξηγεί ο προϊστάμενος της ΔΕΥΑ Κεφαλονιάς, Γεράσιμος Γασπαρινάτος. «Υπάρχουν ορισμένες, λίγες, από τις οποίες το νερό είναι πόσιμο. Οι υπόλοιποι το χρησιμοποιούν, αλλά δεν το πίνουν». Ομως, παρά το οξύ υδατικό πρόβλημα, το νερό παραμένει εξαιρετικά φθηνό, ενδεικτικά στο Αργοστόλι 0,30-0,40 ευρώ/κυβικό για μια μέση οικιακή χρήση (20-40 κυβικά) όταν λ.χ. στην Αθήνα τα 20-27 κ.μ. χρεώνονται προς 1,83 ευρώ/κυβικό. «Θα πρέπει να γίνει μια οικονομοτεχνική μελέτη για τη χρήση του νερού σε όλο το νησί, με βάση τα νέα δεδομένα», εκτιμά ο κ. Γασπαρινάτος. «Η τιμολόγηση του νερού πρέπει να είναι σωστή, ώστε η ΔΕΥΑ να είναι βιώσιμη».

Πηγή: kathimerini.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ