Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων της Αντιπεριφέρειας Λευκάδας την πρώτη ημέρα της διημερίδας, που διοργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τον πρωτογενή τομέα, στις 23 & 24 Απριλίου 2016. Τη διημερίδα διοργάνωσε η Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα. Δικτύων Περιφερειών και Διεθνών Συνεργασιών και τον συντονισμό είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φοντάνας.
Με το σύνθημα «προϊόντα της Ιόνιας γης, γη να ζεις, γη να δημιουργείς» η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και οι παραγωγοί προϊόντων από όλα τα νησιά του Ιονίου για πρώτη φορά συναντήθηκαν και με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συζήτησαν, εξέτασαν τις δυνατότητες προβολής των προϊόντων, της ενίσχυσης και χρηματοδότησης του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής ανάπτυξης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θόδωρος Χαλικιάς, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και υπογράμμισε ότι είναι βασικό και πρωταρχικό μέλημα η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. «Μόνο με την ανάπτυξη του, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος θα αλλάξει το κλίμα και αν μπορέσουμε να έχουμε αυτάρκεια στα προϊόντα αυτά, θα έχουμε μια στέρεα βάση για ανάπτυξη, που θα ενδυναμώσει την ύπαιθρο, θα μειώσει τη διαρροή συναλλάγματος, θα μειώσει την ανεργία και πολλά ακόμη οφέλη». Ο κ. Χαλικιάς αναφέρθηκε σε θέματα όπως η προστασία της γης, τα θεσμικά πλαίσια, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η δημιουργία κινήτρων, η έξυπνη εξειδίκευση, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν πράξη
Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε και ο Δήμαρχος Λευκάδας Κων/νος Δρακονταειδής τονίζοντας ότι θα πρέπει επιτέλους να πάρει τέλος η μονοκρατορία του τουρισμού και να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας, που θα μπορούσε να είναι ανθηρός στα Ιόνια Νησιά. Υπενθύμισε ότι η Λευκάδα έχει πλούσια παραγωγή προϊόντων, τα οποία είναι γνωστά για την ποιότητα και την μοναδικότητά τους και δήλωσε στήριξη στην προσπάθεια της ΠΙΝ για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Την κεντρική εισήγηση έκανε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, τονίζοντας ότι «οργανώσαμε τη διημερίδα βλέποντας μπροστά και αξιολογώντας σε βάθος τη σημερινή εικόνα της τοπικής οικονομίας ως κομβικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής».
Ενημέρωσε ότι η ΠΙΝ ακολουθεί τα τελευταία χρόνια τις τάσεις της ύφεσης της χώρας, η οποία έχει επηρεάσει το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών. «Η ΠΙΝ βρίσκεται στην 6η θέση από τις 13 Περιφέρειες της χώρας και στην 249η θέση από τις 262 περιφέρειες πανευρωπαϊκά όσον αφορά το Δείκτη Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2012» είπε, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα σε βάρος του πρωτογενούς.
Ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος τόνισε πάντως ότι υπάρχουν ευρύτερες, παγκόσμιες επιλογές όσον αφορά το μοντέλο ανάπτυξης της κάθε χώρας, αλλά υποστήριξε ότι «ακόμη κι αν από εμάς θέλουν ανάπτυξη μόνο στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, πρέπει να αντισταθούμε και να προωθήσουμε, να προβάλλουμε και να φέρουμε στο προσκήνιο τα ιδιαίτερα προϊόντα της Ιόνιας γης. Η Κρήτη δημιούργησε ολόκληρη οικονομία, που είναι ανθηρή, και βασίζεται στην κρητική κουζίνα. Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι τα νησιά μας δεν έχουν ιδιαίτερη γαστρονομία, ιδιαίτερες γεύσεις και προϊόντα για να κάνουμε το ίδιο;».
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων στην ομιλία του αναφέρθηκε και στα μεγάλα μεγέθη της καλλιέργειας της ελιάς και του αμπελιού αλλά και στα προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης ή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (κουμ-κουάτ Κέρκυρας, Ρομπόλα Κεφαλονιάς, Βερντέα Ζακύνθου κλπ.).
Η αξιοποίηση των παραγόμενων τοπικών προϊόντων σε όλα τα νησιά, η στήριξη της παραγωγής και η βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους σε συνδυασμό με την τυποποίηση και την προβολή τους αποτελούν κύριο ζητούμενο της τρέχουσας περιόδου, ανακοίνωσε ο κ. Γαλιατσάτος, μιλώντας και για τις δράσεις της ΠΙΝ με συμμετοχή σε εκθέσεις παραγωγών, δημιουργία συναντήσεων και ενημερώσεων για ευρωπαϊκά προγράμματα.
«Δώσαμε προτεραιότητα στην Έξυπνη Εξειδίκευση για τη χρηματοδότηση των δράσεων στον Αγροδιατροφικό τομέα, τη Θαλάσσια οικονομία, αλιεία και ιχθυοκαλλιέργειες και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήσαμε εργαστήρια για το λάδι και ο κρασί, απ’ όπου προέκυψε πλήθος προτάσεων προς αξιοποίηση, και προγραμματίζουμε ακόμη ένα για τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα και τον τουρισμό».
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην ευκαιρία δημιουργίας Αγροδιατροφικής Σύμπραξη Ιονίων Νήσων, με τη συμμετοχή των Δήμων και των αγροτικών οργανισμών και επιχειρήσεων της ΠΙΝ, με στόχο την προώθηση τοπικών προϊόντων, σήματος ποιότητας ανά νησί, συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδότησης, υποστήριξη των αγροτών και προώθηση του προτύπου της Επτανησιακής Κουζίνας.
«Κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, μέσω του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων, του Προγράμματος ΠΑΑ και της εκχώρησης του 35-40% στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προσδοκούμε να χρηματοδοτήσουμε σημαντικό μέρος των προτάσεων, των ιδεών και των εφαρμοστικών επενδυτικών σχεδίων στον πρωτογενή τομέα» κατέληξε ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος τονίζοντας ότι «χρειάζεται η βοήθεια όλων ώστε να δημιουργηθεί παραγωγική δυναμική για την κοινωνική ευημερία, δημιουργία θέσεων εργασίας, ικανοποιημένους συνανθρώπους σε φυσικό – κοινωνικό περιβάλλον που μόνο το Ιόνιο μπορεί να προσφέρει».
Την παρουσίαση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 έκανε ο Πέτρος Μούχας, προϊστάμενος της Μονάδας Ε’ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και ο προϊστάμενος της Μονάδας Β1 του ίδιου Υπουργείου Ευθύμιος Τσιατούρας που παρουσίασε τα σχέδια βελτίωσης νέων γεωργών και απάντησαν στις ερωτήσεις των συμμετεχόντων.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Ι. Χαλικιάς ανέλυσε τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και ο αντιπρόεδρος του 16ου Περιφερειακού Τμήματος Ιονίων Νήσων Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Δ. Πέττας ενημέρωσε για τα συμπεράσματα του συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου για τον πρωτογενή τομέα.
Το θέμα της γεωτεχνικής υποστήριξης του πρωτογενούς τομέα ανέπτυξαν από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου και Ιονίων Νήσων ο Αν. Γάτσιος και ο Μ. Γαρδικιώτης ενώ από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή ΠΙΝ ο Θ. Σπίγγος μίλησε για τα προγράμματα και τις δράσεις για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, όπως αποτυπώνεται στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων για την περίοδο 2014-2020. .
Η επίκουρος καθηγήτρια του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ε. Ηρειώτου, δρ. μικροβιολογίας ανέπτυξε το πολύ ενδιαφέρον θέμα των καινοτόμων αγροδιατροφικών προϊόντων και ειδικά αναφέρθηκε στην περίπτωση του κρασιού. Για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών της Επτανήσου μίλησε ο αντιπρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Αθ. Καλαφάτης και ακολούθησε ανοικτή συζήτηση.
Τις εντυπώσεις φυσικά «έκλεψαν» τα τοπικά προϊόντα που παρουσίασαν οι παραγωγοί: κρασιά από όλα τα Ιόνια Νησιά, λάδι και παράγωγα (σαπούνι και καλλυντικά), τυριά και αλλαντικά, φρούτα μοναδικά στα Επτάνησα και βότανα της Ιόνιας γης, λικέρ και ποτά, μέλι και τόσα άλλα προϊόντα που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και έδωσαν γευστική νότα στη διοργάνωση.
Η διημερίδα συνεχίζεται και ολοκληρώνεται αύριο (Κυριακή 24/4/2016).