Ρατσιστικό παραλήρημα στην Κεφαλονιά. Κάτοικοι στρέφονται εναντίον αντιδημάρχου που εγκατέστησε σε εγκαταλελειμμένο κτίριο του δήμου άστεγη οικογένεια με έξι παιδιά.
Προσφέρει στέγη σε Ρομά και βρίσκει τον μπελά του
Κοινωνία
02/11/2013 | 15:44

Του Δημήτρη Αγγελίδη

οικογένεια των Ρομά με τον αντιδήμαρχο Β. ΘεοφιλάτοΜια οικογένεια Ρομά με έξι ανήλικα παιδιά θα έμενε άστεγη στην Κεφαλονιά την περασμένη εβδομάδα, όταν αναγκάστηκαν λόγω ιδιοκατοίκησης να εγκαταλείψουν το σπίτι όπου έμεναν. Ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Θεοφιλάτος εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο να εγκατασταθούν προσωρινά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο του δήμου στα Λέπεδα της περιοχής Παλλική. Από τότε, ο ίδιος και η οικογένεια δέχονται τα ομαδικά πυρά κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής.

Οχι ότι είναι ρατσιστές οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες. Απλά η οικογένεια είναι Ρομά και η περιοχή είναι τουριστική. «Ξέρετε, τους τουρίστες που θα μας φέρετε από το Σαν Μαρίνο και τη Γερμανία θα τους περνάμε από εκεί, για να τους δείχνουμε πώς τρέχουν τα παιδιά βρόμικα στους δρόμους και πώς απλώνουν τα χέρια και ζητάνε το οτιδήποτε…, από παγωτό μέχρι πέντε ευρώ», καταγγέλλει μια επαγγελματίας.

Σίγουρη την έχει την οικονομική καταστροφή της περιοχής επειδή θα μένουν Ρομά στον κεντρικό(!) δρόμο. «Με τη δική σας απόφαση το αποτέλεσμα θα είναι να μείνει η δική μου οικογένεια άπορη και να έρχομαι να σας παρακαλώ να μου βρείτε σπίτι», γράφει.

Από κοντά και η ευαισθησία για την ερειπωμένη βίλα, δωρεά στον δήμο, δέκα χρόνια εγκαταλελειμμένη. Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Παλλικής καλεί τον δήμαρχο, αφού απομακρύνει την οικογένεια, να προστατέψει «την περιουσία του δήμου από βανδαλισμούς και κλοπές που ίσως έχουν συντελεστεί», να αναζητήσει «ευθύνες για όποιες ζημιές έχουν συντελεστεί» και να ορίσει «φυσικό πρόσωπο υπεύθυνο για την προστασία και φύλαξη της βίλας για να μη διαχέεται η ευθύνη και στο τέλος κανείς δεν θα είναι υπεύθυνος για την κατάντια της».

Τέτοιος καημός για ένα «ερειπωμένο ακίνητο, σε τρισάθλια κατάσταση», όπως το περιγράφει ο Χρ. Παπαδάτος, εκδότης της εφημερίδας «Ημερήσιος» σε επιτόπιο ρεπορτάζ του, που προσγειώνει τους περιοίκους από τα σύννεφα των στερεοτύπων στην πραγματικότητα. «Μέσα στη “βίλα” η μούχλα κυριαρχεί. Πόρτες, παράθυρα, τοίχοι και ταβάνια χρειάζονται πολύ μεγάλες παρεμβάσεις για να αποκτήσει το ακίνητο προδιαγραφές χρήσης σε ανθρώπινες διαστάσεις. Στην ίδια κατάσταση είναι και οι εξωτερικές όψεις του κτιρίου», γράφει.

«Ανοιχτόκαρδος στη φτώχεια»

Κι ακόμα: «Η οικογένεια ήδη έχει προβεί σε ένα “σουλούπωμα” της όλης κατάστασης», δείχνει «ιδιαίτερα θετική διάθεση και ενθουσιασμό» για να κάνει το σπίτι όμορφο και κατοικήσιμο, με «επισκευές, βάψιμο, παράθυρα και πόρτες, ντουλάπια, κουζίνα» και λουλούδια στον κήπο.

Μπροστά στον κίνδυνο να μείνει στον δρόμο, η οικογένεια εμφανίστηκε κλαίγοντας στο γραφείο του αντιδημάρχου. Κι αυτός έκανε αυτό που αν έκαναν άλλοι δημοτικοί άρχοντες, αντί να παρακρατούν ευρωπαϊκά κονδύλια προορισμένα για τη στέγαση των Ρομά, εκείνοι θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση, η συνύπαρξή τους με τους μη Ρομά πολύ αρμονικότερη και η χώρα δεν θα καταδικαζόταν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Με κατηγορούν ότι κινήθηκα για να γίνω αρεστός στους Ρομά. Εγώ όμως κινήθηκα με βάση την πνευματική μου και ψυχική μου διάθεση για να δώσω μια λύση άμεση και προσωρινή. Οταν μου λένε “έχω έξι παιδιά άστεγα” κι ήταν η γυναίκα στα πόδια μου και έκλαιγε, με συγκίνησε. Από παιδί χωριάτης ήμουνα, με τους Ρομά και τα αλογομούλαρά τους ζούσαμε στο χωριό. Ο πατέρας μου δεν είχε τα βιώματα της κοινωνίας των πλουτοκρατών, καταλάβατε; Μ’ έχει μάθει να είμαι στη φτώχεια ανοιχτόκαρδος. Η κοινωνία των επαγγελματιών, των τουριστικών επαγγελμάτων, είναι εναντίον μου. Αλλά πιστεύω να ‘χω κερδίσει κι εγώ την εύνοια αυτών που κινούνται με την ψυχή κι όχι μόνο με το συμφέρον και την ιδιοτέλεια», λέει στην «Εφ.Συν.».

Ο ίδιος υπογράφει ως «Γύφτος, Τσιγγάνος και Ρομά» άρθρο του με τίτλο «Προς “Γύφτους” επιστολή»: «Τους Γύφτους τούς κατανοώ, τις γυφτιές των αναπτυξιολόγων απεχθάνομαι… […] Και βρήκαν την ευκαιρία οι βιλάτοι, οι σκαφάτοι κι οι λιμουζινάτοι να ξιφουλκήσουν… Ε ρε Ρασούλης που σας χρειάζεται…», γράφει.

Είναι ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη Ν.Δ., όπως και δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του, που τον έχουν βάλει στο στόχαστρο. Την εισήγησή του υποστήριξαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Για όσα γράφτηκαν στον τοπικό Τύπο από κατοίκους και επαγγελματίες κατά της οικογένειας, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για παράβαση των αντιρατσιστικών νόμων 927/79 και 3304/2005.

theofilatos
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer