Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός προτείνει τρόπους και μυστικά για να διατηρηθεί υγιές το κρασί.
Προς επίδοξο ΘιακοΚεφαλλονίτη οινοποιό
Κοινωνία
17/11/2013 | 10:39

Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός με προσανατολισμό στην ποιότητα και τη συνεχή ανάπτυξη των υπηρεσιών του και προς τον ΘιακοΚεφαλλονίτη ερασιτέχνη οινοποιό, προτείνει τρόπους και μυστικά για να διατηρηθεί υγιές το κρασί.

Η μετάγγιση του κρασιού είναι μια επιβεβλημένη εργασία για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν καλά το κρασί τους δίχως να διατρέχει κίνδυνο από ασθένειες.

Με την μετάγγιση αποχωρίζεται το κρασί από την λάσπη που σχηματίζεται στο πυθμένα του βαρελιού. Η λάσπη αποτελείται από οργανικές ουσίες, σπόρους, φλούδια που συγκρατούν το μούστο μέσα στη ρόγα του σταφυλιού, καθώς και χώματα, σπόρους και μεταλλικές ουσίες, που είχαν συγκεντρωθεί στον αέρα πριν από τον τρύγο επάνω στα σταφύλια.

Στη λάσπη του κρασιού βρίσκονται ακόμη το κρεμόριο, το οποίο ενώ βρίσκεται διαλυμένο στα σταφύλια γίνεται αδιάλυτο στο οινόπνευμα που παράγεται από την ζύμωση, διάφορες λευκοματούχες ουσίες που ενώθηκαν με τις τανίνες, καθώς και διάφορα μικρόβια, τα οποία ναρκώθηκαν με τα αναγκαία οινολογικά δίχως να βλάψουν τη ζύμωση. Βρίσκοντας όμως, ευνοϊκές θερμοκρασίες αναπτύσσονται και προκαλούν θολώματα, άσχημες μυρωδιές και άλλες σοβαρές ασθένειες στο κρασί.

Μεταγγίσεις κανονικά γίνονται τρεις και πάντοτε με στεγνό και ψυχρό καιρό. Μια προς το τέλος της ζύμωσης, μία τον Δεκέμβρη και μία τον Μάρτιο πριν αρχίσουν οι ζέστες. Το κρασί μεταγγίζεται στο καθαρό βαρέλι το οποίο απογεμίζεται συγχρόνως έως την τάπα προσθέτοντας ταυτόχρονα και τα ανάλογα οινολογικά.

Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλληνίας και Ιθάκης μπορεί και παρέχει κάθε δυνατή συμβουλή και υποστήριξη στον ερασιτέχνη οινοποιό σε όλα τα στάδια της αμπελοοινικής δραστηριότητας.

Από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλληνίας & Ιθάκης

ampelia_xaritou

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer