Είναι αυτονόητο ότι στο μέλλον, όχι πολύ μακριά, ο λαός των νησιών του Ιονίου θα κληθεί να δώσει αγώνες για την εξασφάλιση συνέχισης της ύπαρξης της Περιφέρειας αλλά και της ουσιαστικής βιωσιμότητάς της.
Προβλήματα με τις ατέλειες του «Καλλικράτη»
Πολιτική
25/03/2011 | 09:06

tzakisΤου Γεράσιμου Παναγιωτάτου Τζάκη*

Βρισκόμαστε στους πρώτους μήνες λειτουργίας των νέων θεσμών του αιρετού Περιφερειάρχη και του αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου. Σε όλη τη χώρα αλλά και στη δική μας Περιφέρεια, προκύπτουν προβλήματα από τις ατέλειες του Καλλικράτη και αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η ανάγκη συνεργασίας, σύνθεσης των απόψεων και κοινής προσπάθειας περιφερειακών αρχών, δημοτικών αρχών και πολιτών για να δημιουργηθούν εκείνες οι θεσμικές, πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις ώστε να ορθοποδήσει ο νέος θεσμός.

Τίθεται εν αμφιβολία το αν ο θεσμικός νόμος της Αυτοδιοίκησης καταρτίστηκε με συνεκτίμηση όλων των δεδομένων. Είναι σαφές ότι το όραμα μιας Αυτοδιοίκησης ισχυρής, με διευρυμένες αρμοδιότητες και πόρους, που θα μπορεί άμεσα, ποιοτικά και αποτελεσματικά να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών και να χαράσσει στρατηγική και πολιτικές για το αύριο, θυσιάστηκε στους οικονομικούς καταναγκασμούς του μνημονίου. Αφετέρου, η βιασύνη ώστε να γίνουν βάσει του νέου νόμου οι πρόσφατες εκλογές της Αυτοδιοίκησης, αποτέλεσε την αιτία για να υπάρξουν ατέλειες και αστοχίες τεχνικού ή ουσιαστικού χαρακτήρα στο νομοθέτημα, που μπορούν να προκαλέσουν και αντίστοιχη δυσλειτουργία και δυσκολίες στη μετάβαση των αρχών και των υπηρεσιών στο νέο καθεστώς λειτουργίας.

Για μας τους Επτανήσιους, όμως, η κατάσταση είναι περισσότερο σύνθετη. Εμείς δεν έχουμε μόνο να νοιαστούμε για να λειτουργήσουν απλώς καλύτερα οι νέοι θεσμοί σε σχέση με τις προκάτοχες μορφές τους. Για μας τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η επιβίωση της Περιφέρειάς μας. Τίθεται σε αβεβαιότητα το αν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί, με σύμμαχο την κοινή μας ιστορία, πολιτισμό, αγώνες, αξίες, προορισμό. Κι όλα αυτά, γιατί έχει πανηγυρικά ανακοινωθεί, από τον καιρό ψήφισης του Καλλικράτη, η πρόθεση κατάργησης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μετά τη λήξη του τρέχοντος Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Το λυπηρό είναι ότι για να διευκολυνθεί αυτή η επιλογή κατάτμησης της Περιφέρειας αξιοποιούνται και απόψεις που έχουν υποστηριχθεί από θεσμικούς παράγοντες και πολίτες των νησιών μας. Χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, το γεγονός των συγκοινωνιακών δυσχερειών ή της ανισομερούς και μη αναλογικής κατανομής των πιστώσεων μεταξύ των νησιών της Περιφέρειας, για να υποστηριχθεί ο τεμαχισμός της Περιφέρειας και η υπαγωγή του κάθε νησιού της Επτανήσου στην απέναντι στεριά. Λες και θα νοιαστεί περισσότερο για τα μικρότερα νησιά η Πάτρα, το Αίγιο, ο Πύργος, η Αμαλιάδα, το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι, αν δεν έχουμε μέχρι σήμερα καταφέρει να τα βρούμε αρμονικά μεταξύ μας. Λες και θα έχουν καλύτερη τύχη τα Επτάνησα μέσα στην αχανή, γιγαντιαία και με τους δικούς της ανταγωνισμούς Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Λες και θα προοδεύσουμε περισσότερο, αν το ενιαίο σώμα της Επτανήσου τεμαχιστεί και πάψουμε να αποτελούμε ενιαίο χώρο αξιών, πολιτισμού, ιστορίας, ζωής και δράσης.

Είναι αυτονόητο ότι στο μέλλον, όχι πολύ μακριά, ο λαός των νησιών του Ιονίου θα κληθεί να δώσει αγώνες για την εξασφάλιση συνέχισης της ύπαρξης της Περιφέρειας αλλά και της ουσιαστικής βιωσιμότητάς της και της επιτέλεσης των αρμοδιοτήτων της στα πλαίσια του οικονομικού, κοινωνικού, πολιτικού, πολιτιστικού μας βίου.

Για να μπορέσει, όμως ο κόσμος να κινητοποιηθεί και να συμμετάσχει ψυχή και σώματι στη διαδικασία αυτή, θα πρέπει να έχει αισθανθεί συμμέτοχος στη θεσμική ζωή του συνόλου της Περιφέρειας. Να δει ότι τα αιτήματα και οι σκέψεις του συνεκτιμώνται. Να βεβαιωθεί ότι οι Περιφερειακές και οι Δημοτικές Υπηρεσίες των νησιών του Ιονίου λειτουργούν σωστά, ποιοτικά, ότι αξιοποιούν τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες τους για να λύνουν προβλήματα, για να ενώνουν δυνάμεις, για να βοηθούν τις δημιουργικές δυνατότητες των Επτανησίων, για να ενδυναμώνουν τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό στα νησιά μας, για να προβάλλουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας.

Από την αποφασιστικότητα των θεσμικών παραγόντων και όλων των πολιτών των νησιών μας, από τη βούλησή μας να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος, θα κριθεί το αν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί και να αντιμετωπίσουμε τις φουρτούνες του μέλλοντος για τον ιδιαίτερο τόπο μας και την πατρίδα μας συνολικά. Θα κριθεί το αν θα συνεχίσουν τα αγαπημένα νησιά μας να στολίζουν την Ελλάδα ως ενιαίος γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτισμικά χώρος, όπως μέχρι σήμερα, και όχι ως μεμονωμένες οντότητες χαμένες στο πέλαγος.

*Ο Γεράσιμος Παναγιωτάτος Τζάκη είναι Νομικός – Επικοινωνιολόγος

Aπό την εφημερίδα “Λόγος Κεφαλλήνων και Ιθακησίων”

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ