Κάτω από την Δ/ση του αρχαιολόγου Δρ. Λάζαρου Κολώνα με την στήριξη της τότε κοινότητος Πόρου
Πριν από 23 χρόνια όταν ξεκινούσαν οι ανασκαφές στα Τζαννάτα
Πολιτισμός
22/06/2015 | 11:58

Σαν σήμερα πριν από 23 χρόνια στις 22 του Ιουνίου του 1992, μια μέρα μετά το θερινό ηλιοστάσιο, ξεκινούσαν οι ανασκαφές στο θολωτό ηγεμονικό τάφο της μυκηναϊκής περιόδου στα Τζαννάτα Πόρου κάτω από την Δ/ση του αρχαιολόγου Δρ. Λάζαρου Κολώνα με την στήριξη της τότε κοινότητος Πόρου που είχα την τιμή να ήμουν Πρόεδρος.

Από την ημέρα αυτή τα πάντα θα άλλαζαν γύρω από την εικόνα που ξέραμε για την μυκηναϊκή Κεφαλληνία και το αναζητούμενο κέντρο της Μυκηναϊκής (Ομηρικής) Ιθάκης.

Από τότε μέχρι σήμερα η συντεταγμένη Ελληνική Πολιτεία δεν ευτύχησε να χρηματοδοτήσει την συνέχεια των ανασκαφών ούτε καν να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του χώρου πέριξ του ταφικού μνημείου ως όφειλε, με φωτεινή εξαίρεση την περίοδο 2011-2012 όταν ο αρχαιολόγος Δρ. Αντώνης Βασιλάκης ήλθε στο νησί μας και για όσο διάστημα τον άφησαν ανέλαβε την ευθύνη να συνεχίσει τις ανασκαφές στο παρακείμενο μυκηναϊκό οικιστικό κέντρο.

Στην πρώτη φωτογραφία ο αρχαιολόγος Δρ Λάζαρος Κολώνας έξω από την επιχωματωμένη είσοδο του ταφικού μνημείου λίγα λεπτά πριν την έναρξη των ανασκαφών. Στην δεύτερη φωτογραφία το ταφικό μνημείο μετά την περαίωση των ανασκαφών.

Μάκης Μεταξάς

kolwnas

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer