Στις 22 Νοεμβρίου η Ν.Δ. καλείται να αναδείξει τον νέο της Πρόεδρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οργάνωσή της και το «στίγμα» της στην κοινωνία.
Ποια Νέα Δημοκρατία θέλουμε;
Πολιτική
18/10/2015 | 19:13

tsourouflhsΓράφει ο Γεράσιμος Ιλινόιου- Τσουρούφλης*

 

Ένα απο τα βασικά προβλήματα στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας μετά την “Αλλαγή” του ’81 ήταν η αδυναμία της να “καταλάβει” την μεταβολή που επήλθε στο κομματικό σύστημα ώστε να προσαρμοστεί αναλόγως. Εαν σήμερα η μετατόπιση του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να συσχετιστεί κατ’ ελάχιστο με εκείνη του Ανδρέα Παπανδρέου πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά ποια Νέα Δημοκρατία θέλουμε και κυρίως ΠΩΣ την θέλουμε.
Στις 22 Νοεμβρίου η Ν.Δ. καλείται να αναδείξει τον νέο της Πρόεδρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οργάνωσή της και το «στίγμα» της στην κοινωνία. Ένας μήνας είναι αρκετός να αναπτυχθεί η σχετική συζήτηση αρκεί να καταλάβουμε οτι η λύση βρίσκεται μέσω της πολιτικής και όχι της διαχείρισης. Με δεδομένα τα παραπάνω, κατά την γνώμη μου, η επιχειρηματολογία των υποψηφίων οφείλει να επικεντρωθεί σε τέσσερεις άξονες: οργάνωση, σχέση με την κοινωνία, πολιτικός λόγος και πρόταση Διακυβέρνησης.
Οργάνωση: Αποτελεί κοινό «μυστικό» το γεγονός πως ο κομματικός μηχανισμός ενεργοποιείται πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση και σταματά μετά το πέρας αυτής. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Δεν νοείται βιώσιμο πολιτικό κόμμα τα όργανα του οποίου να παραμένουν ανενεργά και μη συμμέτοχα στην παραγωγή κομματικού λόγου. Αυτό μπορεί να αλλάξει με την άμεση επανεξέταση της οργανωτικής λειτουργίας του κόμματος στο κέντρο και την περιφέρειά του αρχής γενομένης από την συμμετοχή της κοινωνίας και της βάσης του κυρίως μετά την εκλογική διαδικασία του Νοεμβρίου.
Σχέση με την κοινωνία: Τώρα που το διχαστικό δίλημμα μνημονίου- αντιμνημονίου έχει φθαρεί, είναι η ευκαιρία για την Νέα Δημοκρατία να επανεξετάσει τον ρόλο της στην σχέση κόμματος-κοινωνίας. Με άλλα λόγια, οι υποψήφιοι Πρόεδροί της είναι υποχρεωμένοι να εκφράσουν την οπτική τους γωνία για τον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ θα επαναπροσεγγίσει τις κοινωνικές ομάδες από τις οποίες έχει αποκοπεί και κυρίως τα δυναμικά της στοιχεία όπως είναι η νεολαία και οι δημιουργικοί πολίτες που τολμούν να επιχειρήσουν αυτόνομα αλλά γραφειοκρατικές δομές τους κρατούν στάσιμους.
Πολιτικός λόγος: Από την στιγμή που η Νέα Δημοκρατία «επιλύσει» τα οργανικά της ζητήματα και επανακαθορίσει την σχέση της με την κοινωνία, καλείται να διαμορφώσει πολιτικό λόγο καθαρό και κυρίως σύγχρονο. Παρά το γεγονός πως οι «μνημονιακές» υποχρεώσεις της χώρας είναι συγκεκριμένες και προκαθορισμένες, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να είναι ξεκάθαρη στην επιλογή του πολιτικού προτάγματος που θα την διαφοροποιήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το τρέχον πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων βασίζεται εν πολλοίς στους «αριθμούς», η λύση όμως είναι πρωτίστως πολιτική και η ΝΔ πρέπει να την αναδείξει εάν επιθυμεί την επιβίωσή της.
Πρόταση Διακυβέρνησης: Λέγεται συχνά πως κάποια στιγμή το Μνημόνιο θα τελειώσει, πράγμα που σημαίνει την ανάγκη διατύπωσης του οράματος της «μεταμνημονιακής» Ελλάδας. Όσο κι αν αυτό ακούγεται μακριά από την δυσάρεστη πραγματικότητα, το τρέχον πρόγραμμα κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί και η όποια κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει αυτόνομα τις δικές της επιλογές. Η Νέα Δημοκρατία σήμερα καλείται να καταθέσει την πρότασή της για την μετά μνημόνιον εποχή προκειμένου να έχει ελπίδες να πρωταγωνιστήσει σε αυτήν.
Υ.Γ.: Σαν σήμερα -18 Οκτωβρίου- λαμβάνει χώρα η «Αλλαγή του ‘81» και η γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μελίνας Μερκούρη. Διαφορετικοί επέτειοι με τον δικό τους συμβολισμό στην Ελλάδα του 2015.

 

 

*Ο Γεράσιμος Ιλινόιου- Τσουρούφλης είναι πολιτικός επιστήμονας

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ