Στο πλαίσιο της Ημερίδας έγιναν παρεμβάσεις και ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση για τους τρόπους προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος του Εθνικού Δρυμού Αίνου και της Κεφαλονιάς γενικότερα
Πετυχημένη η Ημερίδα από το Φορέα Διαχείρισης του Αίνου
Κοινωνία
25/06/2014 | 19:15

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου με μεγάλη επιτυχία διοργάνωσε Ημερίδα στις 22 Ιουνίου 2014. Η Ημερίδα, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων “Mυθος” στα Τραυλιάτα Κεφαλονιάς και την παρακολούθησαν εκπρόσωποι των αρχών και πλήθος κόσμου. Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. Ευστάθιος-Σωτήριος Κουρής Αντιπερειάρχης Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κεκάτος Ευάγγελος, Αντιδήμαρχος, Εκπρόσωπος του Δήμου Κεφαλονιάς, ο Δρ. Τομπαζιώτης Μόσχος, ως Εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών Κεφαλληνίας & Ιθάκης και διάβασε μήνυμα της Βουλευτού Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Αφροδίτης Θεοπεφτάτου ο εκπρόσωπός της κ. Γιώργο Δελλαπόρτα.

Στο πρώτο μέρος της Ημερίδας έγινε παρουσίαση του βιβλίου (Διδακτορική Διατριβή) της κυρίας Νίκης Ευθυμιάτου-Κατσούνη Φιλόλογου, Διδάκτoρος του Πανεπιστημίου Πατρών και Γραμματέα του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου με τίτλο: “Oι ανθρώπινες επιδράσεις στην εξελικτική πορεία της χλωρίδας και της βλάστησης της Κεφαλονιάς από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα: Μελέτη για εφαρμογή στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση”. Κατά τη παρουσίαση του βιβλίου, θερμά λόγια για τη συγγραφέα και το βιβλίο εξέφρασαν με τις ομιλίες τους οι κ.κ.

  • Γεωργία Καμάρη, Oμότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης.
  • Δημήτριος Φοίτος, Oμότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.
  • Ιωάννης Αθανασόπουλος, Φιλόλογος-Θεολόγος, Συντονιστής των Αρσακείων Σχολείων Πατρών.
  • Λεωνίδας Σωτηρόπουλος, Καθηγητής Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. Πανεπιστημίου Πατρών.

Ακολούθησαν οι Τιμητικές Διακρίσεις (μετάλλια):

1. Της κ. Νίκης Ευθυμιάτου-Κατσούνη από τον Oμότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δ. Φοίτο για το συνολικό έργο της και την προσφορά της στην Προστασία του Περιβάλλοντος, για την Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως της νεολαίας μας με τα περίφημα βιβλία της, αλλά και για την προσφορά της στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, όπου από την πρώτη ημέρα σύστασής του μέχρι σήμερα προσφέρει αόκνως την βοήθειά της.

Επίσης, ακολούθησε η απονομή της Τιμητικής Διάκρισης (μετάλλιο) στον κύριο Γεώργιο Μήτσαινα, Διδάκτωρα Βιολογίας, Λέκτορα του Πανεπιστήμιο Πατρών και τ. Διευθυντή/Συντονιστή του Φορέα, από τον κύριο Σωτήριο Κουρή, Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας & Ιθάκης και Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Αίνου, για την μεγάλη προσφορά του στην άριστη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης από το 2007 (ήταν το πρώτο μέλος του Επιστημονικού Προσωπικού του Φορέα) μέχρι και τον Ιανουάριο του 2014, οπότε και διορίσθηκε στο Παν/μιο Πατρών. Επέδειξε παραδειγματικό αίσθημα ευθύνης, με την άριστη συνεργασία και αψηφώντας χρόνο και χρήμα συνέβαλε αποφασιστικά στην άψογη λειτουργία του Φορέα. Έτσι, άφησε τον Φορέας μας να είναι σήμερα ένας από τους καλλίτερα οργανωμένους Φορείς Διαχείρισης, αλλά άφησε συγχρόνως προς τους νεοτέρους την πρόκληση να συνεχίσουν να εργάζονται κατά τον ίδιο τρόπον.

Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα των Δράσεων Αυτεπιστασίας, καθώς και τα αποτελέσματα της Β΄ Φάσης των παραδοτέων των Δράσεων του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Πιο συγκεκριμένα:

Ο Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Αίνου, Δρ. Μιχαήλ Ξανθάκης μίλησε για την καταγραφή της ορνιθοπανίδας από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, αναδεικνύοντας παράλληλα και την σημαντικότητα των χερσαίων οικοσυστημάτων και των υγροτόπων της Κεφαλονιάς για τη διατήρησή της.

Ο κ. Παναγιώτης Μινέτος, Δασοπόνος του Φορέα, εκπροσωπώντας το προσωπικό της Δράσης Επόπτευσης/Φύλαξης κ.κ. Διονυσία Σπανού, Κων/νο Βολταίρα και Γεώργιο Ισμαήλο, μίλησε για το σημαντικό έργο που επιτελείται από το προσωπικό του Φορέα και την συμβολή του στην προστασία, διατήρηση και ανάδειξη της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Στη συνέχεια, η κ. Γεωργία Λυσίτσα MScΔασολόγος, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης του Φορέα Διαχείρισης μίλησε για το έργο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και τη διάχυση των αποτελεσμάτων στην νέα γενιά και τους κατοίκους της Κεφαλονιάς.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των εξωτερικών συνεργατών του Φορέα Διαχείρισης. Αναφέρθηκαν τα αποτελέσματα της Β’ Φάσης των Δράσεων που υλοποιούν σε συνεργασία με το προσωπικό του Φορέα. Τα θέματα τα οποία παρουσιάσθηκαν από τους ομιλητές κάλυπταν ένα μεγάλο φάσμα της βιοποικιλότητας του Εθνικού Δρυμού Αίνου και της Κεφαλονιάς. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα θέματα:

  • Μελέτη και καταγραφή της ποικιλότητας των μακρομυκήτων του Εθνικού Δρυμού Αίνου (Β’ Φάση) από την ομάδα του Παν/μίου Αθηνών (με Υπεύθυνη την Επικ. Καθηγήτρια κ. Ζ. Γκόνου-Ζάγκου). Την παρουσίαση έκανε η κ. Μαρίνα Τριανταφύλλου,MSc Βιολόγος.
  • Καταγραφή και παρακολούθηση των σπανίων και απειλουμένων ειδών της Χλωρίδας του Εθνικού Δρυμού Αίνου (B΄Φάση) από την ομάδα του Παν/μίου Πατρών (με Υπεύθυνη την Επικ. Καθηγήτρια κ. Α. Λιβανίου Τηνιακού). Την παρουσίαση έκανε ο κ. Κων/νος Κουγιουμουτζής, MSc Βιολόγος.
  • Τα άγνωστα Χειρόπτερα (Νυχτερίδες) της Κεφαλονιάς, παρουσιάσθηκαν από τον κ. Γεώργιο Μήτσαινα, Διδάκτορα Βιολογίας και Λέκτορα του Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με την κ. Έλενα Παπαδάτου,Διδάκτορα Περιβαλλοντολόγο.
  • Τέλος, για την αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης των τύπων οικοτόπων του Εθνικού Δρυμού Αίνου μίλησε ο. κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, MSc Δασολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης της Εταιρείας Τεχνομοιόσταση Ο.Ε.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας έγιναν παρεμβάσεις και ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση για τους τρόπους προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος του Εθνικού Δρυμού Αίνου και της Κεφαλονιάς γενικότερα.

Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στην Ημερίδα του Φορέα και συνέβαλαν με την παρουσία τους στην επιτυχία της.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ.

του Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Αίνου

 

 

Γεωργία Καμάρη

Ομότ. Καθηγήτρια Παν/μίου Πατρών

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ