Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα σε τοπικό περιοδικό και αθηναϊκές εφημερίδες, τα οποία αναπαράχθηκαν από τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, ανακινήθηκε το ζήτημα της τύχης των έξι αγαλμάτων και των υπόλοιπων αρχιτεκτονικών μελών (κιονόκρανα και βάσεις κιόνων), που είχαν ανελκυσθεί το καλοκαίρι του 1980 από ρωμαϊκό ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή του Ξι της Παλικής.
Το γλυπτό εκείνο σύνολο μεταφέρθηκε μετά από λίγες εβδομάδες στην Αθήνα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, για συντήρηση και μελέτη, με την υπόσχεση προς την τότε δημοτική αρχή και τους κατοίκους του Ληξουριού ότι θα επιστραφεί στον τόπο ανέλκυσής του για τη μόνιμη έκθεσή του. Αντί γι’ αυτό τα έξι εντυπωσιακά αγάλματα, σύμφωνα με τα παραπάνω δημοσιεύματα, εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα…
Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης στην τελευταία συνεδρίασή του (29-1-2016) θεώρησε επιβεβλημένο να συζητήσει το θέμα αυτό για δυο λόγους:
–Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με τον τόπο ανέλκυσής τους: το Ξι ανήκει στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουριού. Και η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη ως Βιβλιοθήκη που εδρεύει στο Ληξούρι μπορεί και πρέπει να έχει λόγο για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς πρόκειται για ζήτημα που αφορά στο Ληξούρι.
–Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τη δεύτερη «ιδιότητα» της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, καθώς είναι γνωστό ότι ταυτόχρονα λειτουργεί και ως Μουσείο, όπου μεταξύ των εκθεμάτων του περιλαμβάνεται και μια συλλογή κλασικών και ελληνιστικών αρχαιοτήτων.
Με βάση τα παραπάνω το Εφορευτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε:
1. να συνεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και με κάθε ενδιαφερόμενο – τοπικό φορέα ή συμπολίτη – προκειμένου τα αγάλματα του Ξι μαζί με τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο, την Κεφαλονιά·
2. να ζητήσει τα παραπάνω αρχαιολογικά ευρήματα να εκτεθούν στο Μουσείο του Ληξουριού, το οποίο τους αμέσως επόμενους μήνες, μετά από κάποιες μικροεπισκευές και τοποθέτηση συστήματος ασφάλειας, θα φιλοξενήσει για κανονική και ολοκληρωμένη λειτουργία τη «Δημόσια Κεντρική [Ιακωβάτειο] Βιβλιοθήκη – Μουσείο Τυπάλδων-Ιακωβάτων Ληξουρίου».
Καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο να επικοινωνήσει μαζί μας (τηλ. 26710-91325).
Για το Εφορευτικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Πέτρος Πετράτος