Τι δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Ζακύνθου, ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κανάρης Τσίγκανος
Πειραματικό εργαστήρι για μελέτη των σεισμών στην Κεφαλονιά
Κοινωνία
15/06/2016 | 15:42

«Σε πειραματικό εργαστήρι για τη μελέτη των σεισμών θα εξελιχθεί η Κεφαλονιά», όπως δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Ζακύνθου, ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κανάρης Τσίγκανος.

Αφορμή, η πραγματοποίηση στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα-και όχι τυχαία-στο Ληξούρι, το διάστημα 13 με 16 Ιουνίου, ενός διεθνούς συνεδρίου για τη μελέτη των σεισμών και τις σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη της σεισμολογίας, με παράλληλες επιστημονικές εισηγήσεις με θέμα τους καταστροφικούς σεισμούς στο γειτονικό νησί 2014.
Επίσης, τις εκπαιδευτικές-εκλαϊκευμένες- παρουσιάσεις για το ευρύ κοινό, στο πλαίσιο του εν λόγω συνεδρίου, που διοργανώνεται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται στο πρόγραμμα Αριστείας της γενικής γραμματείας έρευνας και τεχνολογίας ‘’ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ’’ στο περιβάλλον, τη διαστημική και τη γεωδυναμική σεισμολογία 2015-2017.
«Οι διακεκριμένοι επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο και τις σχετικές εκδηλώσεις, συμβάλλουν στην ενίσχυση των γνώσεων του τοπικού πληθυσμού σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, που έχουν πρωταρχική σημασία για την ασφάλεια και την ανάπτυξη του νησιού», τόνισε ο κ.Τσίγκανος.
Μάλιστα, ανέφερε, «το πρόγραμμα ‘’ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ’’ συμβάλλει ουσιαστικά στην αντισεισμική θωράκιση της Κεφαλονιάς με την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης της σεισμικότητας στο νησί αλλά και με τη μελέτη των πρόδρομων φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή».
Ακόμα, υπογράμμισε, πως, «με την τοποθέτηση και χρήση πρωτοποριακών επίγειων και δορυφορικών συστημάτων παρακολούθησης της σεισμικότητας στο περιβόητο ελληνικό τόξο και στην ευρύτερη νοτιοδυτική περιοχή, (μέχρι και την Πύλο), με την Κεφαλονιά στο επίκεντρο της έρευνας και τη Ζάκυνθο (συμπεριλαμβανομένων και των νήσων Στροφάδων) να βρίσκεται κάπου στη μέση της ιδιαίτερα σεισμογενούς αυτής περιοχής, θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στα πρόδρομα φαινόμενα, την έγκαιρη πρόγνωση, την πρόληψη, τη γνώση και την αντισεισμική προστασία, στο πλαίσιο ενός πολύ φιλόδοξου προγράμματος με ευρωπαϊκή και διεθνή επιστημονική σημασία».
Τέλος, πρόσθεσε, «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μέσα από το κακό, που είναι οι σεισμοί, έχει προκύψει το καλό, δηλαδή, δημιουργήθηκε η ίδια η ζωή και η μοναδική φυσική ομορφιά των νησιών του Ιονίου, στην προκειμένη περίπτωση, καθώς και πως, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το συγκεκριμένο φυσικό φαινόμενο, κάνοντας όλα όσα απαιτούνται και τα οποία προκύπτουν από την έρευνα και την επιστήμη».

Πηγή: ert.gr

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ