Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη που εκπονήθηκε από την ομάδα εργασίας του ΤΕΕ ( Α.Ανδρεάτου- Α.Νακάσης) θα παρουσιαστεί για φορά στο κοινό το Απόγευμα του Σαββάτου 12-9-2015
στα πλαίσια του Επιστημονικού Συμποσίου που διοργανώνει το ΙΚΙ και το Τμημα Μηχανικών Χωροταξίας , Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η μελέτη καταπιάνεται με την παραθαλάσσια ζώνη του Κόλπου του Αργοστολίου και προτείνει πολύ σοβαρές λύσεις ώστε να δημιουργηθεί μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό θέμα θα παρουσιάσουν οι ίδιοι οι συνάδελφοι που το εκπόνησαν , τους οποίους το ΤΕΕ συγχαίρει δημόσια για την άψογο τελικό αποτέλεσμα.
ΠΑΡΑΚΑΤΩ Η ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ανάπτυξη της παραθαλάσσιας ζώνης του κόλπου του Αργοστολίου από περιοχή ‘Φανάρι Aγ. Θεοδώρων έως περιοχή πρώην εγκαταστάσεων της Δ.Ε.Η.
Ανδρεάτου Αγγελική, Δρ. Αγρον. Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Νακάσης Άγγελος, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.
ΤΕΕ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
NE ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Στόχος της εργασίας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της παραθαλάσσιας ζώνης του κόλπου του Αργοστολίου από την Περιοχή «Φανάρι Αγ. Θεοδώρων» έως την περιοχή των πρώην εγκαταστάσεων της Δ.Ε.Η., δίνοντας έμφαση στη βελτίωση των υποδομών, την ανάπτυξη των τουριστικών δραστηριοτήτων, τις χρήσεις γης, τη περιβαλλοντική ευαισθησία και εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τη λαογραφία.
Ταυτόχρονα γίνεται μία προσπάθεια παραλληλισμού με τη προσεισμική αρχιτεκτονική εικόνα της περιοχής με απώτερο στόχο την αναβίωση των θετικών στοιχείων εκείνης της περιόδου και κατά συνέπεια την ανάδειξη και τη στροφή της πόλης του Αργοστολίου προς τη θάλασσα, δηλαδή την αξιοποίηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος που με μία σύντομη ματιά φαίνεται να καταλαμβάνει χωρικά έκταση όση περίπου και η έκταση της πόλης του Αργοστολίου μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο. Παράλληλα επιδιώκεται η δημιουργία ενός δικτύου άμεσης πρόσβασης σε σημεία που παρουσιάζουν πολιτιστικό, οικιστικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Κοιτάζοντας την πόλη από ψηλά διακρίνεται η εσωστρέφεια και η στατικότατα της. Με την πρόταση αυτή δίνεται η ευκαιρία στην πόλη του Αργοστολίου να επεκταθεί και να στραφεί χωρικά σε δραστηριότητες κατά μήκος του παραλιακού μετώπου αξιοποιώντας το θαλάσσιο χώρο, όπως άλλωστε αρμόζει σε μία νησιωτική πόλη. Έτσι όχι μόνο μετατρέπεται σε ένα αξιόλογο τουριστικό προορισμό, αλλά και σε ένα χώρο που θα διασφαλίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων.