Το εσπέρας της 26ης Αυγούστου 2015 η Κοριαλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολίου της Κεφαλονιάς πλημμύρησε από κόσμο για την παρουσίαση του βιβλίου του ποιητή καπετά – Γιώργου Σπηλιώτη «Το Ταξίδι του Πυθέα στη Θούλη».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο μουσικός κ. Γεώργιος Ζαφειράτος, ο Γυμναστής κ. Παναγιώτης Καραγιάννης, παροπλισμένοι ναυτικοί, βετεράνοι αθλητές, ποιητές, λογοτέχνες και πλήθος κόσμου.
Ο Αντιδήμαρχος Κεφαλληνίας, στα θέματα Τουρισμού και Πολιτισμού, κύριος Ευάγγελος Κεκάτος συντόνισε την εκδήλωση. Για το βιβλίο μίλησαν ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών ποιητής Κώστας Καρούσσος, ο Γεν. Έφορος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών ποιητής Γιώργος Μαρινάκης και ο Φιλόλογος τέως Λυκειάρχης του Πειραματικού Σχολείου Πανεπ. Πατρών Φώτης Δημητρόπουλος.
Ο ποιητής Χάρης Μελιτάς, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, απήγγειλε τμήματα από το έργο του Σπηλιώτη και η καλλιτέχνης Αυγούστα Παυλάτου με το πιάνο χάρισε στο ακροατήριο θαλασσινές νότες.
Εν συνεχεία στο βήμα εκκλήθηκε ο ποιητής καπετά – Γιώργος Σπηλιώτης και κατασυγκινημένος μίλησε για το κέντρισμα που έλαβε από τις Μούσες για να γράψει το «Ταξίδι του Πυθέα στη Θούλη».
Στο τέλος της εκδήλωσης ο καπετά Γιώργος Σπηλιώτης βετεράνος αθλητής των 800 μ. μίλησε για το πώς κτίστηκε το στάδιο στο Αργοστόλι.
«Η ιδέα ήταν του τότε Γυμναστή Παναγιώτη Καραγιάννη, που πλαισιωμένος από τους αείμνηστους γιατρό Λουκιανό Δανάλη και το Χριστόφορο Βουτσινά (Βουνά) έπεισε τον αείμνηστο ευεργέτη Γεώργιο Βεργωτή να χρηματοδοτήσει το έργο με το ποσό των 100.000 δολαρίων, το 1955».
Ο Δήμος Κεφαλληνίας δια του Αντιδημάρχου κ. Ευάγγελου Κεκάτου απόψε τιμά τον Λουκιανό Δανάλη. Ο γιός του ιατρός Γεράσιμος Δανάλης παρακαλείται να έλθει να παραλάβει ένα αναμνηστικό δώρο «Τιμής ΄Ενεκεν» για την συμβολή του πατέρα του στην δημιουργία του σταδίου «Ανδρέας Βεργωτής».
Δια του ιατρού Γεωργίου Κουρή, βετεράνου αθλητή της δεκαετίας του 1960, ο Δήμος Κεφαλληνίας απόψε απονέμει στο Παναγιώτη Καραγιάννη μία τιμητική πλακέτα «Τιμής Ένεκεν» για την προσφορά του στην Παιδεία του νησιού και στην δημιουργία του σταδίου «Ανδρέας Βεργωτής».
Εν συνεχεία ο Καπετά – Γιώργος Σπηλιώτης πρότεινε δημόσια στο Δήμο Κεφαλληνίας να στηθεί η προτομή του ευεργέτη Γεωργίου Βεργωτή στο στάδιο και να αναρτηθεί μία μαρμάρινη πλάκα που να αναφέρονται τα ονόματα των πρωτεργατών Παναγιώτη Καραγιάννη και Λουκιανού Δανάλη για να ενθυμούνται οι νεότερες γενιές. Ο Αντιδήμαρχος κ. Κεκάτος ευχαρίστως δέχθηκε την πρόταση και υποσχέθηκε να την υλοποιήσει.
Ο κύριος Γεράσιμος Σταματάτος, από τους ολίγους απομείναντας λογίους στο νησί, γνώστης του θέματος δημιουργίας του σταδίου «Ανδρέας Βεργωτής» παρέθεσε λεπτομέρειες στην υπόθεση ως επίλογο της βραδιάς. Καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης η συγκίνηση όλων ήταν εμφανή.
Η εκδήλωση έκλισε με νότες μουσικής από το «Θάλασσα Πλατιά, σ’ αγαπώ γιατί μου μοιάζεις…» αφιερωμένο σε όλους τους λάτρες της θάλασσας από την Αυγούστα Παυλάτου.
Το ταξίδι του Πυθέα στη Θούλη
Πρόλογος
Ο ποιητής καπετά-Γιώργος Σπηλιώτης, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, μέλος του Ναυτικού συλλόγου Κεφαλληνίας «Νίκος Καββαδίας» και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών εμπνευσθείς από το ταξίδι του Πυθέα συνέθεσε σε δεκαπεντασύλλαβο ιαμβικό ποιητικό λόγο το ταξίδι του Πυθέα στις εσχατίες των θαλασσών και χωρών του Βορείου Πόλου, στην Θούλη των Υπερβορείων. Το είδος του ποιήματος καλείται «Επίλλυον» αποτελούμενο από δύο μέρη: Το Πρώτο Μέρος (είναι το ανά χείρας) όπου υμνήται ο χρησμός του Μαντείου των Δελφών υποδεικνύοντας τον Πυθέα ως λυτρωτή της Μασσαλίας, την προετοιμασία του ταξιδιού, το ταξίδι από την Μασσαλία προς στις Κασιτερίδες νήσους, ο περίπλους της Βρετανίας και η μέτρηση του τριγωνικού σχήματός της, ο περίπλους της Βαλτικής θάλασσας, το ταξίδι προς νήσους Σέτλαντ (Setland Islands), Φερόες, Ισλανδία, Γροιλανδία μέχρις τον απότατο βορά πλάτους 820 .
Ο ύμνος αυτός αποτελούμενος από 680 έμετρους δεκαπεντασύλλαβους στίχους υμνεί τον Έλληνα θαλασσοπόρο Πυθέα και το ταξίδι του, φέρνοντας στο φως τον άθλο του Πυθέα τον οποίον έχουν αγνοήσει οι ιστορικοί! Δεν παρέλειψαν όμως οι ιστορικοί να αναφέρουν τον άθλο του Νάνσεν ο οποίος έφθασε με αεροπλάνο στις 7- 4 -1895, τον Πήρυ που έφθασε στις 6 – 4 – 1909 και τον Αμερικανό ναύαρχο Richard Byrd που έφθασε το 1926 στο Βόρειο Πόλο στον ίδιο τόπο αυτόν που έφθασε και με επιστημονικές παρατηρήσεις περιέγραψε ο Πυθέας το 330 π.Χ.
Ο Γιώργος Σπηλιώτης με πνευματικό κόπο, προσπάθεια πέντε ετών και με το πάθος του για τη θάλασσα έκτισε λέξη-λέξη, στίχο-στίχο την πυραμίδα των 680 καλοδουλεμένων στίχων σε Ομηρικό τρόπο γραφής, μέσα στα όρια της ιστορικής αλήθειας. Το έργο του αυτό τον κατατάσσει στους επικούς ποιητές αφού έριξε άπλετο φως με το χηνόφτερό του πάνω στο χαρτί γράφοντας την «ΠΥΘΕΙΑΔΑ» του για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας σχετικά με τον Έλληνα θαλασσοπόρο Πυθέα.
Το Δεύτερο Μέρος του ταξιδιού του Πυθέα (είναι υπό έκδοση) και υμνήται το φθάσιμο στη Θούλη, η συνάντησή του Πυθέα με τον Άβαρι, το τι ελέχθηκε μεταξύ των δύο ανδρών και η επιστροφή του στην Μασσαλία. Ο Ύμνος αυτός απότελείται πάνω από 1000 δεκαπεντασύλαβους ιαμβικούς στοίχους.
Νίκος Λαζαράτος
Ναυτικός Ποιητής