Στην συνεδρίαση της 27ης Ιουλίου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα, στο μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκε σχετικά με το Μεταφορικό Ισοδύναμο και την παρουσίαση της σχετικής μελέτης που είχε ανατεθεί από την ΠΙΝ, η παράταξή μας, μέσω των συμβούλων Ηλία Μπεριάτου, Γιώργου Καρύδη και Άγγελου Βλάχου έκανε χρήσιμες παρατηρήσεις και συγκεκριμένες προτάσεις.
Ειδικότερα, υποστηρίξαμε ότι με ευθύνη της ηγεσίας της περιφέρειας δεν έγινε σωστά η διαδικασία διαβούλευσης με αποτέλεσμα το Συμβούλιο να μην έχει ενημερωθεί έγκαιρα και επίσης να μην έχει λάβει μέρος στα διάφορα στάδια της μελέτης η οποία έχει πλέον παραληφθεί από την ΠΙΝ. Επίσης ο στόχος και το ζητούμενο της μελέτης ήταν άλλος από εκείνο που είχε υπ’ όψιν του το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ύστερα από αυτά και προκειμένου να αξιοποιηθεί τόσο η εκπονηθείσα μελέτη όσο και η διαφωτιστική συζήτηση που έγινε στο Π.Σ., προτείναμε όπως με ευθύνη του περιφερειάρχη να συνταχθεί μια περιεκτική έκθεση από τον αρμόδιο θεματικό αντιπεριφερειάρχη και την υπηρεσία, στην οποία θα καταγράφονται τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα και ενέργειες που πρέπει να αναλάβει η ΠΙΝ ώστε να μη μείνει το ζήτημα αυτό στις καλένδες…
Θεωρούμε ότι η ΠΙΝ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για την ακτοπλοϊα, σε συνεργασία και με τις άλλες νησιωτικές περιφέρειες, ώστε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να χαράξει και να εφαρμόσει μια ενιαία πολιτική που θα εξασφαλίζει την ισονομία και ισοπολιτεία όχι μόνο ανάμεσα στους νησιώτες και τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας αλλά και μεταξύ των νησιωτικών περιοχών του Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος σχεδιασμός των ακτοπλοϊκών γραμμών και γενικότερα των συγκοινωνιών και να ληφθούν υπ’ όψιν οι τεχνικές, οικονομικές και νομικές διαστάσεις του προβλήματος και κυρίως η τιμολογιακή πολιτική που ενδιαφέρει τελικά τον κάτοικο των νησιών μας και χρήστη των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών.
Στην συνεδρίαση προτάθηκαν επίσης προ ημερησίας διατάξεως και δύο άλλα επίκαιρα θέματα :
α) Το πρόβλημα των δυσμενών ρυθμίσεων των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων των ΟΤΑ, στα αιτήματα των οποίων η παράταξή μας έδωσε την υποστήριξή της, συμμεριζόμενη απόλυτα την δεινή οικονομική και κοινωνική τους θέση και την ανθρωπιστική καταστροφή που υφίστανται λόγω των μέτρων.
β) Το πρόβλημα των απορριμμάτων που ταλανίζει χρόνια τώρα το κατ’ εξοχήν τουριστικό νησί της Κέρκυρας, με αποκορύφωμα την πρόσφατη επιβολή προστίμου από τις αρμόδιες κρατικές αρχές για την κατάσταση στο χώρο διάθεσης στο Τεμπλόνι. Αυτό αποδεικνύει ότι οι τοπικές αρχές -Δήμος και Περιφέρεια – απέτυχαν παταγωδώς στο τομέα αυτό (κατά το μέρος που αναλογεί στην κάθε μια) και αδυνατούν να δώσουν οριστική λύση. Υπενθυμίζουμε ότι η παράταξή μας, από την προεκλογική περίοδο, είχε θέσει τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων ως πρώτη μέριμνα, επιλογή και προτεραιότητα πολιτικής για την Κέρκυρα, που όμως δεν ακολούθησε η σημερινή περιφερειακή αρχή με αποτέλεσμα, η έλλειψη βούλησης και αποφυγή ανάληψης ευθυνών να έχει οδηγήσει στη σημερινή επικίνδυνη -περιβαλλοντικά και κοινωνικά –κατάσταση (Η συζήτηση για το θέμα αυτό αναβλήθηκε)