Σε προανακριτική επιτροπή παραπέμπεται ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος για τον ρόλο του στην υπόθεση των υποβρυχίων. Η ψηφοφορία και η δραματική ομιλία του στη Βουλή. Εννιά ψήφισαν κατά.
Παραπέμπεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος
Πολιτική
29/04/2011 | 09:53

Με ψήφους 226  υπέρ, 9  κατά και εννέα “παρών”,  η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής (“προανακριτική”) για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Ψήφισαν συνολικά 250 βουλευτές, ενώ ο ΛΑΟΣ είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση. Οι ψηφολέκτες βρήκαν ακόμη στην κάλπη ένα λευκό και πέντε άκυρα ψηφοδέλτια.

Είχε προηγηθεί η σε υψηλούς τόνους ομιλία του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου στη Βουλή.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος άσκησε σκληρή κριτική στους εμπνευστές της παραπομπής του, μίλησε για αστήρικτες κατηγορίες, αλλά και για συλλογική ευθύνη στη λήψη των αποφάσεων για τα υποβρύχια.

Φανερά οργισμένος και χωρίς ούτε ένα χειροκρότημα από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για λάσπη και σκευωρία και προειδοποίησε ότι δεν θα γίνει ο “βολικός ένοχος”.

Η επιτροπή θα διερευνήσει ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, σχετικά με την από 15 Φεβρουαρίου 2000 σύμβαση για την κατασκευή και παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό τριών υποβρυχίων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος θα στείλει επιστολές προς τους αρχηγούς των κομμάτων ώστε να ορίσουν τα μέλη τους στην Επιτροπή. Η Ειδική Επιτροπή για την διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης θα αποτελείται από 13 μέλη, εφόσον συμμετέχουν θα όλα τα κόμματα: επτά από το ΠΑΣΟΚ, τρία από την ΝΔ και από ένα μέλος από τα υπόλοιπα κόμματα.

Η Επιτροπή αναμένεται να συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με την απόφαση του Προέδρου της Βουλής η προθεσμία που της δίνεται για να υποβάλλει το πόρισμά της και το αποδεικτικό υλικό είναι η 6η Ιουνίου.

Αντιρρήσεις και αποχώρηση του ΛΑΟΣ

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση αναφορικά με την πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για παραπομπή του Άκη Τσοχατζόπουλου σε Προανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο με τα γερμανικά υποβρύχια.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξέφρασε αντιρρήσεις, καθώς θεωρήθηκε περιορισμένο το εύρος των προτεινόμενων διερευνητικών αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, ενώ οι εισηγητές υποστήριξαν πως θα έπρεπε να αφορά τις ευθύνες περισσοτέρων προσώπων.

Την απόφαση του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού να αποχωρήσει από την συνεδρίαση, αρνούμενος να αποδεχθεί τους όρους συγκρότησης της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Αργότερα δε, σε διευκρινίσεις του προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει, ούτε στην ίδια την Επιτροπή.

Ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος “είναι μιλημένος πως δεν πρόκειται να μπει φυλακή” και ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα “τα έχουν κάνει πλακάκια”, περιορίζοντας την διερεύνηση της Επιτροπής, μονάχα στην περίοδο της υπουργίας του κ. Τσοχατζόπουλου και μόνον στο πρόσωπό του.

Όμως, “δεν υπάρχει νομικός σήμερα που να θεωρεί πως ο κος Τσοχατζόπουλος θα πάει φυλακή. Έγιναν πολλές κομματικές καμπάνιες με λεφτά του Άκη και υπάρχουν τα βίντεο της εισόδου και εξόδου από το Πεντάγωνο που έχει ο κ. Τσοχατζόπουλος και δεν ξέρω εάν θα τα δώσει”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Σημειώνεται επίσης και η αναφορά του προέδρου του ΛΑΟΣ στον “Παπανικολή”, για τον οποίο σημείωσε πως “ο Μεϊμαράκης το χαρακτήρισε πλωτό φέρετρο, ο Βενιζέλος το αγόρασε και σήμερα προσπαθούμε να βρούμε αγοραστή. Πολύ έξυπνοι είμαστε”.

“Δεν χαρακτήρισα το ίδιο το υποβρύχιο “πλωτό φέρετρο”, αλλά την κατάστασή του εφ’ όσον δεν υπάρξει επισκευή”, απάντησε ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Βενιζέλος: Καμία περίπτωση παραγραφής

Αυτό που θα κάνει σήμερα η Βουλή είναι θαρραλέο και υπεύθυνο και προσδίδει τη διάσταση του πολιτικού ήθους στην διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος, η οποία κατέστη ένα προκλητικό πρόσχημα τα προηγούμενα χρόνια γιατί αντί να εφαρμοστεί τελικά θυσιάστηκε σε πολιτικές σκοπιμότητες που εξέθεσαν βαρύτατα το σύνολο του πολιτικού κόσμου», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και το νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με την νομολογία αναφορικά με τη διακίνηση “μαύρου χρήματος” αποδεικνύει ότι σε τίποτα δεν παρεμποδίζει το άρθρο 86 και οι προθεσμίες που αυτό προβλέπει την ποινική δίωξη και τιμωρία προσώπων που ενέχονται στις άθλιες και ταπεινωτικές πράξεις της δωροδοκίας και της διακίνησης μαύρου χρήματος.

Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας χρονικός φραγμός, καμία παραγραφή και καμία προθεσμία που να παρεμποδίζει τη διερεύνηση αυτών των αδικημάτων. Εξήγησε πως όταν υπάρχουν υπόνοιες για δωροδοκία και διακίνηση μαύρου χρήματος υπάρχει η νομική βάση για την διερεύνηση και τη διαλεύκανση των θεμάτων αυτών: όπου η Βουλή έχει αρμοδιότητα, από την Βουλή, αλλά σε κάθε περίπτωση από την κοινή ποινική Δικαιοσύνη.

Πηγή: news 247

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ